Navrat na hlavni stranu

Zamecek ve Veleslavine
Nez se dostaneme k popisu vlastniho zamecku a jeho strucne historie musime malicko uvest, jak to cele bylo na zacatku. Veleslavin byla zemedelska ves tvorena vyhradne zemedelskymi dvory a tyto dvory jiz od sveho sameho vzniku v desatem stoleti byly v majetku klastera v Brevnove. V dobe husitske mel majetek uz drzitelu vic. Od pocatku 15. stoleti patril Veleslavin Nejvyssimu purkrabstvi Prazskeho hradu ­ v teto dobe se zde jako drzitele dvoru objevuji bohati mestane a slechtici. Za tricetilete valky postihla Veleslavin velka pohroma, cast puvodne patrici Brevnovu zcela zpustla a z casti purkrabske zbyly jen tri ponicene domy a hodne zdevastovany dvur vrchnostensky.
Vrchnostensky dvur byl v pocatku 18. stoleti obnoven a prave zde se jeho soucasti stava nova stavba ­ zamecek. Nechala ho postavit slechticna E. M. Oesterenova, manzelka tehdy znameho nemeckeho spisovatele a majitelka casti Veleslavina. Byva vyslovovana domnenka, ze byl postaven podle planu Kiliana Ignace Dienzenhofera. Slo o barokni jednopatrovou a castecne dvoupatrovou stavbu na presnem obdelnikovem pudorysu s vystupujicim rizalitem o sesti okennich osach, nad jejimz stredem byla postavena vezicka. Zamecek tak uzaviral komplex opraveneho vrchnostenskeho dvora na jeho severovychodni strane. Pozdeji byly odbourany postranni jeste puvodni hospodarske budovy a zamecek byl prodlouzen o novobarokni postranni kridla. Krome vlastniho zamecku byl vybudovan i park, ktery budovu obklopoval.
V roce 1903 bylo v zamecku zrizeno sanatorium pro nervove a dusevni choroby. V nasledujicich letech se sanatorium ve svem interieru stavebne stale dotvari. Urcitou zajimavosti je i to, ze se zde v dobach valky lecila pani Charlotta Masarykova a rakouska policie ji zde vytrvala hlidala a sledovala vsechny za ni dochazejici navstevy.
Po valce ve dvacatych letech se majiteli sanatoria stavaji MUDr. Leos Kosak a jeho bratranec prof. Oskar Fischer. Stavebni upravy pod jejich vedenim pokracuji. Na jejich navrzich a realizacich se podileji zejmena architekt A. D. Focher, stavitel Josef Koci a architekt F. Kucera.
Kosak a Fischer vedou sanatorium vlastne az do doby druhe svetove valky, prichodem Nemcu vse konci a nepomaha ani to, ze Fischer nechava svuj majetkovy podil v roce 1939 prepsat na svoji nezidovskou manzelku. MUDr Kosak a prof. Fischer jsou za valky tvrde rasove perzekuovani. Cely objekt byl nakonec vyvlastnen pro Auswanderungsfond für Böhmen und Mehren. Doktor Kosak na nasledky vezneni v koncentracnim tabore zemrel. Po valce pak zestatneni lecebnych a osetrovacich ustavu pripravilo nadale rodinu o jejich puvodni majetek. A protoze i dnes uvadeny majetek patri statu, tak zrejme bud vubec neprobehla restituce a nebo byla pro rodinu neuspesna.
Zamecek nadale slouzi lecebnym ucelum a stat ho pronajima pro specialni lecebny soukromy system, ktery zde provozuje Canadian Medical Care. A to je vse - od slechticny Oesterenove, pres doktora Kosaka, umuceneho v koncentracnim tabore, az po kanadskou zdravotnickou peci.
Do zahrady lze vstoupit a take si ji projit, obsluha ve vstupu proti tomu nic nema. Park je jednoduchy, krasny v anglickem stylu. V parku prekvapi i dalsi honosna stavba a tou je samostatne stojici velika vila, o ktere jsem se vubec nic nedozvedela. Dum je viditelne prazdny a nic se v nem nedeje ­ mohlo se mozna kdysi jednat i o soukromou rodinnou vilu, ale kdo vi? Tak jsem ji alespon priblizila na druhe fotografii.

Pri prochazce parkem je stale patrny pudorys puvodniho komplexu vrchnostenskeho dvora, se stavbou zamku, ktery, na severovychode pudorys uzavira. Vpravo pri vstupu do parku je objekt jakesi obrovske stodoly a i kdyz je v soucasne dobe tento objekt opraven tak se zrejme jedna o opravdu puvodni soucast dvoru. Na posledni fotografii je pohled na zamecek z parku.
Kdesi jsem vycetla, ze vzpominka na pana doktora Kosaka je zvecnena na pametni desce obetem valek ­ deska je pry nainstalovana blizko sportovniho arealu Aritma, Pod lavkou 5 a nese vetu "Umuceni, vas priklad zari dal". Desku jsem hledala, ale nenasla.
A to uz je opravdu vse, co se mi podarilo zjistit kolem prvniho cisla popisneho, veleslavinskeho katastru, snad jen jeste to, ze mnoho roku sidlila v zamecku pneumologicka klinika I. lekarske fakulty UK, asi uz od konce sedmdesatych roku a zamecek opustila az kolem roku 2000.
Jana Fafejtova - Praha

Navrat na hlavni stranu