Navrat na hlavni stranu

Zapisky od Pacifiku (8)
Trikrat tydne jsou nam zdarma dorucovany mistni noviny North Shore News, obohacene mnozstvim reklamniho tisku. Tem nekdy venuje pozornost moje zena, ta je ale nyni v Cechach, hlavne aby vyzkousela ucinnost jednech lazni. Ted jsem se tedy prolistoval tim tiskem za ucelem nalezeni nabidky jak a kde ziskat vyhodne neco k snedku.
Narazil jsem ovsem i na reklamy vseho druhu. Mimo jine na manekyny predvadejici odeni pro pany. Byli to sekaci a videl jsem jich dost. A vsichni, vsichni do jednoho, meli tvare porostle tim nedbalym, vice chabym nez mocnym strnistem, tedy nikoli vousem ci plnovousem; jakoby prave vylezli ze stanu s umyslem svuj zevnejsek malinko zanedbat. Moda, ta vladkyne tolika otroku, tak veli. Jakasi obdoba kstic, mizicich z oholenych lebek. Hm - stadnost je vec neblaha!
***
Napadne mne to bezmala pokazde, kdyz se rozhodnu poobedvat v restauraci, tedy nektere z tech vetsich, misto v malych, rodinnych podnicich etnickeho charakteru.
Kolik mladych slecen razuje mezi stoly, v rukou jednu nebo dve objednavky, nekdy dve sklenice na podnose, nezridka jich je, tech mladic, vic nez hostu. A to se v duchu ocitam v prazskych restauracich, kde kazdy cisnik nebo cisnice obslouzi znacne vetsi pocet hostu. Snad muze byt vysvetleni v tom, ze zde praci obsluhujiciho personalu vykonavaji ve znacne mire studentky, zatimco v Praze profesionalove a profesionalky.
Nemohu si ale nepovsimnout one az zarazejici uniformity bezpodminecne cerneho trika nebo bluzy ci svetru a cernych kalhot. Jakym osvezenim je cisnice v podniku, kam obcas zajdeme s pritelem po tenise, ktera se nejen nevyhyba satum nebo sukni, ale jeji obleceni je ruzne a vzdy na pohled prijemne a pripominajici, ze krome barvy cerne existuji jeste i jine barvy.
***
22.rijna (2012) doslo treti a posledni televizni debate prezidenta B. H.Obamy s republikanskym kandidatem M. Romneym. Dle meho nazoru zatim nejzajimavejsi byla debata vicepresidenta J.Bidena a jeho protikandidata P.Ryana.
Jak se z dosavadni historicke zkusenosti jevi, televizni debaty maji na vysledky voleb znacny vliv a tak tedy ta pondelni posledni muze byt take rozhodujici.
Vetsinou kandidati licituji ruznymi cisly, malokdy se ale posluchac dozvi jak ten ci onen diskutujici bude pripadne priznivejsi zmeny konkretne dosahovat.
Nicmene, neni mi jasne, proc si takovi muzi tak malo vazi klidu, o ktery je nepochybne pripravuje ci bude pripravovat prezidentsky urad.
***
Den 2. listopadu je v Cechach dnem Dusicek, vzpominkou na zesnule. Na hrbitovech na hrobech zaplanou svicky, jsou na ne polozeny korenace s kvetinami.
V Americe dva dny pred tim, 31. rijna je Halloween, festival vsech svatych, puvodne keltsky festival vitajici spirit zesnulych a umirnujici nadprirozene sily. (Nova americka stolni encyklopedie, 1989).
Den je velkym svatkem deti, ktere v ruznem prestrojeni s rodici obchazi domy a za sva napadita ubory a povetsinou roztomilost jsou odmenovany ovocem, vetsinou ale sladkostmi zdravi valne neprospivajicimi. Mesta uz i den ci dva predtim naplni se priserami vseho druhu, kostlivci a smrtkami a dospeli taktez v ruznem prestrojeni slavi ten den, kdyz promeni se do vecera, na dychancich s mnohdy znacne rozvernym programem.
Nedaleko od nas je ohromny dum na rohu vzdy hojne pripraven nejen na Vanoce, ale i na tento Halloween. Uz pred nekolika dny vytycily se kolem domu ohromne nafukovaci prisery ve spolecenstvi ruznych smrtek. Mnohymi exponaty pohybuje elektricky proud, objem techto roztodivnych velepsu, vlku, vlkodlaku, smrtek plus lokomotivy a clunu s osadkami neboztiku a to vse predstavuje nemalou praci a naklady na toto panoptikum vynalozene.
Dneska jsem vyhovel prani vnoucka (pet a pul roku stareho), misto navstivit. Nebyli jsme jedinymi navstevniky, ac bylo teprve odpoledne. Po kratke nejistote nechal se vnoucek zavest do jednoho ze tri tzv. haunted houses (domu strasidel). Tomu prvnimu co jsme navstivili dominovala mrtvola s otevrenym brichem v krvi tonoucim a kusem patere z toho mista trcicim. Pohled neliby az hnusny.
A tu jsem zasnul jak se promenila puvodni asi myslenka tohoto Halloweenu? A proc pysny majitel domu stravil nepochybne mnoho casu pripravou prave takove morbidni podivane pro deti! Vytvorit pro chvili strasidelnou podivanou, budiz, ale umocnit ji doslova krvavou hostinou (nebot zkrvavenych exponatu tam je dostatek), nad tim se mi mozek malinko pozastavil, coz priznam bez okolku. Nejsem uzkoprsi poucovatel, ale v tom obklopeni monstry zasnul jsem nad promenou myslenky a nepochybuji, ze dalsim technickym vyvojem se promena bude dale stupnovat a podstate veci vzdalovat...
***
Snaha zbavit se nasledku zraneni dovedla mne k pravidelnym navstevam plaveckeho bazenu a 45 minutovym rekonvalescentnim lekcim v nem.
Davno uz jsem se o svou telesnou schranku nestaral s takovou pravidelnosti. A snad proto, ze navstevy se ukazaly uzitecnymi a prospesnymi, v navalu radosti a snad i z jiste rozvernosti, jednou mne napadla nasledujici otazka: Proc se, a nikoli zridkakdy, stavaji zeny jeste v plne krase a zralosti ba i vyslovene mladice, milenkami muzu znacne jiz pokrocilejsiho veku? Otazka mi vytanula na mysli ve sprse po skonceni programu. Jaky pohled na ten nas krasny svet, sotva ale na nahe telo stareho pana...
***
Internetem jsem obdrzel zajimavou zasilku s uvodnim textem (v ceskem prekladu): Zda se, ze prisel den, ktery A. Einstein predpovedel...
Nasleduje osm fotografii na tato temata: Na kave (ctverice divek), Vecere v restauraci (ctyri mladici u stolu), Oceneni umeni v muzeu (tri divky na lavici pred stenou s obrazy), Konverzace v kavarne (dve divky v kavarne), Prijemny den na plazi (tri hosi a divka na kladach na plazi), Fandeni svemu klubu na stadionu (mladik na stadionu), Ziskavani partnerem (fousac a divka), Prohlidka mesta (ctyri divky v kabrioletu projizdejicim mestem). Vsichni a na vsech zminenych mistech uprene hledi na sve iPody ci iPady nebo iPhony.
Pod souborem: A.Einstein: Obavam se dne, kdy technologie prekona nase vzajemne lidske pusobeni. Svet bude mit generaci idiotu.
Vladimir Cicha-Vancouver

Navrat na hlavni stranu