Navrat na hlavni stranu

Iain Scott a Wagnerova romantika
Na prelomu ledna a unora uvadi Canadian Opera Company operu Richarda Wagnera Tristan a Isolda pod taktovkou Jiriho Belohlavka. Puvodni zamer Milose Krajneho byl, aby operu predstavil Iain Scott spolu s dirigentem Jirim Belohlavkem. Jenze vsechno je tak trochu jinak. Milos Krajny, ktery je otevren improvizaci a hlavne ruznym zanrum, zaradil operativne jeste jedno Nokturno na nedeli 20. ledna 2013 s Jirim Grosmanem, Lenkou Novakovou a Majkou Frankovou. Znamenalo to, ze dve nedele po sobe byla Nokturna na Masaryktownu, byt s rozdilnym obsahem i formou. Ke vsemu se jeste Jiri Belohlavek omluvil a pocasi nebylo zrovna nejlepsi. Presto o vyklad Iaina Scotta a jeho audiovizualni prednasku byl slusny zajem.
Prestoze nepatrim k Wagnerovym obdivovatelum, byl jiz uvod prednasky pro mne zajimavy. Iain Scott totiz uvedl, ze vlastne jsou dva druhy posluchacu vazne hudby. Jedni, kteri davaji prednost opere, druzi baletu. Operni priznivci se pak deli na italskou vetev (Puccini, Verdi) a nemeckou, kam lze zaradit Richarda Wagnera. Dodejme, ze mame take ceskou vetev, ale o te se tentokrat nehovorilo.
Zatimco v italske opere jsou arie kolem osmi minut, Wagner to dotahl az na pozehnanych dvacet a jeho Tristan a Isolda trva az sest hodin a jednotliva dejstvi trvaji kolem devadesati minut. V italske opere je orchestr oporou pevcu, zatimco v nemecke orchestr dominuje. Wagner se take ponekud vzdalil od puvodni keltske legendy. Opera vznikla v letech 1857-1859. V prvnim dejstvi je pocta Irsku. V teto casti je Izolda rozhnevana na Tristana, ktery ji ma privezt jako nevestu pro sveho stryce. V druhem dejstvi vzplane nestastna laska mezi Tristanem a Isoldou. Tragedie vrcholi ve tretim dejstvi, kdy Tristan umira. Ve Wagnerove pojeti neni primo smrt Isoldy a skladatel ji sam nazyva Promenou - duse zije.
Pristi NOKTURNA budou 24. unora 2013 opet v MESTE, a to v kostele svateho Vaclava (496 Gladstone Ave., Toronto), a vystoupi pri nich od 17 hodin se svym recitalem klaviristka Anna Betka.
abe

Navrat na hlavni stranu