Navrat na hlavni stranu

Pratelska kopana
Turecko - Ceska republika 0:2 (0:2)

V Manise se do sestavy poprve od cervnoveho mistrovstvi Evropy vratil uzdraveny kapitan Rosicky, o goly se po nahravkach plzenskeho Daridy postarali spartane Krejci a Lafata. Skvelymi zakroky tym podrzel brankar Lastuvka. Narodni tym porazil Turky poprve po deseti letech a oplatil jim pred 12000 divaky dve posledni porazky. Sestava CR: Lastuvka - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limbersky - Plasil, Darida (88. Suchy) - Vydra (56. Dockal), Rosicky (73. Ordos), Krejci (63. Jiracek) - Lafata (63. Tecl). Trener Bilek.
***
Belgie-Slovensko 2:1 (1:0)
Belgicane se ujali vedeni 1:0 v 10. minute brankou Hazarda z penalty. Slovensko ve druhem polocase bylo rozhodne mnohem aktivnejsi nez tomu bylo v puli prvni a vysledkem bylo i vyrovnani, ktere zaridil v 87. minute Richard Lasik. Belgicane se vsak nevzdali a o tri minuty pozdeji se zasluhou Mertense dostali podruhe do vedeni a na to uz Slovensko odpoved nenaslo. Slovensko nastoupilo v teto sestave: Kuciak - Svento, Skrtel, Hubocan, Durica - Sapara, Kucka - Hamsik, Pecovsky, Stoch - Vittek.
***
Evropska liga
Senzace prvotridniho kalibru!
SSC Neapol-Viktoria Plzen 0:3

Zapadocesi v uvodnim utkani 1. kola vyrazovaci faze Evropske ligy vyhrali ve ctvrtek vecer v Neapoli a maji luxusni pozici pro odvetu, ktera se hraje pristi ctvrtek v Plzni. Zapadocesi predvedli v Italii disciplinovany vykon, ktery vysperkovali tremi povedenymi vypady.
Neapol nastoupila bez Hamsika, Campagnara a Cannavara, kteri obycejne v zakladni sestave italskeho celku figuruji. Borci klubu sidliciho pod Vesuvem jsou vsak aktualne druzi v domaci soutezi a nahaneji vedouci Juventus, proto se trener Mazzarri rozhodl nektere borce setrit.
Plzensky kouc Vrba naopak dva otazniky v sestave vyresil podle ocekavani. Na levou stranu zalohy poslal k ostremu debutu v dresu Zapadocechu Kovarika, ktery prisel v zime z Jablonce, na hrotu dostal pred Teclem vykoupenym za dvacet milionu z Jihlavy zkuseny Bakos.
Jak ubihal cas, Zapadocesi odhodili ostych a testovali pripravenost domaci obrany. Zejmena akce po prave strane tazene Daridou a Rajtoralem opakovane nacapali defenzivu Italu v nedbalkach, ke golove situaci vsak snaha obou borcu nevedla.
Sedesatitisicove tribuny zaplnene ani ne ze ctvrtiny vsak brzy onemely. Bakos se sice po centru Limberskeho z leve strany natahoval marne, jenze balon se odrazil k nekrytemu Daridovi, ktery si mic zpracoval, posunul do pokutoveho uzemi a palil nechytatelne k tyci - 0:1!
Nastup do druhe pule mela Neapol s cerstvym Hamsikem strhujici. Plzenska obrana celila jednomu vypadu za druhym, nejvetsi sanci pro Cavaniho pripravil paradoxne chybnou rozehravkou Horvath, ale borec z Uruguaye palil tesne vedle. Vzapeti se Hamsik proklickoval pres ctyri borce, ale Kozacik jej vychytal. Za par vterin pak tygrim skokem k tyci vyskrabl delovku Dzemailiho z petadvaceti metru.
Zapadocesi se prakticky jen branili, nicmene kazdou prilezitost k brejku se snazili vyuzit. Kdyz pak v 80. minute nechali domaci borci volneho Rajtorala, predvedl plzensky zaloznik luxusni strelu z otocky ke vzdalenejsi tyci a De Sanctis lovil mic podruhe ze site. Neapol nebyla schopna reagovat. Kdyz pak v predposledni minute na hranici ofsajdove pasti prostrcil stridajici Fillo mic k Teclovi, byla plzenska parada dokonana.
Sport.cz/pravo-Radek Malina
***
Sparta-Chelsea 0:1
Fotbaliste Sparty v prvnim utkani o postup do osmifinale Evropske ligy podlehli Chelsea 0:1. Doma tedy v poharech prohrali poprve po jedenacti zapasech v rade. Zaroven dal plati, ze anglickemu souperi dali na Letne gol naposledy pred triceti lety... Proti lonskemu vitezi Ligy mistru vsak Sparta sehrala otevrenou partii a mela i sance. Odveta se hraje za tyden v Londyne.
Po dobrem vykonu v prvni puli byl ve druhe casti zapasu uz vykon Sparty mnohem vice upachteny, vzruchu na hristi ubylo. Zmenit to chtel stridajici Kweuke, ale neuspel. Zato Chelsea vyslo stridani dokonale. Misto Maty prisel v 82. minute na hriste mlady brazilsky reprezentant Oscar a snad po deseti sekundach na travniku strelou k tyci vstrelil vitezny gol.
Pavel Dosadil, Zdenek Pavlis - sport.cz

Navrat na hlavni stranu