Navrat na hlavni stranu

Na podzim: Trikrat statni svatek a dalsi udalosti
Pokud se pamatuji, tak v dobe normalizace se slavily pouze Vanoce, Novy rok, Velikonoce a majove dny. Svatky se musely napracovat, aby stat neutrpel skodu a lid se neflakal. Slavit svatky jindy a mimo urceny prostor bylo provokaci. Kdyz se mladez sesla 1. kvetna na Petrine u Machova pomniku v sedesatych letech uz z toho byl maler. Ani svatek Cyrila a Metodeje 5. cervence a svatek Mistra Jana Husa o den pozdeji nebyl na poradu.

Pozdrav od premiera Ontario v pdf

Pozdrav Dave Levaca


Podzim byl sedivy od zacatku skolniho roku az do Vanoc. Jen nas cas od casu udivilo, ze Prahu nekdy ve vsedni dny navstivilo mnozstvi zapadonemeckych turistu, kteri meli narozdil od nas tu a tam volna. V roce 1975 jsem navstivil Polsko a tam uprostred pochmurneho podzimu byl svatek Vsech svatych a 1. listopadu byl den pracovniho volna. Cele rodiny se schazely na hrbitove a putovaly od hrobu k hrobu. Nekde se postalo pri cigarete, jinde se i trochu neco popilo, zavzpominalo se a slo se dal. V radiu pak byly pisnicky zpevaku a hudebniku, kteri jiz zadnou desku nikdy nenatoci. Kdyz se clovek podival smerem k hrbitovu, videl vecer, jak se nad hrbitovem zveda oblak dymu, Vecer se vse pekne zapilo wodkou wyborovou, ktera se prokladala skvelou slaninou. Trochu jsem zavidel Polakum, ze maji uprostred podzimu svuj svatek.
Jednou to uz jsem tu asi kdysi vypravel, jak koncem rijna, nekdo z mych pratel nalezl lucernicku, vycistil ji a my nic netusice, jsme sli s tou trochou svetla mokrymi ulicemi po Zizkove. Pripadali jsme si jako Karafiatovi Broucci. Najednou se na konci ulice objevil modry majacek a ozvala sirena policejniho auta. Z antonu vyskakali fachmani a uz jsme mirili uvnitr jejich korabu na policejni stanici. Jak v detektivce od Agathy Christie jsme pak byli odhaleni, usvedceni a potrestani. V mistnosti, kde se vse odehralo, jiz dohasinala v seru nase lucernicka a detektiv nas pomalu usvedcoval ze zlocinu. Pohraval si s nami jako kocka s mysi a pomalu rozmotaval klubko niti skladajici se z nasich nasich motivu.
Misto cinu: Zizkov. Proc jsme se sesli na Zizkove, kdyz nekteri z nas byli z Vrsovic a nekteri dokonce az z Kobylis. Vysvetleni, ze jsme tam byli v hospode, mu nestacilo. Proc jsme meli lucernu? Opet jsme nedokazali uspokojive vysvetlit. Vysvetleni, ze se nam libila. Nestacilo. Proc jsme s ni svitili? Tady jiz jsme se nepokouseli o vysvetleni.
Nadstrazmistr se po ctyricetiminutove jednoaktovce rozhodl, ze nas odhali: "Vy jste zde demonstrovali!" Prekvapene jsme na nej zustali koukat.
Po chvili polozil sobe i nam otazku: "Co je dnes za den?" Odpovedel jsem, ze streda. Tato odpoved ho primo vytocila: "Nedelejte ze sebe blbyho!" vzplanul spravedlivym hnevem a pak dodal: "Tak ja vam to povim! Dnes je 28. rijna a vy jste zde demonstrovali!" Vubec jsme si neuvedomili, ze je nejake vyroci a snazili jsem se zapochybovat o logice jeho argumentu: "Kdybychom demonstrovali, tak bychom sli aspon nekam, kde by nas bylo videt!"
V ten okamzik jsem ale pochopil, ze ruka zakona mne jiz dostihla: "Na hlavni ulici, jste si totiz netroufli!" A bylo vymalovano. Pak vytahl blocek s pokutami. Bylo to tusim za 25 Kcs pro kazdeho a lucernicka propadla ve prospech statu.
Jako kdyby sametova revoluce pochopila, ze je konec tmy. Mame v Cechach ted na podzim hned svatky tri: Prvni 28. zari - Den ceske statnosti a pred ontarijskym parlamentem zavlala letos po druhe i ceska vlajka. Pritomni byli i zastupci z konzulatu - konzulove Vladimir Ruml i Petr Pospisil. Pravda pri hymne se vlajka, kterou vztycoval Josef Cermak, sice na chvili zadrhla na pulce zerdi, ale pak jiz bylo vse podle protokolu. Pozdrav poslal i ontarijsky premier Dalton McGuinty.
Druha oslava bude v den 94. vyroci zalozeni Ceskoslovenska. Tentokrat se Torontska odbocka Ceskoslovenskeho sdruzeni v Kanade spojila s Novym divadlem, ktere venovalo predstaveni Nerudovych Malostranskych povidek tomuto svatku. Hlavni oslavy budou pred zaverecnym predstavenim v Burnhampthorpe Library Theatre 28. rijna v 16 hodin. (Divadlo se nachazi na rohu ulic Dixie a Burnhampthorpe v Mississauze.)
Treti oslavy venovane 17. listopadu a navratu demokracie do Ceskoslovenska budou na velvyslanectvi v Ottawe v prvni polovine listopadu.
A to jeste 28. rijna v 10:45 hodin je oslava 70. vyroci zalozeni slovenskeho evangelickeho kostela svateho Pavla na 1424 Davenport Rd. Po slavnostnich bohosluzbach bude v 13 hodin banket.

