Navrat na hlavni stranu

H. Gordon Skilling - historik a disident
Koncem kvetna se v Praze konalo symposium "Dilo H. Gordona Skillinga ve svetle soucasneho vyzkumu". Jeho hlavnim organizatorem byl profesor Vilem Precan z Ceskoslovenskeho dokumentacniho strediska. Shromazdene oslovili ministr zahranicnich veci Ceske republiky, Karel Schwarzenberg a kanadska velvyslankyne v Ceske republice, Valerie Raymond . Teto akademicke konference se zucastnila i skupina z Toronta ­ vedle delegace Torontske univerzity i Georgina Steinsky-Schwartz, jedna ze sponzoru konference. Nekolik pohledu na tohoto vyznamneho kanadskeho historika:
VILEM PRECAN: Profesor Torontske university, H. Gordon Skilling, je mnohymi na ceske strane povazovan za osobnost pro Cechy a Slovaky stejne vyznamnou jakou byl napriklad R. W. Seton-Watson (Samuel Abraham ve sve prednasce pripomnel, ze to byl Seton-Watson, ktery Skillingovi v roce 1936 doporucil, aby navstivil Ceskoslovensko). Jeden z duvodu pro tuto zaslouzenou kanonizaci Gordona Skillinga uvedl ve sve uvodni poznamce prof. Precan: "Byli jsme" (k usporadani teto konference) "vedeni nejen pocitem vdecnosti a uznanim prispevku tohoto velkeho muze v pochopeni minulosti zeme, v ktere zijeme, a za knihy, jichz prostrednictvim se svet ucil, a uci, poznavat nasi zemi v rozsahu nad nase moznosti" (jako na priklad 68, Czechoslovakia's Interrupted Revolution)," take za jeho prispevek v usili o znovuziskani svobody, ktere se dnes tesime. Zabyvat se zivotem a dilem Gordona Skillinga znamena zabyvat se historickou pameti ceske spolecnosti. Hodne z toho, co se v teto zemi a jinde ve svete behem pul stoleti v nesvobode stalo, bylo soucasnikum utajeno."
Vilem Precan se nezabyval pouze minulosti. Sveril se i se svym snem o budoucnosti: "Po tucty roku byla na Skole slovanskych a vychodnich studii (drive cast Londynske univerzity, nyni Univerzitni College London) Masarykova stolice. Byla to prvni a posledni stolice toho druhu; od te doby nic takoveho v ceske historicke vede nebylo. Je snadne si predstavit, jak velky vyznam pro vzbuzeni zajmu o historii nasi zeme by mela Skillingova stolice ceske a ceskoslovenske historie na Torontske univerzite. Stolice pravidelne okupovana, rekneme po tri roky, ceskym historikem, by byla instituci, ktera by nepochybne prilakala i severoamericke studenty. Kazdy rok nekolik seminaru, ktere by byly zakonceny titulem B.A. nebo M.A. ci dokonce Ph.D. za uspesnou publikaci. Je to prilis ctizadostivy cil? Utopisticky?"
I prilis ctizadostive a utopisticke sny se nekdy splni...
Gordon Skilling byl nepochybne velkym historikem. Byl take disidentem. Ucinne oddelit tyto dve role nemuze byt snadne. Gordonu Skillingovi se to zrejme podarilo. Byl totiz disidentem dvakrat.
ROBERT E. JOHNSON: O jeho prvnim disidentstvi na konferenci prednasel profesor emeritus Torontske university, Robert E. Johnson (ktery, mimochodem, ma nemale zasluhy o vsecko ceskoslovenske, co se na UofT v poslednim pul stoleti stalo a take o to, ze se mu do Toronta podarilo prevezt cast Stalinova archivu; a krome toho pise vysoce hodnocene filozoficke verse.)
"Gordon Skilling zil ve Spojenych statech znacnou cast ctyricatych a padesatych let, behem kterych prednasel na University of Wisconsin a Dartmouth College, vedle odborne asistentury na Kolumbijske univerzite. Navic obcas pracoval pro Kanadsky rozhlas jako korespondent ze Spojenych narodu.
Jako mnoho clenu jeho akademicke generace zastaval nazory, ktere v mnoha pripadech byly nalevo od vetsinoveho americkeho verejneho mineni. Jako vysokoskolak v Kanade byl pritahovan socialismem a Cooperative Commonwealth Federation. Behem studii ve Velke Britanii vstoupil v roce 1937 (obdobi nastupu fasismu ve Spanelsku) do britske komunisticke strany a byl kratkou dobu jejim clenem.
Za druhe svetove valky podporoval Komitet sovetsko-americkeho pratelstvi a nalehal, aby USA a Britanie otevrely druhou frontu proti Nemecku. Od roku 1946 do roku 1948 kritizoval prohlubujici se rozpory mezi Vychodem a Zapadem a podporoval argumenty Henry Wallace a Progresivni strany."
Profesor Johnson se ve sve znamenite prednasce podrobne zabyva spisem FBI 1954-55 (udobi poznamenane masivnim vlivem senatora Josepha McCarthyho, jmenovaneho senatem ovladanym republikanskou stranou, predsedou Staleho vyboru pro vysetrovani ­ jeden z mych nezapomenutelnych televiznich okamziku je soudni souboj McCarthyho s uz nemladym, zdanlive neskodnym, skoro pokornym, venkovsky vyhlizejicim advokatem ­ myslim, ze se jmenoval Welsh - zastupujicim ministra armady, Roberta T. Stevense. Souboj skoncil Welshovym jedinecnym vitezstvim. Ten okamzik ve mne posilil viru, ze pravda nakonec vitezi). FBI spis ma 62 stranek (fotokopie) a obsahuje data z predeslych 10 az 15 roku. Zajem FBI byl vyvolan hlasenim informatora ze sovetskeho vyslanectvi u Spojenych narodu v listopadu 1954, ze vyslanectvi obdrzelo pozvani od profesoru Skillinga a Louis Menanda III. z Dartmouth College pro Andreje Vysinskeho, tehdy staleho sovetskeho zastupce u Spojenych narodu, aby se setkal se studenty, kteri OSN navstivi (k podobne navsteve zrejme doslo i v predeslem roce). Ke schuzce nedoslo ­ Vysinskij zemrel tehoz roku 22. listopadu. Spis zaznamenava ruzne ­ vetsinou levicove organizace, s kterymi Skilling spolupracoval a akce, kterych se zucastnil. Bylo jich hodne ­ Skilling byl muzem znacneho sebevedomi a obrovske energie, posilene vasni menit svet. A neco ho to stalo, mimo jine stalou pozici na University of Wisconsin. Prof. Johnson shrnuje svoji podrobnou trinactistrankovou studii spisu FBI i dostupnych pramenu v jednom odstavci: "FBI, v sledovani aktivit ruznych levicovych organizaci, shromazdilo radu dokumentu, v nichz se objevuje jmeno Gordona Skillinga. Vsechny se tykaji verejnych aktivit - projevy, clenstvi, obhajoby, asociace. Skilling, jako vedec i jako ucitel, vyjadril svuj nazor na mnoho spornych otazek, zaujal nepopularni stanovisko v rade pripadu ­ vcetne, a to je nutno rict ­ temat, na ktere pozdeji svuj nazor drasticky zmenil. Stykal se se skupinami, ktere, v te dobe nebo pozdeji, byly charakterizovany jako komunisticky orientovane nebo komunisty kontrolovane, ale FBI nenasla dukaz, ze byl clenem Komunisticke strany (zrejme myslena Komunisticka strana USA ci Kanady). Skilling byl (viz shora) asi rok clenem britske Komunisticke strany. V zajmu poctivejsiho pohledu na tehdejsi dobu ocituji, jak ji videl Johnson sam: "V jinych momentech v dejinach USA, toto (mineno Skillingovo) chovani by nikomu neprineslo podstatne riziko, ale v pozdnich ctyricatych a padesatych letech univerzitni fakultni sbory byly vystaveny zvlast prisnemu zkoumani prave v tomto druhu cinnosti: podpis na zadosti, ucast na schuzi levicove skupiny, jmeno na seznamu. Tech, kteri ztratili zamestnani a zjistili, ze je nikdo nezamestna, bylo pomerne hodne."
MILAN SIMECKA: O Skillingove disidentstvi se zminuje ve sve pozoruhodne zdravici K jeho sedmdesatym narozeninam i Milan Simecka. (Musim se vsem autorum, citovanym v tomto clanku omluvit: pracuji s anglickymi texty jejich prispevku a nedovedu posoudit, jak moc se muj cesky preklad rozchazi s originaly.) Simecka pise, ze Skilling se nakazil disentem a stal se soucasti ceskoslovenskeho intelektualniho gheta... V mem chapani Skillingova zivota jde o disidentstvi cislo dve. V tom prvnim, popsanem profesorem Johnsonem, se Skilling citove (i kdyz ne jako historik, kde se snazil byt prisne objektivni) ztotoznil (snad trochu jako G. B. Shaw) se sovetskou vizi sveta. Jeste 16. prosince 1946 (po Churchillove Fultonskem projevu), byl (jak ve sve prednasce uvadi prof. Johnson) jednim ze signataru prohlaseni, v nemz se rika: "Jsme znepokojeni vseobecnym prijetim nazoru, ze valka s Ruskem je pravdepodobna. Odmitame tento nazor a zamitame navrh na vojenske spojenectvi Spojenych statu a Velke Britanie, prosazovane Winstonem Churchillem... Sovetsky svaz ma prirozene zajmy, z bezpecnostnich duvodu, v sousednich oblastech jako Vychodni Evropa a Asie, stejne jako Spojene staty maji v zapadni polokouli."
Nevim, kdy Skillingovo prosovetske disidentstvi preslo v proceskoslovenske a tim v podstate protisovetske.
PETR BLAZEK: Timto druhym disidentstvim se ve sve prednasce zabyva Petr Blazek: "Gordon Skilling navstivil komunisticke Ceskoslovensko celkem sedmnactkrat. Prvne v lete 1948 (jen nekolik mesicu po puci). Naposled v dubnu 1987. Mezitim v letech 1950, 1958 (dvakrat), 1961, 1962, 1967, 1968 (dvakrat), 1984 a 1987.
"Dve zajimave sbirky o techto navstevach jsou uchovany v archivu Statni bezpecnosti v Praze." Zajimavy je vlastne jen jeden. Ten prvni byl zalozen pravdepodobne jako bezna kontrola turisty, ktery Ceskoslovensko casteji navstivil.
"K obratu doslo v zari 1961, kdyz StB zachytilo Skillinguv dopis Kanadskemu konzulu v Praze, v kterem se Skilling zminuje o svych rozhovorech s vyssimi statnimi uredniky na kanadskem ministerstvu zahranicnich veci v souvislosti s jeho planovanym rocnim pobytem ve Vidni s moznymi cestami do sovetskeho bloku. Vysledkem byla akce StB nazvana Profesor, pri ktere byl Skilling sledovan behem jeho ceskoslovenskeho pobytu v dubnu 1962." Agenti tajne policie sledovali jeho pratele jeste pred jeho prijezdem, mezi nimi Zdenka Rudingera, Alenu Maxovou a Fedora Ballo. Podle hlaseni agentky, ktera pracovala jako recepcni v Hotelu Morava, kde Skilling behem sveho pobytu bydlel, agenti zrejme nainstalovali odposlouchavaci zarizeni v sousednich pokojich. Mezi Skillingovymi navstevniky byli Rudingerovi, Polisensti, Haningerovi, Millnerovi a Alfonz Bednar. Skilling byl podeziran ze spionaze, agenti dukazy neobjevili. Potom zajem o Skillinga usnul a byl obnoven v lete 1975 na zaklade informaci agenta StB s krycim jmenem Vaclav, s kterym se Skilling setkal nekolikrat v cervenci tehoz roku. Vaclav byl historik Vaclav Kotyk, s kterym se Skilling seznamil v sedesatych letech a ke kteremu mel naprostou duveru. Jenomze mezitim prislo a odeslo Prazske jaro, strana zacala