Navrat na hlavni stranu

"Fuserina, fuserina, fuserina"
Temito slovy si postezoval byvaly predseda vlady Jozef Lenart, kdyz si precetl obzalobu, ktera ho vinila z vlastizrady za pozvani vojsk Varsavske smlouvy do Ceskoslovenska. Nevim, co rikal dosluhujici prezident Vaclav Klaus, kdyz ho Senat poslanecke snemovny obvinil z podobneho zlocinu - velezrady. Myslim si, ze tentokrat by se oba politici shodli.
Dokonce bych okomentoval, ze i novorocni amnestie Vaclava Klause byla klasicka fuserina usita horkou jehlou. Pokud chtel nekdo Vaclava Klause soudit za velezradu, tak to mohlo byt v roce 1992, kdy se s Vladimirem Meciarem dohodli na zaniku Ceskoslovenska, ale tehdy se k tomu nikdo neodvazil. Tenkrat se to bralo jako revolucni nadseni pri deleni pisecku.
Jenze Bozi mlyny melou pomalu a tak ho nyni obzaluji za neco, co melo byt oslavou dvacateho vyroci vzniku Ceske republiky. Inu casy se meni. Revoluce pojida sve deti.
Vubec jsem si na neboheho Jozefa Lenarta (zemrel v unoru pred deviti roky) nekolikrat vzpomnel. Obzvlaste na jeho vyrok o fuserine, ktery jiste castokrat slychal v mladi, kdyz pracoval u Bati ve Zline. Nedavno se mi dostaly do rukou tzv. svodky z veznice na Borech. Krome toho, ze tam je cela rada zkratek, kterym nerozumim jsem zde objevil i radu vecnych nesrovnalosti, ktere soudruzi meli vedet.
Svodky vypracovaval nejaky major Jiri Matas a jsou podepsane nacelnikem veznice plukovnikem Frantiskem Jezkem. Pokud ti dva fuseri neumreli, uzivaji si jiste slusnych penzi.
Co jsem si vsiml hned v uvodu, aby nedoslo k zamene veznu, uvadi se temer vzdy ve svodce za jmenem vezne datum narozeni. Nevim, proc je u jmena Vladimira Lastuvky, ktery sedel ve stejnou dobu jako ja me datum narozeni, kdyz Lastuvka byl o ctyri roky starsi. - Inu fuserina.
Ve svodkach 056 - 057 z roku 1979 se pise (ponechavam puvodni zneni, vcetne pravopisu):
Za zminku stoji pripad odsouzeneho Petra Cibulky, nar. 27. 10. 1950, (jedna se o CHARTISTU), ktery dlouhodobe drzel hladovku v dusledku ktere doslo k jeho premisteni do USNV c. 2 Praha. Svoje jednani zduvodnoval tim, ze na pracovisti n. p. PRECIOSA nechce pracovat a jako dalsi duvody uvadel, ze se tam neciti bezpecny mezi odsouzenymi a proto chtel premistit na jine pracoviste. Dle vyjadreni uredniho lekare, jmenovany po strance zdravotni je schopny na tomto pracovisti pracovat. Ani dalsi duvod pokud jde o jeho bezpeci na pracovisti nelze jinak hodnotit nez jako vymluvu.
V den kdy zahajil odsouzeny CIBULKA hladovku, tuto zahajil i jeho nejlepsi kamarad (tez CHARTISTA) odsouzeny Ales Brezina, nar. 12. 7. 1948, ktery chtel byt tez prelozen na jine pracoviste. Za dva dny vsak hladovku ukoncil. Doslo k jeho kazenskemu potrestani.
Pokud jde o odsouzeneho Petra CIBULKU, vec bude prosetrena s tim, zda jeho jednani nezaklada skutkovou podstatu trestneho cinu, neb precinu mareni vykonu uredniho rozhodnuti. Po prosetreni bude proti jmenovanemu prijate opatreni

Fuserina, fuserina, fuserina: Skutecnosti je, ze Petr Cibulka drzel dlouhodobe hladovku a ze chtel premistit na jine pracoviste. V dopise, kde popisoval svou situaci pise, ze byl urazen slovy: Ty holube jeden zapiceny!, coz pouzil jako nazev jedne sve basne Daniel Stroz.
Jeho hladovka byla obdivuhodna a kdyz trvala pres ctyricet dnu a skutecne byl jeho zivot v nebezpeci (zhruba 46. den), jsme se rozhodli neco s touto situaci delat. Ales Machacek pripad ventiloval ven a kontroloval pres zahranicni rozhlas, jakou to ma odezvu venku. Ja jsem pro zmenu vyhlasil petidenni hladovku, aby Cibulku prevezli do nemocnice. Obe hladovkarske cely byly na uzavrenem oddeleni vedle sebe. Dokonce jsem Petra Cibulku v pondeli i na par minut videl. Byl to pohled, jaky jsem znal jen ze snimku z koncentracniho tabora. Behem nekolika hodin byl Cibulka skutecne prevezen do nemocnice na Pankraci, coz jsem vedel od spoluveznu, ale nemohl jsem kvuli teto tajne informaci prerusit hladovku.
Treti den si me zavolal zastupce nacelnika Cerveny a zeptal se, proc drzim hladovku. Odpovedel jsem, ze chci, aby byl Cibulka prevezen do nemocnice. Nejprve mne obvinil, ze jsem Jehovista a ze on se v teto problematice vyzna. Pak mne prorokoval, ze mne zavrou a zavrou a zavrou. Pak se zamyslel a chvili delal jako ze zapomnel, proc tam jsem. Tak jsem mu to znovu zopakoval. Vstal a delal jako ze telefonuje na stredisko ve veznici, zvedl sluchatko a predvedl nasledujici monolog: "Tady zastupce nacelnika, Cerveny, sestro mate tam kartu odsouzeneho Cibulky? Nemate, Cibulka je tedy v nemocnici Na Pankraci a kdy ho tam odvezli? V nedeli. Tak dekuji, sestro!"
Po tom, co zastupce nacelnika, ktery se shodou okolnosti jmenoval Cerveny polozil sluchatko, otocil se ke mne a rekl: "Tak vidite, Cibulka je od nedele v nemocnici na Pankraci. Nase socialisticke zrizeni se o neho postaralo, jako by se postaralo i o vas, kdybyste v hladovce pokracoval. Odvezli jsme ho v nedeli, vy jste vyhlasil hladovku v pondeli, takze jste ji vyhlasil neopravnene a prosim tady pana porucika Pirocha, aby vas, co nejprisneji potrestal." Nemelo smysl mu vykladat, ze jsme meli hladovkarske cely vedle sebe a ja jsem mu na oplatku rekl, ze koncim s hladovkou.
Mel jsem pred vystupem, ale ve svodkach se objevilo, ze jsem chtel byt prelozen na jine pracoviste Inu soucasni i budouci historici to nebudou mit s desifrovanim dejin lehke a to od te doby ubehlo pouze 33 let.
Fuserina, fuserina, fuserina. Jak jsem zjistil, slovenske slovo fuserina pochazi z nemeckeho Der Fuscher a jak doklada muj dlouholety pritel dr. Valek, presny preklad slova Der Fuscher je ceske bridil. Takze byli to bridilove.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu