Navrat na hlavni stranu

Autobusta Járy Cimrmana se strhanymi rysy

Nesmrtelny Jara Cimrman
Vancouverske Divadlo Za rohem muze k nejednomu svemu uspechu pricist dalsi, tentokrat jeste spojeny s vyznamnou okolnosti. Se souhlasem a pozehnanim pana Zdenka Sveraka uvedlo Dobyti severniho polu Cechem Karlem Nemcem (29.,30.11 - 1.12.2012) z bohateho repertoaru Zizkovskeho divadla Jary Cimrmana, a to v roce, kdy uplynulo 45 let od premiery Aktu v divadle na Malostranskem namesti (byli jsme se zenou na predstaveni, tehdy jeste s Karlem Velebnym, zel predcasne zesnulym vybornym muzikantem a spolutvurcem onoho fenomenu Jary Cimrmana).
Toto divadlo malych forem v Praze ma jednu z nejdelsich existenci. Dale ma osobity druh humoru, kterym se znacne lisi treba od Semaforu. O nepochybne a zcela zaslouzene oblibe a popularite Cimrmanova divadla svedci skutecnost s jakym zajmem byla zminena hra v nasem divadle uvedena a s jakym nadsenim se ucastnici produkce na ni podileli. Staci jen se podivat na jmena vsech, kteri se na predstaveni podileli.
Vancouversti priznivci DZR meli moznost shlednout Zaskok z cimrmanovskeho repertoaru v roce 2004, tenkrat za ucasti v hlavni roli jednoho ze zakladatelu divadla, Ladislava Smoljaka, ktery dnes uz, bohuzel , neni mezi nami.
Neni mozna bez zajimavosti uvest, ze nase divadlo pred drahnejsimi lety uvedlo dve jine cimrmanovske hry ­ Dlouhy, Siroky a Kratkozraky a Hospoda na mytince. Tolik tedy uvodem.
V rezii Ladislava Smoljaka z roku 1985 hru se cleny divadla predstaveni nastudovala Nora Linhartova. Tato dama a pritelkyne ma ten bajecny dar vytvorit pri kazde zkousce, stejne tak i pri predstaveni, v kolektivu velmi pratelskou a uklidnujici (nikoli uspavajici) naladu a atmosferu. To je uz prvni krok ke konecnemu uspechu. Prijemnou pomuckou v nejednom ohledu byla dnesni moznost zizkovske predstaveni uvidet na televiznim zaznamu. Konecna podoba pak ale uz byla veci vsech na produkci zucastnenych a to nejen tech na jevisti, ale i v zakulisi a kabine pro techniky osvetleni a zvuku.
Nejsem recenzent a navic jsem se predstaveni zucastnil malou roli v seminari hre tradicne predchazejicimu a pokusim se ted vlastne jen o nekolik osobnich poznamek, poznatku a vecnych informaci.
Krome pocatecnich zkousek v soukromi bytu, ostatni krome poslednich dvou pred generalkou konaly se diky ochote noveho clena souboru Martina Drabka v jeho dilne. Ac to neni nijak bezne prostredi pro takovou cinnost, nijak valne nam ani neprislo na mysl, ze se zkousi v hale prumyslove vyroby. Snad je to v dusledku elanu s nimz vsichni se priprave tohoto predstaveni venovali. A meli jsme nejednou pocit, ze i tady a mezi nami, by si cesky, ac ve Vidni narozeny genius, mistr mnoha oboru Jara, pripadal jako doma. V takove hale pak na konci listopadu neni nijak velike teplo a tak jsme se zvolna mohli pripravovat na tu severskou anabazi.
Rozdelene role byly, jak uz je bezne, ruzne velike a narocne. Pokud ale mohu soudit, byly rozdeleny tak stastne, jako je by autori Z.Sverak a L.Smoljak a snad i sam Jara, psali kazdemu na telo. Zde se opet projevily zkusenost a cit Nory Linhartove.
Kdo tedy po trech predstavenich, odmenenych potleskem a spokojenosti divaku, odchazel domu nebo do restaurace s prijemnym pocitem zdarileho dila?
Ti neviditelni, bez nichz se ale predstaveni neobejde: Radana Zelmanova (produkce, inzerce), Daniel Zelman (realizace sceny), Jana Reinbergerova (kostymy), Klara McGillis (rekvizity), Jirka Vanourek (hudba), Peter Bugar (svetla), Jirka Susicky( zvuk), Michelle Linhart (inspice), Klara Brauserova (asistent inspice), Leah Patakova (sledovani textu), Mirek Dockal(video zaznam), Bronco Hyrman (program, web. stranky), Jirka Vanourek, Monika Korbutova (fotografie), Jakub Zelman (bar).
Na jevisti v seminari: Daniel Kolda, Oldrich Patak, Vladimir Cicha, Zdenek Matousek a dale Michal Hovjacky (zkuseny technik), Martin Drabek (nezkuseny technik Mechacek), Jirka Susicky (pojistovaci agent).
Na jevisti ve hre: Bronco Hyrman (nacelnik Karel Nemec), Jirka Vanourek (ucitel Vaclav Pouska), Martin Drabek (lekarnik Vojtech Sofr), Vit Suchodol (Varel Fristensky), Michal Hovjacky (porucik Jiri Beran). Hrali bajecne a veru nemohu vyzvednout nektereho z nich, jedine vsechny rovnym dilem.
Zvlastni zminku zaslouzi scena, vytvorena z osmi kubickych yardu styrofoamu a kdo si tech ledovcu a zamrzlych dvou badatelu dobre povsiml, nepochybne ocenil ohromnou praci Dana Zelmana, tvurce te podivane, uvedene k dokonalosti svetlomodre nasvetlenym pozadim.
Nedavno v Toronte Nove divadlo pripomnelo snad nejcestnejsiho basnika a spisovatele Jana Nerudu adaptaci jeho puvabnych Malostranskych povidek. Velikan Jara Cimrman se ve svem rozsahlem dile vydava dale, kupr. na Blanik nebo do Ceskeho nebe. Vancouverske divaky pak dokonce na konci tohoto listopadu zavedl az na severni pol.
V uvodu jsem se zminil o fenomenu. Jara Cimrman a jeho tvurci a divadlo nesouci jeho jmeno, ti skutecne naplnuji vyznam toho slova. A tak po klasikovi klasiku, Williamu Shakespearovi, jehoz Zkroceni zle zeny nase divadlo hralo pred rokem, toto posledni predstaveni potvrdilo jak rozmanita a bohata je divadelni pokladnice
Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu