Navrat na hlavni stranu

Je sklenice vzteku plna? Zacne emigracni vlna?
Za dva dny po regionalnich volbach v Cesku a zhavem vitezstvi levice, jsem dostal tri dotazy od vrstevniku jak se emigruje na Zapad. Protoze mam na emigraci vzpominky stare pres 30 let, kdyz jsem sam mel pres 30 let, tak jsem odpovedel, ze na zodpovezeni dotazu k vystehovani jsou konzulaty; a pridal jsem, ze vystehovani je perny chlebicek, pro mlade lidi a nikoliv reseni komunisticke hrozby pro seniory - tedy moje vrstevniky.
Nenapsal jsem, abych neurazil a neztratil kamarady, co potrefene husy, ze tretina volicu volili doleva, ale dve tretiny nevolily vubec a to je velika hanba a prava pricina levicoveho jasani a komunistickych kriku. V jednoduche statistice se z populace naroda, 10 milionu Cechu, odecte petina, to jsou mali a pubertaci, a ctyri petiny jsou volici, osm milionu Cechu - volicu; tech co se obtezovali volenim byla tretina z osmi milionu, skoro pultretiho milionu zatimco ctyri a pul miliony idiotu (idiot = ve starorectine clovek, ktery nechodi k volbam) zustali doma a timto zpusobili kalamitu; a vsechny evropske noviny vysledek voleb v Cesku kalamitou nazyvaji, zatimco ruska media si otevrene mnou tlapky.
Lec klesla na mne tiha poznani, ze znacna cast ceske populace bere rudo-oranzove vitezstvi levice v regionech jako signal, ze bude v Cechach hur a je treba pakovat kufry - nez rudi komisari znovu obestavi Zemi ceskou ostnatymi ploty a ozbrojenou ostrahou zevnitr, budou zas branit vydobytky proti nepratelum zvenci a ochranovat upadek uvnitr - zvany socialismus.
Pani Firlova prispela uvahou, ze zacne nova vlna emigrace ven z Ceska. Rekla, ze kolem osmdesati tisic Cechu uz pracuje v zahranici, hlavne Nemecku, Rakousku, Anglii a Irsku, asi dle jazykove znalosti. Tento pocet je dvojnasobek zahranicnich pracovniku z roku 2006. Prijmy statni pokladne ze zahranicnich plateb posilanych domu je pres 23 miliard korun, coz je vcelku stejne jako v roce 2006 a to znamena, ze velka cast pracovniku v zahranici se tam zabydluje a usazuje natrvalo. Tedy se mnozi ve svete rozkoukali, otrkali a do levicove slibotechny se uz nevrati a zustanou tam kde jsou. Kolem vitezneho unora 1948 prchlo z Ceskoslovenska ctvrt milionu lidi na Zapad a tim prinutili komunisticke padouchy vztycit ostnate ploty, aby neutekly z komunisticke utopie miliony Cechoslovaku... A co to slavne ceske vlastenectvi a laska k rodne hroude? optal jsem se Evy vyzyvave, aby neprehledla, ze jsem dostal flastr za opusteni vlasti.
Eva se uchechtla tim tonem, ktery nemam rad, kdyz mne nachyta v bludu a rekla: "Michas pojem vlastenectvi ze dvou pojmu specifickeho vyznamu: jeden je NACIONALISMUS, cili laska k narodu obsahujici vyznamnost naroda oproti sousednim (a z toho plynouci pravo je stisknout) a druhy pojem PATRIOTISMUS, ktery je tou laskou k zemi. "A o ktery z tech dvou zapecenych do vlastenectvi ti jde?"
Mlcel jsem chyceny na hruskach a Eva rekla durazne: "Cesi na uteku pred levicactvim, ztratou svobody a prostoru k iniciative a podnikavosti, si nezatezuji svedomi takovymi ideologickymi kudrlinkami, kdyz svoboda a penize a konzum jsou to co maji na mysli."
Mlcel jsem a Eva pridala jeste toto; "Zajiste vetsina vycka ctyri roky do dalsich voleb a pak levicaky vyrazi, ale nemala cast se popravde zalekne, ze uz pristi volby nebudou a ze se Vitezny unor 48 zopakuje sakum-pakum vcetne likvidace demokracie a utvoreni narodni fronty."
"Proc ceskou budoucnost malujes tak cerne?" zaupel jsem vskutku v obavach o svoje ceske pratele a zname.
"Protoze, kdyz slusni lide mlci a nejdou k volbam otviraji prostor pro padouchy vseho druhu a vzdali se naroku do budoucnosti Ceska mluvit." Odmlcela se, a po dramaticke pauze dodala: "Zminil se z Tvych znamych a pratel o regionalnich volbach jedinym slovem? Napsal ti vubec nekdo, ze PUJDE volit a KOHO bude volit?"
Coz byla zbytecna otazka, protoze Eva vi, ze vubec nikdo. A mlcel jsem, aby mi nevlepila zjevnou pravdu, ze kdo se nezajima o volby pred volbami, musi po volbach drzet pysk a krok. Anebo prchat do mist, kde slunicko sviti a je tam mleko i strdi a casto i morske pobrezi, coz praotec Cech svym Cechum nedopral. Vzpomnel jsem si jak to rikal mistr Hornicek: Cechove meli unaveneho praotce nalozit na nositka a masirovat na jih, na Balkan.
Rosta Firla - Sudbury

Navrat na hlavni stranu