Jan Vaculik na Nokturnech 30. zari 2012


A jeste bych zminil tri udalosti z konce zari. V kostele svateho Vaclava se konalo jiz tradicni posviceni (psali jsme v minulem cisle), ktere bylo spojeno s vinobranim.
Zacala se jiz 12. sezona Nokturen v meste. Operni pevec Jan Vaculik zazpival v kostele u svateho Vaclava. Mohli jsme slyset, krome hudby Chopinovy, Albenitzovy, Belliniho, Brahmsovy, Mozartovy a Straussovy i Dvorakovy Biblicke a Cikanske pisne. ci Mikulase Schneidera Trnavskeho Ked na den zvonit mali. Vecer byl zakoncen uryvkem z Verdiho opery Don Carlos. Jan Vaculik k tomu rika: "Miluji operu, protoze to je zanr, ktery predstihl svou dobu o 150 let." Dalsi koncert bude 4. listopadu 2012 v 17 hodin na stejnem miste a na poradu bude vystoupeni Zemlinskeho kvarteta.

Prof. Michal Schönberg


Nakonec se chci zminit o udalosti na Torontske univerzite 27. zari, kde byl vzpomenut zivot spisovatele a profesora na Torontske univerzite Josefa Skvoreckeho, ktery zemrel letos 3. ledna. Shodou okolnosti ve stejny den (27. 9.) byla odhalena v Praze v ulici Na brezince 13 Josefu Skvoreckemu pametni deska. Pri teto prilezitosti promluvil jeho celozivotni pritel Lubomir Doruzka. V Torontu zavzpominal Skvoreckeho kolega z Univerzity, profesor Sam Solecki, dale promluvili prekladatel Paul Wilson, profesor Michael Schönberg, ktery mel k Josefu Skvoreckemu velice silny citovy vztah a navstevoval ho v nemocnici do posledni chvile. Promluvili i cesky velvyslanec Karel Zebrakovsky a generalni konzul Vladimir Ruml. Co vsak bylo Josefu Skvoreckemu nejblizsi byl jazz, ktery nekolikrat behem odpoledne zaznel.
Ales Brezina

Jazz pro Josefa Skvoreckeho


Foto: P. Pospisil (Oslavy), M. Gabankova (Vzpominka na J. Skvoreckeho), abe (J. Vaculik)

Navrat na hlavni stranu