cistky, Kotyk byl ze strany vyloucen a prinucen zivit se jako skladnik v tovarne. Tehdy zacal kolaborovat, prozradil Skillingovy plany (zadal Kotyka, aby mu pomohl udrzet kontakty s prateli na Slovensku a dal mu kontakt na clena kanadskeho vyslanectvi v Praze, ktery mel byt spojkou v teto cinnosti), kontakty i nazory a lidi, s nimiz se v Praze stykal (napriklad Jirina Siklova a Vilem Precan). Ponevadz Skilling se do Prahy nevratil az v unoru 1977, spis byl odlozen. Zaznamy o Skillingovych navstevach v lete 1977 a dvakrat v roce 1978 se zatim nenasly, mozna proto, ze byly koncem roku 1989 skartovany. Jeho bratislavska epizoda 18. rijna 1978 je popsana v jeho pametech: cestou (autobusem) z Bratislavy do Vidne, byl na hranicich prohlednut, nalezli u nej samizdat a osobni poznamky, odvezen nazpet do Bratislavy, kde ho cely den vyslychali. Moc se toho nedozvedeli: bud dal vyhybave odpovedi, nebo si vymyslel. Jeho osobni poznamky si dali prelozit do slovenstiny a vyslychali ho o jejich obsahu. V sedm hodin vecer ho zavezli na hranice a dovolili mu odcestovat.
Zaverecny odstavec ve sve prednasce Petr Blazek venuje poslednim Skillingovym navstevam v Praze (1984 a 1987) pred padem komunismu: "Informace o nich se nachazi v operacnim spisu StB pod jmenem Laco. Zvlast zajimave jsou fotografie porizene behem oslav zlate svatby manzelu Skillingovych na jejich banketu v Obecnim dome v Praze 21. dubna 1987 a rovnez nasledujici den na staromestske radnici. na fotografiich je rada signataru Charty 77 (vcetne Rudolfa Batteka, Jiriho Dienstbiera, Jiriho Gruntorada, Jiriho Hajka, Ivana Havla, Vaclava Havla, Vaclava Maleho, Dany Nemcove, Milana Otahala, Petra Pitharta, Jiriny Siklove a Zdenka Urbanka. Tyto fotografie mluvi o ceskoslovenskych stycich profesora Skillinga v te dobe vic nez vsechny ostatni dokumenty tajne policie."
KDO TEDY BYL GORDON SKILLING? Setkal jsem se s nim nekdy v sedesatych letech. Tehdy uz byl hvezdou historickeho oddeleni Torontske univerzity. Zapusobil na mne zivelnosti sve osobnosti a svou oddanosti ceskoslovenske veci. Nevedel jsem, az opravdu do nedavna, o bourlivosti jeho politickeho mladi, jak je ve sve vycerpavajici prednasce nastinil profesor Johnson. Mel jsem cest s nim pracovat na nekolika akcich, vcetne zalozeni dnes uz historickeho nakladatelstvi manzelu Skvoreckych, 68 Publishers, inkorporovaneho v roce 1972. Gordon Skilling byl zvolen predsedou spravni rady a zustal jim az do r. 1995. Pametihodny je i obed, bud na podzim 1966 nebo na jare 1967 (prof. Kathryn Feuer, Gordon Skilling a ja, jako mluvci Ceskoslovenskeho sdruzeni v Kanade), na nemz bylo dohodnuto uvest na Torontske univerzite Program ceskeho a slovenskeho jazyka a literatury. V Torontu (a asi v Kanade vubec) nejvetsi univerzitni akci byl seminar na Torontske univerzite, nazvany Czechoslovakia ­ 1918 to 1988. Seven decades from Independence, organizovany prof. Skillingem, jehoz se zucastnili profesori z temer dvaceti univerzit ­ z Kanady, USA, Anglie, Izraele... Skilling byl take inspiratorem a organizatorem navstevy prezidenta Vaclava Havla na Torontske univerzite 19. unora 1990.
Profesor Precan si ve svem uvodnim slovu na nedavnem prazskem symposiu zasnil o "Skillingove stolici ceskoslovenske a ceske historie" na Torontske univerzite. Krasny sen. Podporoval bych takovou akci? Kdyby byl nominovan na prezidentstvi Ceske republiky, asi bych pro nej nevolil: ani ne tak proto, ze byl ­ v dobe nastupu fasismu ve Spanelsku ­ asi rok necinnym clenem anglicke komunisticke strany (nasi nejvetsi basnici si tuto chorobu take prodelali a svedsky kral (nevim uz ktery) se nechal slyset v tom smyslu, ze nejste-li socialistou v mladi, je s vami neco v neporadku, stejne jako je s vami neco v neporadku, jste-li socialistou po tricitce). Ani mne nevzrusuje jeho kritika americke politiky ­ zadna velmoc, ani USA (pres vysoky pocet idealistu mezi jejich diplomaty, politiky i vedci) neni imunni proti zakerne chorobe vsech mocnych: aroganci. Prekvapilo me vsak jeho srovnani (v roce 1946) spojeneckych vztahu mezi USA a zememi zapadni Evropy se sovetskym nakladanim se sousednimi staty ve Vychodni Evrope, vcetne Ceskoslovenska (zminuje se o tom Milan Simecka), ktere se skoro zda ospravedlnovat srpnovou invazi o dvacet let pozdeji. A dobre nechapu, ze nevidel (a to je muj duvod, proc bych pro nej nehlasoval) hruzu sovetskeho rezimu, stohy popravenych, ukrajinsky hladomor... A ze nepredvidal (a od politickych vudcu mame pravo ocekavat, ze dovedou vysledovat, kterym smerem se vali proud dejin), ze stalinsky komunismus (stejne jako Hitleruv nacismus) byl jen kratkodobym navratem do lidske prehistorie.
Se Skillingovou stolici ceskoslovenske a ceske literatury je tomu jinak. Skilling je vysoce cenen ve svem oboru. Take neni pochybnosti (moje vlastni zkusenosti s nim jakekoliv pochybnosti neguji), ze Ceskoslovensko povazoval za zemi, s jejimz osudem byl jeho zivot uzce spojen uz od studentskych let pred valkou a svatbou v Praze v roce 1937 a ze delal vsecko, co bylo v jeho silach, aby svet nezapomnel, ze ve stredni Evrope byl stat, ktery si zaslouzil lepsi osud, nez jaky mu byl pridelen vitezi druhe svetove valky. A i proto, co tak elegantne popsal Milan Simecka: "Ale Skilling rovnez prinesl jinou dimenzi pohledu na nase problemy. V zemi jako je dnes nase, smutny osud naseho naroda nas dela snadnou obeti pocitu deprese. Jsme introverty a snad i trochu zavidime tem, kteri ziji ve vyhodnejsich zemepisnych oblastech. Je v nas spousta pocitu, ze nam bylo ublizeno a ze jsme byli omraceni lekcemi, ktere nam historie udelila. Skilling to vedel, ale jako zdvorily host mnoho o tom nemluvil. Nebo spis jako historik dovedl nalezt historicke vysvetleni pro nasi vseobecnou narodni apatii, pro strach, ze ztratime tu trochu bezpecnosti, kterou zarucuje mala viditelnost. Nepochybne zna nase sobectvi, kultivovany pocit, ze jsme na tom hur nez kdokoliv jiny a ze na tom sami nemuzeme nic zmenit. Vi, jak malo nas vzrusuji svetove tragedie, hladoveni celych narodu, nebezpeci konfrontace velmoci a zanik civilizace. To vsecko se deje v nejakem jinem svete; my zijeme tady a nase prilezitosti konci u plotu nasich zahradek. Je obtizne nas presvedcit, ze jako narody (Cesi a Slovaci) jsme s ostatnimi odpovedni za stav sveta."
Myslim, ze Precanuv sen, kdyby se ho nekdo pokusil uskutecnit, by si zaslouzil nasi podporu.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu