Navrat na hlavni stranu

Obama versus Romney!
V 15. cisle Satellitu, bok po boku byly vytistene dva nazory na presidentske volby v USA - nazor na kandidaty. Zatim co Rosta Firla vzal na musku Baracka Obamu a jeho ctyrlete prezidentovani, ktere nebylo moc uspesne. Rosta se svou zenou doufa, ze listopadove volby Obamu vyhodi ze sedla. Na druhe strane pan Brezina hned nastoupil na obhajobu Obamy a nadhodil, ze by ho take volil, kdyby byl obcanem USA. Vstupuji jako treti osoba, ktere je zcela jedno, zda Americane zvoli za prezidenta Mitt Romneyho nebo Baracka Obamu, pro novy kopanec do zeber, ktery nakonec potrebuji, aby se probrali.
Pan Brezina do uvodu napsal, ze "americti volici nemohou prokouknout neco co je neprokouknutelne". Rozumim tomu tak, ze je lepsi "devil you know, then devil you don't"! Vime, co Obama dokazal za ctyri roky, avsak nevime, co by Romney dokazal. Oba pisatele se dotkli narustajiciho dluhu USA. Za Obamy utraty jsou, mimo kontrolu na to pan Brezina reaguje tim, ze dluh vlastne nadelali uz republikani a Obamovi se to jen nepodarilo otocit. Proc asi? Zrejme ze stejneho duvodu jako predeslemu prezidentovi Bushovi. Ekonomie a situace v zemi to nedovolovaly. Pak by ale Obama nemel vykrikovat "Yes, we can!" Ve skutecnosti ani nerekl, co je vlastne mozne udelat a s tim uz zacal jeho nerealny pristup k prezidentovani. Zasnul jsem nad jeho predvolebnim vyrokem (2008) kdy prohlasoval, ze kolik se usetri paliva, kdyz kazdy bude mit spravne nahustene pneumatiky u sveho auta. Pripomnelo mi to akci "Z" z CSSR.
Na poznamku pana Breziny, ze Obama je inteligentnejsi nez Mitt, se da rict, ze to se nevi! Vzdelanost a inteligence jsou bohuzel dve ruzne veci. Na prvni jsou papiry, ale druhe se ukaze behem zivota. Pro Obamovou inteligenci malo pridava dlouholeta asociace s radikalnim reverendem Jeremiah Wrightem, ktery dokazal ve svem kazani prohlasit "God damn America!" Navic, ve sve prvni predvolebni debate "uradujici prezident casto klickoval s odpovedmi na otazky, s hojnym vyskytem zastavek a pauz. Coz bylo v ostrem kontrastu s zivym Romney" pise Free Press, to take nenaznacuje bystrost Obamy.
Co je mnohem podstatnejsi u prezidentu, jsou cestnost, vstricnost, moralka a mit na zreteli narod nikoliv svoji politiku. Pri pohledu zpatky Ronald Reagan byl jen hercem, nemel doktorat, a presto uz soucasne dejiny ho pokladaji za nejvetsiho presidenta 20. stol. Dokazal to, o cem jeho predchudci z Harvardu ani nesnili. Osvobodil stovky milionu lidi z komunistickeho otroctvi. To ze na ten ucel - "Hvezdnou valku" (coz byl blaf) utracel penize, bylo zcela na miste. Na co utraci Obama bilion deficitnich dolaru kazdy rok? Na nezamestnanost Americanu, ktera je ostudou pro nejvyspelejsi stat sveta.
Dalsi nadhozena vec panem Brezinou je, "nepopularni GST konzervativcu" v Kanade, (ac se to netyka americkych voleb). Prave tyto veci poukazuji na kvalitu statnika, ze udela i nepopularni krok, kdyz to vyzaduje chod statu. Mnozi si pamatuji slib J. Chretiena, ze zrusi GST, ktery mu pomohl vyhrat volby. A co se stalo? GST nezrusil, jelikoz sam videl, ze je to statni nutnost. Nevadilo mu, ze pouzil lez, na kterou se volici bez rozmysleni nalepili. Bylo to Chretienovo "Yes, we can!"?
Obama prosadil v Americe medicare, problem vsak spociva v tom, ze delat dobro nasilim se nenazyva dobrem. Zavedeni nakladnych programu se provadi, kdyz je na to ekonomicky vhodna doba, nebo nejak postupne, nikoliv revolucne. (Jen malou pozn. Obdobna forma medicare fungovala Massachusetts, kde byl Romney guvernerem.) Kalifornie utraci miliardy statnich penez za lidi, kteri nemaji pojistku na leceni).
Obama se projevuje z nescetnych prikladu jako silny socialista. Mel by se vsak poucit jak to dopadlo se socialismem v minulem stoleti. Ponauceni nejlepe vystihuje nazor, ktery jsem vycetl z jedne knihy dejepisu, ze "realny socialismus nefunguje a fungujici socialismus neexistuje". Tuto skutecnost by si mel uvedomit nejen Obama, ale vsichni zastanci socialistickych myslenek, zacinaje od novinaru az po kanadske NDP.
Vilem A. Kun
***
Vazeny pane Kune,
dekuji za Vas prispevek a pokusim se odpovedet. Priznavam, ze mam vyhodu, protoze mezi tim probehly dve debaty. Jedna mezi vice-prezidentem Joe Bidenem a kandidatem na misto vice-prezidenta Paul Ryanem a druha debata mezi prezidentskymi kandidaty Barackem Obamou a Mittem Romneym.
Sam sice tvrdite, ze je vam to jedno, koho Americane zvoli, ale v zapeti nenechate nikoho na pochybach na ci strane jste. Osobne se nerad poustim do techto diskusi, nikoliv protoze nemam na problematiku nazor, ale protoze se snazim svuj vlastni nazor a emoce potlacit. Kdysi mi jeden pravnik vysvetloval, ze v soudnim procesu nehleda ani advokat ani prokurator pravdu, ale sbiraji dukazy pro svou stranu. Advokat sebere vsechny mozne dukazy pro obvineneho, prokurator proti obvinenemu a soudce ma rozhodnout, co je presvedcivejsi.
Rosta Firla tedy zacal sbirat material proti Obamovi a zda se, ze presvedcil cely klub Cicero. Pokusil jsem se jeho argumenty ponekud zpochybnit. Nic vic, nic min.
Zrovna tak se pokusim polemizovat s vami, i kdyz si nemyslim, ze vas presvedcim. Nesouhlasim s vami, ze prezident George W. Bush za situaci, ktera vznikla ve Spojenych statech nemohl a kousek dal tvrdite, ze vam zalezi na moralnich kvalitach kandidata.
Mate pravdu, Chretien nemel slibovat ze zrusi GST! Nevim, jestli to byla vedoma lez, nebo nesplneny slib. Kazdopadne to byl duvod proto, abych ho nevolil. Jako priklad jsem uvedl ve sve argumentaci "pravicovou" vladu v Cechach, ktera tvrdila, ze nebude zvysovat dane a dotahla tuto dan k 20-21 procentum. Dalsim prikladem je spoluprace "levice" a "pravice" na HST v Kanade.
Pokud se jedna o cestnost politika tak George W. Bush nemluvil pravdu o biologickych zbranich a zbranich hromadneho niceni v Iraku, kvuli tomu sla zeme do valky. Nebudu diskutovat o tom, jestli vedel, ze je to lez nebo neni, ale nikdy se s tim cestne nedokazal vyporadat. Mitt Romney se brani, ze neni George W. Bush, ale nic mu nevadi v tomto trendu pokracovat. Zatimco Obama chce investovat do vzdelani, Romney chce penize dat do armady, ktera, jak rika Obama, ho ani o ty penize nezada.
Nechci polemizovat o uloze Ronalda Reagana, ale historie nezna termin nejlepsi prezident. To je subjektivni termin. Vladl v dobe, kdy komunismus byl pred kolapsem, ale neda se rici, ze by stovky milionu od nej osvobodil. Historicky: komunismus padl az za vlady jeho nastupce George Bushe. To bychom pak znehodnotili cinnost disidentu, polske Solidarity, ruskych odpiracu vojenske sluzby, Michajla Gorbacova
Jestlize Obama i v nepriznivou dobu propaguje medicare, je to prave neco, jak spravne rikate, co potvrzuje jeho kvalita jako statnika, ktera se pozna podle toho, ze dela nepopularni kroky. Jeho postup ma vsak daleko k nasili. Byl snad nekdo kvuli tomu, ze byl proti medicaru, pronasledovan, zavren, ci jinak perzekuovan? Romney tedy ziska body na tom, ze Obamuv program zatrati a pak zavede neco podobneho v ruzovem. Je to jako kdyby jiz tehdy Chretien zavedl misto GST HST, jak se stalo okamzite na vychode Kanady.
Koncite tim, ze Obama je socialistou. Z jisteho pohledu jsou jako socialisticke zeme oznacovane skandinavske staty. A je to tak spatne? Zlocinnost je tam nizka, vzdelani je lepsi nez v severni Americe, zdravotni pece je jedna z nejlepsich na svete Proc se tomu tak vehementne branit?
Citujete Free Press. Tato agentura skutecne neni objektivni, podobne jako TV Fox, ale prekvapuje me, jak malo objektivity je i napriklad v CNN, kdyz si pro pruzkum po jednotlivych debatach bere vzorek (a to je vzdy oznameno), kde je nejmene o 4 procenta vice republikanu.
Netvrdim, ze Barack Obama 6. listopadu 2012 vyhraje. Stat se muze cokoliv, jak jsme videli pri volbach v roce 2000, kdy vyhral George W. Bush. George W. Bush mel na devastaci Spojenych statu osm let, proc nedat stejnou dobu na to, aby to Barack Obama napravil?
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu