Navrat na hlavni stranu

Foto ctv

Barack Obama byl opet zvolen americkym prezidentem
Je dobojovano. Ackoliv mnozi politicti komentatori a odbornici tvrdili, ze noc ze 6. na 7. listopad nebude kratka, bylo rozhodnuto jiz pred pulnoci. Barack Obama zvitezil pomerne velkym rozdilem nad vyzyvatelem Mittem Romneym (v tuto chvili, okolo treti hodiny rano je stav 303:206). Tento vysledek se jeste muze mirne zmenit, ale o vysledku je rozhodnuto. Mitt Romney v jednu hodinu pogratuloval prezidentovi k vitezstvi. Bylo videt, ze na prohru nebyl pripraven. President okolo druhe hodiny rano prednesl svuj projev, ktery mel hlavu a patu. Nemusel se ani jednou podivat do papirku, kdyz skoncil jakoby na nej padla unava. Pro oba kandidaty to byla narocna kampan. Pripocteme-li k tomu jeste hurikan Sandy, ktery zasahl vychodni pobrezi Spojenych statu, nemuzeme se divit vycerpani z namahy, ktere oba kandidati byli podrobeni.
Kdo sledoval pozorne pruzkumy verejneho mineni nebyl konecnym vysledkem mnoho prekvapen. Barack Obama ziskal i v celkovem hlasovani (popular vote) vice hlasu - 50%, zatimco Mitt Romney pouhych 48,5 %. V tomto hlasovani nebylo vitezstvi prezidenta dopredu tak jasne, protoze jeste tyden pred volbami mirne ztracel, ale pokud se nekdo podival na prognostiku podle jednotlivych statu, pak Obama stale vedl. Rovnez po celou dobu vedl v dulezitem state Ohio. Zajimavy byl vyvoj na Floride, kde byl Romney dlouho v cele, ale nakonec i zde dokazal Obama zvitezit.
Volby mely i sve komicke stranky. Patrila k nim hlavne televizni stanice FOX. Lisaci si ani nehrali na objektivitu. A pokud byla nejaka televizni debata, tak "nezavisli" divaci v sale jednoznacne oznacili za lepsiho republikanskeho kandidata a dokonce i v okamziku, kdy jiz bylo jasne, ze Obama vyhraje, TV FOX tvrdila, ze je to predcasne tvrzeni. Pripominalo to komunistickou stanici Hvezdu z druhe poloviny sedmdesatych let v modrem (ale barva republikanu byla cervena).
Nutno rici, ze Mitt Romney byl lepsiho kandidatem nez se puvodne cekalo a prekvapil hlavne v prvni debate. Pozdeji se opakoval a naprosto propadl v treti debate.
Podle ekonomickych ukazatelu v New York Times se hospodarska situace zlepsuje a at jiz Obama v druhem obdobi nebo Romney, kdyby vyhral volby, by meli lehci situaci nez Obama pred ctyrmi lety. Doufejme, ze je to pravda.
Ales Brezina - Toronto

Navrat na hlavni stranu