Navrat na hlavni stranu

Zapisky od Pacifiku 2013/1
Vloni, 5. srpna 2012, uplynulo padesat let od tragicke smrti jedne z nejznamejsich, nepozoruhodnejsich, mozna i nejmene stastnych, ale rozhodne velice talentovanych herecek, Marilyn Monroe. Pisi talentovanych a to i pres obcasne mineni nekterych odborniku o jeji jednoduchosti a naivite. Mozna, ze maji pravdu. Ale i to, dle meho nazoru, patri k jeji osobnosti a nespornemu talentu.
Neni totiz tak vseobecne znamo, ze umela nadherne zpivat, ze jeji prednes, dle meho mineni, zarazuje ji mezi vyborne zpevacky jazzove. A to nejen snad podanim jeji pisne neznamejsi (z filmu Gentlemen Prefere Blondes ...Diamonds Are A Girl's Best Friend). Mam CD s nahravkami jeste dalsich sedmnacti skladeb, ktere dokonale muj nazor potvrzuji.
A tu mne napada, kdyby se misto stribrnemu platnu venovala jazzovemu zpevu, nebyla by mozna tak slavna, rozhodne ale nikoli zapomenuta a vsedni. Nebyl to jenom jeji zcela podmanivy hlas, ale prednes a vse, co jazzova (a nejen jazzova) zpevacka ma mit.
Bohuzel, ne kazdy unese svou slavu bez uhony. Jiste se o ni vice doctu v masivni knize Arthura Millera (jehoz byla druhou manzelkou) Timebends, do ktere jsem se prave pustil navzdory hruze z tlustych knih...
***
Mnoho vyznamnych Nobelovych cen bylo udeleno v mnoha oborech lidskeho snazeni. Ja ale marne cekam na oznameni v tisku, ze k nespoctu nositelu vyznacne ceny pribude dalsi. A sice muz a nebo zena, kteri vymysli serum, ktere lidstvo zbavi neprijemnosti nikoli snad zivotu nebezpecne, ale krajne a casto po dlouhou dobu postizeneho nestastnika suzujici.
V poslednich letech se na doporuceni odborniku ockuje proti chripce. To je ovsem nebezpecne a horecnate onemocneni, kteremu je velmi rozumne se vyhnout, pokud to jde.
Jina neprijemnost, ktera se na podzim dostavuje, je nachlazeni. Na to pry protichripkove ockovani nezabira. Inu, nevim, nejsem odbornik, ale v tech nekolika letech, kdy jsem si protichripkovou injekci dopral, stravil jsem podzim i zimu v tzv. pohode, jak se v Cechach rika.
V opacnem pripade, jako loni a letos, nestacil jsem zasnout nad tim, kde se bere tolik one hmoty, kterou sbiram do kapesniku latkovych a nebo velejemnych kapesnicku papirovych. Je to nekonecny a zcela fantasticky proces, udivuje mne nekoncici tvorba toho, co odstranuji z nosu. Pridal se i kasel.
"Ted uz na ockovani nemuzes, kdyz ses nastydlej, to by ti mohlo ublizit!" informuje mne chot, zdravotni sestra.
Proklinam ten den, kdy jsem jen zaflirtoval s tim zcela nebolestnym vpichem jehly, odmitnul jej a marne se snazim zavazne dopatrat jak by tomu asi bylo, kdybych svuj umysl uskutecnil. Krom toho, ze patrim do kategorie obcanu, pro ktere, jak sdeluji odbornici, je takovy nebolestny vpich nezbytne nutnym.
Ano, tento neduh., jakkoli intenzivni nachlazeni, neni vic nezli vetsi nebo mensi neprijemnost, narusene spani, bolest hlavy, neschopnost soustredeni. Existuje rada navodu jak se neduhu vyhnout ci mu predejit, ale pokud uz se to rozjede, dle me zkusenosti sotva co pomaha. Ale i tak uvadim, co se doporucuje: Zazvorovy caj s medem; Kapky slibujici ulevu, zakoupene v lekarne; Trpelivost; Sklenka ci dve silne lihoviny rano a vecer. A vysledek: Jedinym lekarem v tomto a podobnych pripadech je, jak se zda: Cas, kandidat vsech ved!
***
V okoli naseho bydliste nachazeji se obchodni strediska ruzne velikosti. Takovy veleobhod samozrejme musi poskytnout zakaznikovi parkovaci prostor. A tu jsem si vsimnul, ze at je doba pro nakup zla a nebo dobra, nakupujici vzdy najde misto pro svoje vozidlo! Jedinou neprijemnosti dneska je, ze na asfaltu se s vyznacenymi prostoty pro zaparkovani, v case sveho namalovani, nepocitalo s vetsimi vozidly SUV, ktere se dnes mezi obyvateli siri jako nejake zvest, ze kdo tento tyden vsadi do loterie 6-49 nepochybne vyhraje, alespon ctvrtou cenu.
***
Asi by bylo velmi prijemne a zabavne, ocitnout se v prazskem baru v nedelni noci, kdy se tam cesti teniste a hojna skupina kolem nich, presunuli po veceri v Obecnim dome (Repre), aby oslavili pozoruhodne vitezstvi nad Spanelskem ve finale. Uspech je umocnen tim, ze se to stalo v roce 100 leteho vyroci trvani Davis Cupu.
Nic tuto slavu asi nezmensi neucast zraneneho Spanela Rafaela Nadala. To uz je, bohuzel, nezbytna soucast celeho profesionalniho deni. Zraneni se nevyhyba zadnemu hraci a tak vlastne spravedlive je pocitat jenom vysledky,
Je ponekud smutnym jevem tohoto tenisoveho zapoleni, ze tenisove velmoci minulosti, USA a Australie, se nikterak dnes nepohybuji na vysluni tohoto sportu. Tomu zcela dominuji Evropane, v mensi mire Jihoamericane (Juan Martin Del Potro). Jak lze zduvodnovat ustup ze slavy byvalych tenisovych velicin? Na to nejsem odbornik.
V onen vecer po skoncenem zapoleni finale Davis Cupu zrejme si vsichni pochutnali na veceri v Obecnim dome (Repre), kde podavana byla nejskvelejsi ryba zde v Kanade dostupna za Tricet osm dolaru za libru (sdeleno mi odbornikem).
Skoda, ze jsem se na kurtech nesnazil od utleho mladi, mozna, ze Stestena by mi doprala, ac v jinem case, podobnych zazitku. (Hm... to nebrat vazne, prosim).
***
Pocitac je vyborna vec. Stale plati, ze vykona presne co se od nej zada. A tak nevim, proc takove zadani informaci se nedeje jednoduse, vecne, prehledne a strucne.
Pokud treba chcete zjistit, kdy, kde, v kolik hodin a zda jsou jeste listky a jak si je objednat na reprizu nektereho ze skvelych predstaveni Metropolitan opery v nekterem Cineplex kine ve Vancouveru, nedozvite se to otevrenim jedineho pocitacoveho okenka (window). Nebot na nem rozhodne chybi nektera z uvedenych informaci, ne-li vetsina. Je treba pidit se dal. A tak mne napada, neni snad jednodussi zpusob jak na jedinem okenku pocitace dodat zvedavemu vsechny informace najednou?
***
Pro zmenu neco pekneho o Vancouveru: prave byl dokoncen novy velemost Port Mann Bridge, nadhera uz jenom na pohled, urychleni provozu byt za cenu vybiraneho mytneho. Stavba je to monumentalni a snad i znacne zjednoduseni provozu cini vybirane mytne opravnenym. Jinak je to ovsem se stale vybiranou dani HST, ac lid si v referendu na otazku zda s ni souhlasi nebo ne odpovedel uz pred rokem rozhodnym Ne.
***
Podle interview v c.19 Satellitu je pani Lucie Radonova osobnost velmi schopna a pozoruhodna. Sotva by jinak byla poverena pripravou kanadskych vodaku na pristi OH. V rozhovoru vyslovila nazor, ktery mne zaujal, nebot mi pripada logicky: povazuje postih cyklisty L. Armstronga za nesmyslny, nebot v tak narocnem sportu je droga asi pro vrcholny vykon nezbytna. A hlavne, proc se postih pro L. Armstronga dostavuje az po tolika letech, po jeho sedmi vitezstvich v nejvetsim cyklistickem zavode? Proc neponechat drogovani temto cyklistum jako soucast jejich vykonu? Ani nemluve o tom, co Armstrong vykonal pro financni podporu vyzkumu rakoviny.
Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu