Navrat na hlavni stranu

Marat Sade Bohnice v Torontu
Prostor pro aktualni umeni ­ Pradelna Bohnice uvadi ve spolupraci s liverpoolskym Bienale a kanadskou galerii soucasneho umeni The Power Plant videodokument Atlhey Thauberger Marat Sade Bohnice. Film je prusecikem mezi zaznamem stejnojmenneho divadelniho predstaveni, ktere Thauberger realizovala v Psychiatricke lecebne na jare a dokumentarnimi rozhovory s lekari a vedenim lecebny o jejim kontextu a mozne postupne transformaci.
V dubnu 2012 se uskutecnilo v rezii Melanie Rada z prazskeho divadla Akanda predstaveni klicove hry Petera Weisse Marat/Sade z roku 1963, a to v prostoru galerie Pradelna v Praze ­ Bohnicich, v nejvetsi psychiatricke lecebne v Ceske republice. Prostor byvale pradelny dodnes fyzicky pripomina puvodni hygienicke zarizeni historickeho blazince. Dnes je Pradelna vyuzivana pro umelecke projekty. PRONASLEDOVANI A ZAVRAZDENI JEANA-PAULA MARATA PREDVEDENE DIVADELNIM SOUBOREM BLAZINCE V CHARENTONU ZA RIZENI MARKYZE DE SADE A V PROVEDENI PRAZSKE DIVADELNI SPOLECNOSTI AKANDA PRO DIVAKY Z RAD PACIENTU A PRACOVNIKU PSYCHIATRICKE LECEBNY BOHNICE, neboli Marat Sade Bohnice, je videodokumentem, ktery je zaroven rekonfiguraci hry inscenovane na tomto miste
Puvodni hra Pronasledovani a zavrazdeni Jeana-Paula Marata predvedene divadelnim souborem blazince v Charentonu za rizeni Markyze de Sade vychazi z predstavy, jak Markyz de Sade v roce 1808, kdy byl internovan v blazinci v Charentonu, tedy 15 let po zavrazdeni Marata a 19 let od pocatku Velke francouzske revoluce, psal a reziroval tuto hru. Ve Weissove podani ztvarnuji drama chovanci ustavu, kteri jsou vzdy castecne sami sebou i s konkretnimi diagnozami a pod ponekud prehnanym oznacenim "pacienti s dusevnim onemocnenim", a castecne metaforami danych historickych postav. Porevolucni Francie prochazela masovymi organizacne-institucionalnimi zmenami, byly take zavedeny moderni lecebne metody pro "dusevne chore". Tyto reformy slouzi ve hre jako pozadi pro rozehrani a dialekticke zkoumani tridniho boje a lidske (ne)svobody.
Podobne jako Charenton na pocatku devatenacteho stoleti jsou Bohnice porevolucnim ustavem pro dusevne nemocne, ktery prochazi institucionalni reformou. Areal byl vybudovan na pocatku 20. stoleti v miste, ktere se tehdy nachazelo na vzdalenem severnim okraji Prahy, a stavba byla prizpusobena svym uzivatelum jako "utociste", jako zahradne-architektonicky model. Tato instituce byla vzdy odrazem ideologie svych menicich se politickych vladcu. Dvaadvacet let po Sametove revoluci se nemocnice otevira verejnosti, zaziva reformy v lecbe a ve zpusobu omezovani volneho pohybu pacientu, dochazi k privatizaci cetnych zakladnich sluzeb a v soucasnosti se Bohnice nachazeji v pocatecnim stadiu deinstitucionalizace. 
Video-dokument Althey Thauberger je umeleckym prusecikem zaznamu z divadelniho predstaveni a rozhovory s lekari Psychiatricke lecebny Bohnice ci jejim reditelem Martinem Hollym. Projekt Althey Thauberger je nejniternejsim ztelesnenim vychodisek a snah galerie Pradelny Bohnice ­ tedy propojeni vnejsiho a vnitrniho sveta lecebny, zpochybneni stereotypizovanych hodnotovych ramcu onech zdanlive oddelenych spolecnosti a otevreni nevyhnutelne diskuze o tematu psychicke nemoci ve vztahu k takzvane normalnosti vetsinove spolecnosti. "Prostor instituci, obzvlast tech velkych, je vzdy svym zpusobem oslovujici. Jak puvodni hra, tak i tento dokument je toho jasnym dukazem. Prestoze jsou podminky lecebny poloviny minuleho stoleti a lecebny soucasne v mnohem, nesrovnatelne, jiste spolecne rysy lze najit. A take vyjadrit. Bylo nam cti spolupracovat s Altheou," dodava reditel Psychiatricke lecebny Martin Holly.
Althea Thauberger je kanadska vizualni umelkyne. Thauberger casto spolupracuje na mezinarodnich projektech zamerenych na konkretni skupiny a komunity, s nimiz sva participativni dila vytvari. Venuje se provokativnim socialnim i politickym tematum. Thauberger byla zastoupena na Bienale v Sydney, Kanadske narodni galerii v Ottawe, Muzeum Andyho Warhola v Pittsburghu a mnohych evropskych galeriich Projekt Marat Sade Bohnice byl realizovan ve spolupraci s Liverpoolskym Bienale a kanadskou galerii Power Plant Contemporary Art Gallery v Torontu, kde bude dokument prezentovan od 14. prosince 2012 do kvetna 2013.
Partneri projektu: Psychiatricka lecebna Bohnice, Pradelna Bohnice, Liverpool Biennial, Nadace Open Society Fund Praha, Ministerstvo kultury Ceske republiky, Hlavni mesto Praha, Velvyslanectvi Kanady pro Ceskou republiku.
Misto projektu: The Power Plant Contemporary Art Gallery, 231 Queens Quay West, Toronto.

Navrat na hlavni stranu