Navrat na hlavni stranu

Nepukejme jeste smichem, nevime co s fiscal cliffem
Na Silvestra ma byt smich a sranda a v duchu tradice jsem nesl na posledni sezeni klubu Cicero do kavarny Books&Beans nekolik anekdot v rukavu, abych rozchechtat sve kamarady; rikat anekdoty anglicky neni snadne a jeste cestou jsem si opakoval vyslovnost: potkaji se dve mysky a jedna povida: Slysela jsem, ze mas noveho milence. Mas jeho fotku? Myska ukaze fotku a ta prvni kvikne: To neni mysak, ale netopejr! Sakra, rekne ta druha, on mi tvrdil, ze je astronaut.
Lec sezeni nebyla veselice, ale debata o debate ve Washingtonu na tema katastroficky FISCAL CLIFF - coz Mervyn uvedl ponurymi slovy, ze jestli se poslanci nedohodnou, bude krize. Viditelne se clenove klubu osivali a Jim se priznal, ze nevi co fiscal cliff obnasi?
Mervyn objasnil, ze za posledni ctyri roky hospodari americka vlada s deficitem 10% americkeho rozpoctu, coz obnasi navyseni statniho dluhu a pet set miliard dolaru rocne.
Fred vyprskl, ze pred Obamou slovo bilion (cesky) ve statnich financich nikdy neslysel a Jim se pridal, ze v presidentske kampani souslovi fiscal cliff taky neslysel ani jednou.
Do ticha rekla pani Firlova rozvazne, ze v kampani slo o zvoleni presidenta a ted jde o zvladnuti dramaticky rostouciho zadluzeni.
Pridal jsem svoji trosku, ze oddaleni krachu americke ekonomiky pres fiscal cliff do recese znamena jen dvoji postup: Bud zvysit dane, ktere by pokryly rozpoctovy schodek, kdyz Obama v kampani slibil zvysit dane jen tem "bohatym", anebo snizit vladni vydaje na socialni programy, ackoliv Obama slibil volicum, ze vydaje nesnizi, a proto byl zvolen.
"Fiscal cliff JE drasticke zvyseni dani a drasticke snizeni vydaju!"
Zdenek vzdychl a rekl rozvazne: "Takto zapocina trest americkym volicum za naivitu a kdybych mohl, tak u toho nechci byt, az Obama vtahne do recese cely svet."
Ticho zacalo byt tryznive a Jim rekl, ze se mu zdaji lidi ve Washingtonu zhola neschopni financni situaci resit a nikdo nic nerekl; a to byla moje chvile utrousit prvni anekdotu z rukavu: "Prijde zena s miminkem k detskemu lekari a ten zvola, ze dite je strasne hubene a zaveli zene, aby se svlekla a ukazala mu prsa jestli ma mleko; prohmata nadra a vyjekne znova; Vy nemate pro dite zadne mleko!" "Bodejt bych mela mliko, ja jsem jeho teta."
Slysel jsem zdvorily smich a Mervyn mne zprazil pohledem za vyruseni. Zamumlal jsem omluvne, ze nelze nakojit dite, kdyz neni mleko...
"Copak jsou Americani deti?" ohradil se Jerry a ja prikyvl, ze zvolit presidenta, ktery za ctyri roky zdvojnasobil statni dluh na 16 bilionu je znameni pomatenosti volicu.
"A to je detinske?" prihral mi na smec Mervyn.
Ovsem, jen rozpustile deti chteji od svych vychovatelu stejne a vice, kdyz vychovatele maji prazdnou kapsu, a deti dupou buclatyma nozkama a chteji s povykem co mely a najednou nemuzou dostat.
"Proc Obama nenalije cisteho vina, jak se Amerika ma dostat z dluhu?" zeptal se Zdenek na vec, kterou vsichni vedi.
"Protoze je slaby clovek, ktery nerad rika nepopularni pravdu, a ma v umyslu svalit na oponenty-republikany, ze vzdoruji zadluzovani a nechteji zvysit dane tzv. bohatym, coz ma byt kdokoliv prakticky nad minimalni mzdu", rekla Eva, aby mne usetrila rikat co jsem uz mockrat rekl.
"Je nejaka nadeje jak zadluzovani Ameriky zbrzdit?" rekl Jim.
"Ovsem," rekl Mervyn, udelaji to bankeri tim, ze zavrou dajnou ruku a pak se to svede na nemilostive prachace, coz je Obamuv plan ustupu."
"Zasahne a povali to i nasi Kanadu?" vyslovil Jerry tise nase obavy.
"Zasahne, ale nepovali, protoze konzervativni kanadska vlada obratila svuj zajem od USA smerem do Asie a veletok zbozi poplyne na zapad namisto na jih do USA; a kanadsky dolar vuci americkemu posiluje."
Postaru by se dalo rict, ze vzniklo mirne oziveni kolem stolu a Zdenek mne pohledem a slovem popichl, abych rekl nejakou anekdotu;
Nezavahal jsem a vytasil jednu z rukavu: "Pacient pred operaci vzdycha a bledne a lekar ho ujistuje: Zadne strachy, pane Novak, ja tuhle operaci delal uz aspon padesatkrat a byl by v tom cert, aby se mi to konecne nepovedlo."
Clenstvo naseho dustojneho klubu Cicero, kteri resi svet, se zachechtalo a Zdenek hodil do placu tu svoji: "Kamaradi si povidaji o svych zenach a prvni poznamena opatrne: Povida se, ze ta tvoje je velice temperamentni." "Ale o to ja se nestaram, odpovida druhy, jeden rika todle, druhy onodle."
Byl cas k odchodu na brazilskou oslavu Silvestra v sousedni restauraci.
A jestli nevite co je brazilsky Silvestr, tak pulnoc je Buenos Aires v devet a seniori ucastnici se dostanou do postele pred pulnoci jak jsou uvykli.
Rosta Firla - Sudbury
***
Mily Rosto,
i ja pridam jeden zert: Potka zizala zizalu a pta se: "Jak se mas?" "Ale dobre." "A co dela manzel?""Manzel, manzel Jo, ten sel na ryby!"
A ted k Tvemu povidani. Nejprve jsem upravil tve biliony a triliony na ceske miliardy a biliony.
Nyni citat z Wikipedie: Statni dluh USA narusta zejmena od pocatku 80. let, kdy byl americkym prezidentem zvolen Ronald Reagan. Narust se podarilo zastavit v 90. letech Billu Clintonovi. Od pocatku 21. stoleti. (nastup prezidenta Bushe) vsak statni dluh opet strme narusta.
Na poznamku Freda, ze pred Obamou slovo bilion neslysel. Cituji zpravu ze 7. 10. 2008 (mesic pred volbami): Statni dluh v USA se spolu se zacatkem aplikace prvnich zachrannych opatreni v USA vysplhal na hranici 10 bilionu dolaru, kdyz se koncem zari zastavil na urovni 10,025 bilionu dolaru (v cislech: 10.025.000.000.000), vyplyva to ze zverejnene zpravy americkeho ministerstva financi. Prave v souvislosti se zachranou americkeho financniho sektoru se americti zakonodarci odhodlali k navyseni statniho zadluzeni o 10 %.
Cili zadluzovani o 10 % bylo jiz pred Obamou. Jestlize byl dluh pred Obamou pres 10 bilionu a dnes, jak Mervyn tvrdi je 16 bilionu, tak to neni at pocitam, jak pocitam dvojnasobek.
Jestlize je skutecnosti, ze republikani nechteji zvysit dane tzv. bohatym, coz ma byt kdokoliv prakticky nad minimalni mzdu. Tak na tom Spojene staty nejsou tak spatne. Protoze Obama chtel zvysit dane tem, co maji prijem vyssi nez 250 tisic rocne. Z toho logicky vyplyva, ze minimalni mzda ve Spojenych statech je 250 tisic rocne. Jenze republikani chteli povolit zvyseni dani od milionu nahoru. Duvodem je, ze do 335 tisice je dan 39 %, zatimco od 335 tisic do deseti milionu je je dan pouze 34 %.
Myslim si, ze jste tuto debatu meli v klubu Cicero vest jiz na Silvestra 2008, pak bych mel pocit, ze to bylo na miste.
S pozdravem a prani vseho nejlepsiho v roce 2013!
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu