Navrat na hlavni stranu

Zpravodaj ­ nejpopularnejsi noviny ceskych obci a mest
Co je to vubec zpravodaj? Podle wikipedie si pod slovem zpravodaj muzeme predstavit cinnost cloveka, napr. parlamentni, zahranicni, televizni, rozhlasovy zpravodaj ale take tiskovinu ­ bulletin, obcasnik, specializovany odborny neperiodicky casopis..napr. prave obecni nebo mestsky. A zde jsme uplne spravne. Mesta i obce vydavaji zpravodaje, ktere slouzi k informovanosti obyvatel mistniho regionu.
V soucasne dobe je rozvoj zpravodaju na tak vysoke urovni, ze by se v nich mohly inspirovat i nektere profesionalni vydavatele casopisu _
A tak jednoho dne vznikl v jedne male obci a jeste mensi knihovne napad usporadat soutezni vystavu zpravodaju regionu, kterym je Rychnovsko v Kralovehradeckem kraji.
Soutez zpravodaju Rychnovska je projekt, ktery propaguje nejen region okresu Rychnov nad Kneznou, Orlicke a Podorlicko, ale take cely Kralovehradecky kraj. A to prave diky zpravodajum obci a mest, v kterych je k precteni temer cely jejich zivot.
Napad predstavit Rychnovsko formou zpravodaju vznikl jiz v roce 2010 v knihovne U Mokrinky v Mokrem, ktera je take hlavnim poradatelem. Tato soutez vzbudila dost necekany zajem obci i mest. Jiz v prvnim rocniku (rok 2010) se prihlasilo 33 obci a mest, ve druhem (rok 2011) to bylo 47 obci a mest.
Cilem teto souteze neni jen vybrat nejlepsi zpravodaj, protoze ne vsichni maji stejne moznosti, tj. financni i personalni, jej tvorit, ale predevsim zpravodaje predstavit verejnosti, protoze obce a mesta vydavaji zpravodaje, ktere stoji za to cist, trochu se inspirovat, vymenit si zkusenosti a take se jako obce setkat.
V letosnim roce probiha jiz treti rocnik teto zajimave akce. Prihlasene zpravodaje jsou usporadany do souboru, ktere behem cele souteze putuji po obcich a mestech Rychnovskeho okresu. Zajem o vystavku je veliky a lide si radi prectou, co se deje v obcich na druhem konci okresu.
Do souteze se pravidelne zapojuje spousta partneru, jak medialnich, tak i tech, kteri venuji vecnou cenu v podobe knihy, prezentacnich materialu a dalsich zajimavosti. Treti rocnik podporilo vic nez 30 partneru. K partnerum patri Cesky rozhlas Hradec Kralove, Rychnovsky denik, portal Mistni kultura, Kralovehradecky a Moravskoslezsky kraj a mnoho dalsich: spisovatele, novinari, cestovatele, ruzna nakladatelstvi a dalsi osobnosti z cele nasi republiky. Vsem patri podekovani za to, ze podporuji obce a mesta, a tim davaji najevo, ze si vazi jejich cinnosti a nelehke prace.
Treti rocnik bude probihat celou prvni polovinu roku 2013. Souteze se muze zucastnit kazda obec, ktera zasle 3 ks tisteneho zpravodaje jednoho cisla roku 2012 nebo pripadne posledniho vydaneho cisla v minulych letech. Dale elektronickou verzi zpravodaje, ktere budou vystaveny na webu Rychnovskeho deniku, ktery je hlavnim medialnim partnerem.


Kriteria souteze:
1) Rozdeleni kategorii na mesta ­ mestyse a obce
2) Kategorie obci do 1000 obyvatel
3) Kategorie obci nad 1000 obyvatel
4) Kategorie cetnosti vydavani zpravodaju ­ 14ti denik, trinedelnik, mesicnik, ctvrtletnik, rocni sbornik ­ pripadne dalsi rozdeleni podle poctu a charakteru prihlasenych zpravodaju

Hlavni ceny:
Cena knihovny U Mokrinky
Cena Rychnovskeho deniku
Cena Statniho okresniho archivu Rychnov nad Kneznou
Cena archivaru a kronikaru sdruzeni Akron
Cena Tiskarny a vydavatelstvi OFTIS Usti nad Orlici - navrh a vyroba 200 ks pohledu obci v kategorii do 1000 obyvatel
Cena cestovatele Jiriho Mary
Cena verejnosti Rychnovskeho deniku
Cena verejnosti putovnich vystav
a dalsi ceny podle zajmu sponzoru (napr. nejstarsi zpravodaj, nejmladsi zpravodaj apod.)

Specialni cena roku 2012: Nejkrasnejsi vanocni zpravodaj!
Obec, ktera zasle do souteze vanocni zpravodaj, bude navic soutezit o tuto specialni cenu!
Soutez zpravodaju Rychnovska ma od letosniho roku i sve webove stranky www.obecmokre.cz/zpravodaje2012, a tak vsichni, kteri maji zajem o regionalni tematiku, mohou sledovat cely jeji prubeh, ale take navstivit virtualne jednotlive obce a vsechny partnery.
Stranky souteze propaguji take zahranicni noviny a casopisy jako jsou Satellite 1-416 (Kanada), Cechoaustralan (Australie) a Jednota (Chorvatsko). V tistene podobe budou vsechny vystaveny pri zaverecnem vyhodnoceni v Mokrem.
Dagmar Honsnejmanova, Mokre, organizatorka souteze
www.obecmokre.cz/zpravodaje2012

Navrat na hlavni stranu