Navrat na hlavni stranu

Prvni velka ceska hra na prezidenta
V sobotu 26. ledna 2013 presne v 14.00 hodin hra skoncila. Zucastnilo se ji plnych 59 % ceske populace, ktera dle zakona muze volit. 2 717 405 lidi ve hre nakonec vyhralo a 2 241 171 prohralo, coz znamenalo, ze 54,8% bylo pro Milose Zemana a 45,19% pro Karla Schwarzenberga. Jak bude dal vypadat tahle vyhra pro celou nasi spolecnost se teprve ukaze. Kazdopadne pro onech 45,19% bude jeste pekne dlouho odeznivat levicova pachut z vitezstvi pana Zemana ozdobena lzi, podpasovkami a celkovym stylem dost hrube volebni kampane. A pak "ze pravda a laska zvitezila nad lzi" jak se po volbach nechal slyset pan Klaus. Nikdo nevi, zda to treba nebylo mysleno zertem, kazdopadne pan Klaus nikdy moc nepatril mezi ty, kteri si nejak v zertu libovali.
Bohuzel jak pribyvalo dni, zacinali byt mnozi lide velice znechuceni celou kampani a mnozi zacali uvazovat, ze si ze dvou kandidatu nelze vybrat. Velkou merou k celemu drsnemu pojeti prispivala i media, ktera neustale vytahovala temata, ktera budouci volice znejistovala, pricemz si myslim, ze daleko vic jich bylo vytazeno proti Karlu Swarzenbergovi. Konec volebni kampane pripominal stvanici jako na nejakem honu, pricemz pan knize zadny hon na svem panstvi neporadal. Dovedne byla provadena i dalsi "masaz" medii a to tak, aby obycejny ci vetsinovy cesky clovek se zacal zabyvat hlavne nepodstatnymi vedlejsimi skutecnostmi, jako treba tim, ze eventualni budouci prvni dama zatim neumi cesky a jinymi obdobnostmi ­ bylo to hodne cele bulvarni, ale media moc dobre vedi, kde je ta spravna slaba pata ceskeho clovicka. Jak to zde bude vedeno at jednim ci druhym anebo jake idealy ma ten ci onen budouci prezident bylo cilene postaveno na vedlejsi kolej a opet viditelne vic v neprospech pana knizete. Takze jsme se jen opakovane dozvidali, ze se pan Zeman bude i nadale zasazovat o danova priznavani puvodu majetkovych skutecnosti, ze bude dusledne nadstranicky a jednim dechem i to, ze by se mu zamlouvaly predcasne volby ­ coz zas tak moc nadstranicky ovsem nevyzniva. Nemohu si odpustit, ze dojem z prvni tiskovky pana Zemana pusobil, jako kdyby jeho oblibeny fotbalovy klub vyhral ligu a on dokonce opravdu po volbach uvedl, ze skoncilo utkani Sparty se Slavii a ted se musi vyhradne hrat za narodni muzstvo ­ tak nejak to jiz davno pred nim, pri jine prilezitosti rekl jeden z nasich byvalych a opravdu schopnych ministru, pan Pospisil. V tomto pripade neoznacil pan Zeman byvaleho ministra spravedlnosti za autora rceni, presto, ze tak temer vzdy cinil a pripominal tak narodu jak si vse dokonale pamatuje a to vzdy s pocitem sve patricne nadrazenosti. Nebylo samozrejme mozne ani prehlednout zklamani u proslovu pana Schwarzenberga, ale i tak mel tento proslov mnohem vetsi eleganci a koncil vyzvou "sejdeme se v lepsich casech".
Bohuzel, ani jeden z nich se neodhodlal k rozboru, ze skrty vedene v soucasnosti jen tezko mohou pomoci k vyrovnanemu statnimu rozpoctu ci snizovani jeho vydaju. Skrty jsou vedene vyhradne vuci lidem a jejich financim. Lide zacali s setricim systemem ­ omezuji nakupovani, s penezi cekaji na horsi casy. Tohle na druhou stranu jednoznacne vede k tomu, ze z nizsich obratu nemuze stat ziskavat spasne dane. Kdyby se jeden z kandidatu ozval, jak bude podporovat hledani statnich uspor v redukci statnich instituci a uredniku (jsou to take volici!), mel vitezstvi v kapse mnohem rychleji, k tomu vsak nedoslo, at jsem poslouchala ve volebni kampani sebepecliveji. A ono to ani nebylo mozne, nebot panu Schwarzenbergovi se trvale vycitala sounalezitost k soucasne vlade a ta ty skrty provadi a u pana Zemana jsem take zadnou urednickou redukci nezaznamenala. Tak snad si alespon nerozsiri hradni urednictvo o tolik prosluleho pana Sloufa ­ to pan Zeman dost rezolutne slibil.
Takze to je vse, jen jeste nekolik poznamek na zaver ­ pan Zeman ted relaxuje na sve Vysocine a zhubnul pry asi o pet kilogramu, coz se ovsem vubec pri jeho postave nepozna. Pan Klaus ihned pote, co vhodil do urny listek se jmenem Zemana, odcestoval do Chile ­ asi vratit propisku. Pan knize uz zase bezne pracuje na ministerstvu zahranici. A jeste jedno me prani, ktere se mi v kampani nesplnilo, napjate jsem cekala pri trvale poucujicich a mnohdy rozvlacnych a opakujicich se proslovech pana Zemana, ze si pan knize zdrimne. Bohuzel, nestalo se tak a to pan knize vsude uvadi, ze kdyz ho reci nudi anebo jsou nepravdive a o nicem, tak si zdrimne!
Jana Fafejtova - Praha

Navrat na hlavni stranu