Navrat na hlavni stranu

Sparta mohla rozhodnout o svem postupu v Londyne, ale nakonec na Chelsea remizovala 1:1
Krucek od fotbaloveho zazraku

Rovnych tricet let cesky klub nedokazal vyradit anglickeho soupere z evropskych fotbalovych poharu. Naposledy se to v roce 1983 podarilo prave Sparte v tehdejsi treti nejvyznamnejsi soutezi Poharu UEFA, kdyz na hristi FC Watford, nikoliv vsak spickoveho muzstva, zvitezila 3:2 a doma pak sveho protivnika prevalcovala 4:0. Tentokrat Spartu proti sokovi z uplne jine vykonnostni kategorii, delilo jen nekolik vterin od fotbaloveho zazraku!
Stalo se to v prvnim kole vyrazovaci casti Evropske ligy, ktera je druhym nejvyssi stupnem kluboveho fotbalu, na travniku posledniho viteze nejprestiznejsi Ligy mistru, tedy stale jeste soucasneho kluboveho vladce fotbalove Evropy! Zatimco prvni utkani v Praze prohrala Sparta 0:1, kdyz inkasovala osm minut pred koncem z kopacky prave vystridajiciho brazilskeho zaloznika Oscara. V Londyne vsak Prazane predvedli fotbalovy koncert, jehoz kvalita vystoupala snad az nad jejich realne herni moznosti.
Domaci hvezdy totiz zaskocila nejen velmi dobre organizovanou obranou, ale i aktivnim pojetim do jejich otevirajiciho se prostoru, na nemz se stabilne podilelo minimalne pet tvoricich a vetsinou presne kombinujicich hracu. Takze se logicky rodily sance pred brankou jednoho z nejlepsich svetovych golmanu a momentalne nejzkusenejsiho ceskeho reprezentanta Petra Cecha, uz devet let bravurne hajiciho barvy Chelsea. Po jedne z nich Kadlec prihravkou nasel Lafatu, ktery za dvacet milionu ceskych korun z Jablonce nad Nisou byl nejdrazsim prestupem zimniho obdobi v ceske lize, a ten v 17. minute k uzasu domaciho publika Cecha prekonal!
To vsak uz nekolikrat zvedalo ruce nad hlavy, kdyz se do vylozenych sanci svym tradicnim zpusobem ritil spanelsky utocnik Torres. Ve varu byli fanousci Chelsea rovnez pri brilantnich klickach Nigerijce Mosese, jimiz se uvolnoval po pravem kridle. Jenze strazce spartanske branky Vaclik podaval svuj zivotni vykon. Jeste v prvnim polocase zazracne zachranil pred dalsim Spanelem Matou a po zmene stran svymi neuveritelnymi zakroky kouzlil jeste vic. Ve velkem stylu vychytal znovu Torrese i jeste donedavna anglickeho reprezentacniho kapitana Terryho a pred strelou Brazilce Ramirese, kterou nestastne tecoval obrance Sparty Hybs, ho zachranila tyc. Vaclik se durazne hlasil o to, ze uz brzy by mohl zaujmout roli Cechova nahradnika v tymu Ceske republiky...
S pribyvajicim casem nejenze gol vysoce favorizovane Chelsea neprichazel, navic se protiudery Sparty stavaly stale nebezpecnejsimi. Poradne zahrozili Matejovsky i Zapotocny, kteri mirili tesne vedle. Uz bezela posledni minuta a muzstvo z prazske Letne vydatne podporovane tremi tisicovkami svych vernych priznivcu mohlo na legendarnim stadionu Stamford Bridge rozhodnout a to dokonce dvakrat o svem senzacnim postupu. V obou pripadech to byl Kadlec. Nikoliv znamejsi reprezentacni obrance Michal Kadlec, ktery hraje nemeckou bundesligu za Bayer Leverkusen. Nybrz jeho jmenovec a utocnik Vaclav Kadlec, jehoz v poslednim obdobi sice limitovaly zdravotni problemy i ztrata formy, ktery ve svych dvaceti letech stale patri mezi nejvetsi nadeje ceskeho fotbalu a uz take dvakrat oblekl reprezentacni dres a jednou v nem skoroval. V posledni minute tohoto utkani vsak mohl dat gol z rise snu. Nejdrive Cechovu branku minul o vlasek a vzapeti jeho strelu ze stejne skvele pozice v poslednim okamziku zblokoval renomovany anglicky stoper Cahill!!!
Takze alespon prodlouzeni dvakrat patnact minut a pripadne penalty? Kdepak! Co cert nechtel, na opacne strane pole se k mici dostal Belgican Hazard, ktery predtim vystridal Oscara a vlastne uz ve druhe minute nastaveni z posledni akce zapasu bombou rozhodl o remize 1:1 i o tom, ze do zaverecnych kol Evropske ligy postupuje FC Chelsea. Rikate, ze je to neuveritelne? Mozna, ale spise jde o potvrzeni stare fotbalove pravdy o tom, jak svetovy velkoklub dokaze zvladat psychiku i v nejvypjatejsich situacich. V kazdem pripade takovou moznost cesky klub proti elitnimu anglickemu uz zrejme dlouho mit nebude...
Autor spartanske branky David Lafata zduraznil: "Nikdy bych neuveril tomu, ze si na Stamford Bridge zahraju a uz vubec ne, ze tady dokazu vstrelit gol. Presto odtud odjizdim s velkym zklamanim. Diky tomu, jakym zpusobem jsme o postup prisli." Jeste vetsi litost byla patrna v hlase kapitana Sparty Marka Matejovskeho: "Za to, jak jsme tady dobre hrali, si nic nekoupime. Na hristi Chelsea mohou zvitezit jen nejlepsi svetove tymy..." To triadvacetilety brankar Tomas Vaclik priznaval: "Tezsi zapas jsem jeste nikdy nechytal a vetsina mych spoluhracu rovnez takove utkani dosud nehrala. Dneska vsak nepostoupilo lepsi muzstvo, ale to stastnejsi." Vsak mu take Petr Cech po zapase poblahopral: "Spartu jsi podrzel do poslednich chvil!" A k novinarum Cech jeste vyznamne podotkl: "Tohle byla velka reklama ceskeho fotbalu a lidi v Anglii si to budou dlouho pamatovat. V zaveru Sparte asi chybelo vic zkusenosti..."
Nicmene Sparta na zacatku jarnich boju evropskych klubovych soutezich velmi dustojne sekundovala uradujicimu ceskemu mistru Viktorii Plzen, ktere se fotbalovy zazrak podaril a po vitezstvich 3:0 v Neapoli a 2:0 na domacim hristi proti momentalne druhemu nejlepsimu celku italske ligy budeme jeji dalsi ucinkovani v Evropske lize s napetim sledovat. Uz nyni je vsak jasne, ze oba tymy svymi vysledky znacne vylepsily koeficient pro nasazovani ceskych muzstev do nadchazejicich rocniku evropskych klubovych soutezi.
JAROSLAV KIRCHNER, Londyn

Navrat na hlavni stranu