Navrat na hlavni stranu

Anna Betkka

Kulturni Toronto
Ano, neni to chyba. Drive se jezdivalo do Prahy za kulturou (levnou). Neni tomu tak. Nyni je v Torontu tolik udalosti - kulturnich i jinych a kultura v Ceskych zemich uz neni zase tak levna, abychom tam kvuli ni podnikali cestu.
Jen se podivejme na konec unora v Torontu. Tristan a Isolda - vrcholne provedeni Wagnerovy opery, kterou mel mimo jine ridit cesky Maestro Jiri Belohlavek (kvuli nemoci odrekl), La Clemenza di Tito, Mozartova posledni opera napsana ke korunovaci cisare Leopolda II. v Praze a vystoupeni Videnske filharmonie, jednoho z prednich orchestru na svete v Roy Thomson Hall 27. unora.
Schvalne jsem nechal na poslednim miste recital pianistky Anny Betky, ktery by mel byt (soude podle jejiho vykonu na miste prvnim) v kostele sv. Vaclava v ramci Nokturen ve meste.
Anna Betka graduovala na hudebni fakulte torontske univerzity lonskeho roku. Oslnila mne zcela pri svem zaverecnem recitalu a ihned jsem ji nabidl koncert v Nokturnech. Nezklamala vynikajici technikou s vrcholnym interpretacnim citem, to se v tak mladem veku zridka uslysi.
Zahajila svuj recital Bachovym preludiem, ktere bylo zahrane precizne ve spravnem rytmu. Beethovenova sonata c. 11 byla zahrana v dokonalem stylu, upoutala zvlaste pomala lyricka veta. Po prestavce se pianistce podarilo navodit veselou atmosferu v Schumannovych etudach. Pak prisla druha sonata Sergeje Prokofjeva, kde Betka ukazala naprostou technickou bravuru s velkou citlivosti v lyrickych pasazich. To byl snad vrcholny bod recitalu, ktery pokracoval dvema ceskymi tanci Bedricha Smetany - Furiant a Obkrocak, ktere byly zahrane uzasne i s ceskym prizvukem. Vykon teto mlade pianistky si musime zapamatovat, nebot ji ceka velka kariera. Bylo to nezapomenutelne odpoledne.
Posledni dve Nokturna se konaji 7. dubna v kostele sv. Vaclava, kdy mlada houslistka z Prahy (studuje na Londynske kralovske akademii hudby) Tereza Privratska za doprovodu pianisty Adama Zuckiewicze prednesou skladby Dvorakovy, Brahmsovy a Mozartovy.
21. dubna pak Radim Zenkl v restauraci Praha za doprovodu stejneho pianisty obohati nase hudebni znalosti hrou na fletnu, kytaru a ruzne dechove nastroje. Vy, kteri jste ho slyseli pred nekolika lety si pamatujete, jak velkym hudebnikem Radim je.
Nenechte si ujit prilezitosti videt nejlepsi z nejlepsich v Nokturnech.
Info: www.nocturnesinthecity.com nebo 416/879-5677.
Milos Krajny

Navrat na hlavni stranu