Navrat na hlavni stranu

Televizni hratky na vanocni svatky
Nejenom jidlem a pitim je clovek ziv a k vanocni svatecni idylce patri televizni zabava. Nezname v kanadskem vanocnim programu tak silne se opakujici vanocni filmove radosti jako je proslule kvinteto vanocnich filmu ceske produkce a mnozi Cesi v cizine k teto zabave upenlive lnou a ve vanocnim lenoseni tu klasickou petku shlednou, coz se deje vic jak 50 let, kdyz jsme jeste chodili do kina. Pro poradek je vyjmenovavam: Cisaruv pekar a pekaruv cisar (natoceny v 1951), Pysna princezna (1952), Byl jednou jeden kral (1954), Hratky s certem (1956) a Darbujan a Pandrhola (1960).
Pokud jsem cosi z ceske tradicni vanocni televizni petky vynechal, budiz mi odpusteno, ze budeme slavil dvaatricate Vanoce vzdaleni Morave, ale slavime porad jidlem i zabavou po cesku. A velice rad se dozvim jestli se kvinteto rozsirilo.
Prilepenost ceske psychiky k vanocni tradici stare vic jak pulstoleti, minim ty filmy, je fascinujici, jakoby kinematografie padesatych let ukovala ceskou mentalitu k pohadkam a puvabne utopii. Rocne se za posledni stoleti natocilo na svete dva tisice filmu a tento filmovy kapital vanocni zabavu valne neovlivnil, pokud jsem informovan.
Ale citim se informovan ve veci svetove kinematografie a tak jsem prohrabal svou osobni filmoteku nejlepsich filmu a v prosinci 2012 jsem vybral pro pratele deset vyrocnich filmu, ktere proveril cas a ucinil tyto filmy klasickymi a kazdy z nich byl natocen v roce koncicim dvojkou.
V roce 1942 byl natocen film Casablanca, tedy film valecny, ve kterem se nestrili, film hlavne o lasce a odpovednosti, ve kterem Humphrey Bogart a Ingrid Bergman zahrali pribeh nenaplnene lasky v utrapach velike valky.
O 10 let pozdeji vycniva nad jine film v Prave poledne, ktery ustavil westernovy standart o lasce a odpovednosti a muznosti; skvostny Gary Cooper s Grace Kelly prozivaji prvni den po svatbe a prvni krizi, protoze Gary je muz na svem miste a neutika z boje pres nalehani sve novomanzelky.
V roce 1962 mne okouzlil Paul Newman ve filmu Horky ptak mladi, ve kterem ambiciozni Paul hleda karieru v Hollywoodu a rozlamal tim srdce sve divky Shirley Knight a ten film nezestarnul.
Film Kmotr natoceny v 1972 se neomylne umistuje do prvni desitky nejlepsich filmu vsech dob a herecke umeni Marlona Branda a jeho mafiansky pribeh a provedeni je klasika; a doprovodna hudba skladatele Nino Rota se da slyset v repertoaru nescetnych orchestru.
A paty jubilejni a klasicky film, protoze film, co vydrzel v popredi vic jak 30 let se stava klasicky, navrhuji do vanocniho divani roztomily Tootsie, ve kterem Dustin Hoffman hraje muze i zenu, coz se nikomu tak mistrovsky nepovedlo od super-komedie Nekdo to rad horke (natocene 1959).
Slibil jsem pridat k ceske vanocni petce pohadek svych pet jubilantu a jako tresnicku na dortu k vanocnimu divani dve skvostne komedie.
Diky modernimu zazraku - internetu a youtube je kazdy film z vyjmenovanych snadno dostupny.
A mam zadost nakonec - co je Tvuj oblibeny film na vanocni sezonu a rad bych slysel Tvuj nazor.
Preju klidny advent a vsecko dobre!
Rosta Firla ­ Sudbury
***
Mily Rosto,
trochu jsi mne zaskocil, ale zkusim odpovedet. Z ceskoslovenskych filmu jsou to asi Starci na chmelu, Udoli vcel, Obrazy stareho sveta, Lasky jedne plavovlasky a O slavnosti a hostech. Ze svetove Dvanact rozhnevanych muzu (USA), Sedma pecet (Svedsko), Zvetsenina (Italie-Anglie), Solaris (SSSR), Struktura krystalu (Polsko), Doktor Zivago (USA), Alphaville (Francie), Oidipus kral (Italie) Nejak se to rozrostlo a to jsem jen tak vystrelil od pasu.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu