Navrat na hlavni stranu

Zlate valasske ruce
Casto jsme svedky sportovnich zapoleni na useku Mistrovstvi sveta i olympijskych her. Malo se vsak vi,ze stejne discipliny tedy Mistrovstvi sveta a olympijske hry jsou vyhlasovana v odvetvi nasemu oku i chuti lahodici. Jedna se o cukrarske vyrobky jimz urcite nedokazeme odolat. Aby byl vyrobek co nejlepsi jsou nejruznejsi formy vzdelani - studia. Vice jak sto procent uspechu si mohou bez nadsazky pripsat na Stredni odborne skole Josefa Sousedika ve Vsetine. Jeji prioritou je obor kuchar a cukrar. Provazena pracoviste ma skola de facto v centru turisticky navstevovaneho mesta Vsetina, v casti zvane sidliste Travniky. V jejich zarazeni se doslova dvere netrhnou. Spontanni zajem je o menu. Studentky a studenti, kteri se dostali k vytecnemu remeslu dokazi spravne vnimat, mnoho variant priprav jidel vcetne desertu. Hodnoceni jejich prace je nyni nejen na celostatni urovni ale i na evropske. Ukazuje se, ze dokazi ztvarnit podobu vizualne, chutove i esteticky a sbiraji vavriny v Evrope i ve svete. Nejuspesnejsi dvojici se stala devatenactileta studentka cukrarskeho oboru Stredni odborne skoly J.Sousedika ve Vsetine Aneta Malcikova a jeji pani mistrova Jaroslava Londova. Obe od rijna letosniho roku patri k nejlepsim na svete.!!!
Nelze pominout uspech v podobe svatebniho daru Pernikoveho srdce (viz foto) jako symbol daru lasky z Ceske republiky, ktere bylo venovano londynskemu kralovskemu paru princi Williamu a Cathy Middleton v Anglii. Uspech byl obrovsky proto dvojice Aneta Malcikova a mistrova Jaroslav Londova musely vyrobit serii 90 kusu malych pernikovych srdci pro britske velvyslanectvi v Praze.
V lonske roce Aneta Malcikova v Lucembursku ziskala prvenstvi Mistra sveta. Jak se rika usnout na vavrinech se nema, proto obe motivovala prihlaska a ucast na olympijskem mereni cukraru v Erfurtu, kde bylo zastoupeno 55 uchazecu o prestizni titul olympijskeho viteze. Aneta Malcikova ze vsetinske stredni odborne skoly vedoma si dulezitosti se hloubeji zabyvala pripravou. Systematicky se pripravovala i o prazdninach tedy v relativnim case klidu a to se ji vyplatilo a ukazalo se, ze dialog s odbornici pani ucitelkou Jaroslavou Londovou melo sve opodstatneni. Na svetove olympiade ve dnech 5.10. -10.10.2012 obe se staly olympiskymi vitezkami.
Nezbyva nez hluboce smeknout a poprat dalsi uspech v prani pokracovat v cukrarstvi.
Text a foto Allen Mirko Fojtu-Vsetin

Navrat na hlavni stranu