Navrat na hlavni stranu

Gambrinus liga
Plzen je zimnim vladcem Gambrinus ligy. V dohravce Zapadocesi doma skolili Jihlavu 1:0 a prezimuji prvni s dvoubodovym naskokem pred Jabloncem. Ke trem bodum se vsak po trefe Bakose protrapili a kouce Vrbu na lavicce privadeli na pokraj kolapsu. Posledni Pribram obrala o body i Spartu. A to mela smulu, protoze nastrelila brevno. Utkani se nakonec skoncilo 0:0. Dva uniky Mahmutovice zajistily Teplicim potrebne tri body nad Brnem. Teplice zvitezily 2:0. Fotbaliste Jablonce porazili v 16. ligovem kole Hradec Kralove 3:2 Severocesi v zapase dvou obratu rozhodli o vyhre na zacatku druhe pule, kdy se z penalty prosadil svym druhym golem v utkani Lafata, ktery se s trinacti trefami posunul do cela strelecke tabulky. Hradec hral od 47. minuty bez vylouceneho Holese a znovu srovnat uz nedokazal. Fotbaliste Slovacka remizovali v zaverecnem utkani podzimni casti prvni ligy se Sigmou Olomouc 1:1. Vedouci branku Slovacka vstrelil ve 25. minute Kerbr, o sest minut pozdeji srovnal skore Dolezal. Konec podzimu hrube nevysel Slavii. Po trech predchozich prohrach s Plzni, v Ceskych Budejovicich a Hradci Kralove padla i v poslednim stretnuti doma s Ostravou 0:2, takze prezimuje ve spodni polovine tabulky. Po docela slibne prvni polovine podzimu zavrsene vyhrou v derby nad Spartou je to pro slavisticky narod urcite rozcarovani. Zvlaste, kdyz duel s Banikem mel slavnostni ramec, nebot Eden naposledy aplaudoval Stanislavu Vlckovi. Take mistrovsky Liberec poznal, ze z Julisky se moc bodu nevozi. Fotbaliste Dukly v tomto rocniku doma prohrali jen s Plzni a v utkani posledniho podzimniho kola porazili Slovan Liberec hladce 3:0. Zatimco obhajce titulu tak prezimuje v sedem prumeru tabulky.
abe-sport.cz
***
Slovenska Corgon liga
18. kolo
: MSK Zilina-FC Zlate Moravce 4:1, Tatran Presov-Dukla Banska Bystrica 1:0, Spartak Trnava-MFK Ruzomberok 0:1, MFK Kosice-FC Nitra 4:0, Slovan Bratislava-AS Trencin 3:1, Spartak Myjava-FK Senica 1:2.
19. kolo: FC Nitra-MSK Zilina 2:0, Tatran Presov-Spartak Myjava 2:1, MFK Ruzomberok-Slovan Bratislava 2:2, FC Zlate Moravce-Spartak Trnava 1:1, Dukla Banska Bystrica-MFK Kosice 1:2, AS Trencin-FK Senica 1:1.

***
Senzace: Plzen porazi Atelticko Madrid
Plzen - Atletico 1:0

Nakonec i obhajce trofeje plzensti fotbaliste trumfli a do jarnich vyrazovacich boju Evropske ligy postoupili ze zakladni skupiny z prvni pricky. Vyhra 1:0 nad Atletikem Madrid predstavovala pro trenera Pavla Vrbu urcite ten nejkrasnejsi darek ke ctvrtecnim devetactyricatym narozeninam. Pet milionu za prvenstvi ve skupine a dalsich 72 milionu za nasbirane body pri letosnim tazeni Evropskou ligou jeste prijemnejsi pro kluboveho bosse Tomase Paclika. Jedinou branku domacich vstrelil v 26. minute Prochazka
***
Bilbao - Sparta 0:0
Cely zapas rozhozeny finalista minuleho rocniku Evropske ligy demonstroval, proc byl tentokrat jiz kolo pred koncem skupiny I bez sanci na postup. Fotbaliste Sparty presto v Bilbau jen bez branek remizovali, coz je pro ne vzhledem k prubehu zapasu a poctu sanci ztrata. Mrzet je to vsak moc nemusi
***
Cesi tahnou Evropou! Skalpy spanelskych finalistu, utok na Ligu mistru i miliony
Sponzori a fanousci s neklidem sleduji podivnou korupcni aferu, ktera hybe ceskym fotbalem. Na druhou stranu v kratke dobe registruji jiz druhy velky uspech. Po letnim postupu reprezentace do ctvrtfinale mistrovstvi Evropy ted Plzen a Sparta prosly do jarni casti Evropske ligy, Viktoria dokonce z prvniho mista ve skupine. Na takove tazeni poharovou Evropou cekal klubovy fotbal hodne dlouho a otevira mu spoustu moznosti.
1) Ve dvou se to lepe tahne ­ Po deviti letech zase prezili poharovou zimu dva cesti zastupci. Diky Plzni a Sparte patri Ceske republice v teto sezone prubezne devate misto na urovni Ruska, napriklad daleko pred Nizozemskem.
2) Liga mistru muze byt bliz ­ Plzen se Spartou zlepsuji nejen sve klubove koeficienty, ale i celkovy narodni. Diky tomu se jevi realne moznost, ze od leta 2015 by Cesi zase mohli mit dva zastupce v kvalifikaci Ligy mistru. Vydareny rocnik vsak potrebuji zopakovat i v pristi sezone a situaci komplikuje take pripadne zruseni Evropske ligy, jez UEFA zvazuje.
3) Finaliste si na ne neprisli ­ Atletico Madrid je obhajcem trofeje, ale v Plzni prohralo. Ve finale porazilo Bilbao, ktere zase prohralo na Sparte a ani doma Letenske nezdolalo. Tyhle skalpy maji zvuk.
4) Plzen je stalice ­ Nejenze Viktoria vyhrala svoji skupinu. Po dvanacti letech je zase prvnim ceskym klubem, ktery v poharech prosel do jarni casti druhy rok po sobe. Jako posledni to dokazala Slavia.
5) Jedina Sparta vyradila Spanely ­ Poharovemu zebricku dal vevodi Spanelsko. Zeme mistru sveta a Evropy vyslala do boje sedm klubu, sest z nich pokracuje. Jedinym vyrazenym je Bilbao ­ a na svedomi to ma Sparta...
6) Kasy se plni miliony ­ Liga mistru to samozrejme neni, i tak ale Evropska liga skyta zajimave premie. Plzen si zatim vydelala 72,5 milionu korun, Sparta 60 milionu.
7) Atraktivni souperi na vyber ­ Jarni play-off zacne dvojzapasy 14. a 21. unora. Losovat se bude 20. prosince a cesti premianti se mohou tesit na zvucne protivniky. Plzen na Inter Milan ci Ajax Amsterdam, Sparta na Cechovu Chelsea ci Liverpool...
8) Lepe zhodnoti hrace ­ Doba horentnich castek za ceske fotbalisty je pryc, v zime nebo lete se vsak presto mohou dit velke veci. Plzen i Sparta se zajimavych nabidek za sve hrace dockaji a bude na nich, zda je vyslysi.
9) Vstali novi bojovnici ­ Oba postupujici hodlaji sve kadry posilnit. Na druhou stranu dokazali, ze v poharech mohou uspet i s vlastnimi zdroji. Kdo jeste nedavno znal plzenske Daridu ci Stipka? Kdo by si pomyslel, ze kouci Lavickovi muze vyjit odvazna sazka na silny spartansky rocnik 1992 a podobne mladiky...?
10) Treti tym chybi ­ Nemohou chtit vsechno naraz, nicmene treti schopny tym ceskym klubum chybi. Liberec a Mlada Boleslav pridaly do koeficientu po dvou bodech, coz je malo. Sbirat body ve trech, to by pak Cesi mohli pomyslet i na jedno prime misto v Lize mistru.
dos, Sport.cz

Navrat na hlavni stranu