Navrat na hlavni stranu

Jan Okal, Jozef B. Cincik: Kronika Slovakov
Nebyva zvykom, ze povodna slovenska kniha na americkom kontinente sa docka svojho tretieho vydania. V pripade knihy KRONIKA SLOVAKOV vsak toto konstatovanie neplati. Knihu s tymto pritazlivym nazvom napisal v roku 1954 basnik Jan Okat a ilustraciami vyzdobil vsestranny umelec dr. Jozef G. Cincik. Druhe doplnene a rozsirene vydanie z roku 1975 realizovala tak isto Dobra kniha v Cambridge, Ontario, Kanada. Len nedavno, koncom roku 2012, sa dostalo na svet tretie vydanie, ktore na osobne poziadanie Jana Okala v novej grafickej uprave pripravil Ing. arch. Lubomir Brezina a v Toronte vydali Priatelia slovenskeho slova.
S plnym respektom ku kulturnym tradiciam sa patri zdoraznit, ze ide o unikatnu knihu, ktora rydzo umeleckou formou pripomina davne dejiny nasich predkov. Citatel v nej najde 18 originalnych basni s prislusnymi ilustraciami, ako aj Doslov od oboch autorov a celkom na konci Poznamku k tretiemu vydaniu.
S potesenim a vdakou nam prichodi zaznamenat spravu, ze v nedelu popoludni 10. februara 2013 v torontskom Kostole sv. Lukasa (St. Luke Lutheran Church, 3200 Bayview Avenue, Toronto) sa konala mila slavnost s neoficialnou prezentaciou tretieho vydania knihy KRONIKA SLOVAKOV. Pritomni ucastnici, ktorych tu bolo niekolko desiatok si so zaujmom vypoculi dve Okalove basne v sugestivnom prednese Rev. Dusana Totha. Potom Ing. arch. Lubomir Brezina niekolkymi vetami pripomenul historiu jednotlivych vydani KRONIKY SLOVAKOV a kazdemu, kto mal o knihu zaujem, venoval jeden vytlacok gratis. Mozno predpokladat, ze v dohladnom case sa uskutocnia aj dalsie podujatie s podobnym programom.

Porad poezie z teto knihy bude v kostele sv. Pavla v sobotu 6. 4. 2013 v 17 hodin.
L.B.

Navrat na hlavni stranu