Navrat na hlavni stranu

Svata ctverice a Torontsky festival
Ve ctvrtek 6. zari 2012 zacne letosni Torontsky mezinarodni filmovy festival (TIFF). Letos divaci uvidi 372 filmu, z toho 289 celovecernich, cili o 35 vice nez vloni. 93 procent pri tom bude mit svoji premieru. O festival byl letos rekordni zajem a prihlasilo se 4143 ucastniku, z toho 952 bylo z Kanady. Zucastni se 72 zemi oproti 65 v roce 2011. Bude se promitat na 34 stribrnych platnech ci obrich obrazovkach a celkova delka promitaneho materialu je 30 918 minut, coz odpovida vice nez 515 hodinam. Nejdelsi bude ctyrapulhodinovy japonsky film Penance (Pokani) od Kiosi Kurosawy, puvodne udelany jako televizni serial. Nejkratsi trva sto vterin a jmenuje se Slunce nad Pacifikem.
Dva filmy jsou oznacene jako ceske. V koprodukci s Danskem, Svedskem a Nemeckem bude v Roy Thomson Hall uveden jako gala predstaveni ve stredu 12. zari v 18:30 (druhe promitani bude ve ctvrtek ve Visa Screening Room - Elgin od 14:30) film A Royal Affair (Kralovska afera) podle knihy Nikolaje Arcela Devce s dracim tetovanim o trojuhelniku mezi danskou kralovnou (Alicia Vikander), jejim nemeckym doktorem (Mads Mikkelsen) a silenym danskym kralem (Mikkel Foelsgaard).
Jestlize film A Royal Affair je oznacen jako trojuhelnikova zalezitost, pak jiz nazev filmu Jana Hrebejka Svata ctverice (The Holy Quaternity) napovida, ze se jedna o ctyruhelnikove drama, cili o dve dvojice. Dodejme rovnou, ze podobne jako ve filmu Kdo se boji Virginie Woolfove se jedna o dvojice manzelske. Zde asi podobnost konci. Na rozdil od americkeho filmu z roku 1966, obe dvojice jsou zhruba stejne stare.
Podle dosud znamych informaci bude v Torontu film zastupovat producent Rudolf Bierman, ktery zde byl i vloni s filmem Martina Sulika Cigan. Ve filmu hraji Jiri Langmajer, Marika Prochazkova, Hynek a Viktorie Cermakovi. Scenaristou je Michal Viewegh a sloganem, ktery uvadi film je veta: Nemuzete si tento Vieweghuv pribeh precist, musite ho videt.
Zvlastnosti ostrova Salt Cay, kde se pribeh odehrava je, ze je tam vice oslu nez lidi. 18. srpna 2009 informuje server Novinky.cz o tom, ze cesko-slovenska skupina J&T figuruje ve skandalu na tomto ostrove, ktery privedl pad premiera byvale britske kolonie Turks a Caicos Michaela Misicka. Ostrov ma rozlohu kolem 6,5 kilometru ctverecnich a ma sve vlastni letiste. Podle Hrebejka byl jediny hotel na ostrove znicen hurikanem. Autori pribehu tento zivel pry neopominuli. To, ze sourozenci Hynek a Viktorie Cermakovi predstavuji ve filmu manzelskou dvojici je svym zpusobem ve filmu rovnez netradicni zalezitost.
Jestlize mela Skupina J&T zajem podnikat na tomto ostruvku pobliz Dominikanske republiky, pak nezni ani nepravdepodobne, ze dva cesti elektrikari Ondra a Vitek jedou na tento ostrov opravovat hurikanem poskozene elektricke vedeni. Do Karibiku je doprovazeji i jejich manzelky. Obe rodiny maji skutecne sousedske vztahy. Navic film obsahuje tri generace, z nichz sexualni moralka tech mladsich je pohorsliva pro ty starsi.
Filmy Jana Hrebejka nebudou na Torontskem festivalu poprve. Z jeho znamejsich filmu si pripomenme Musime si pomahat, Pupendo, Kraska v nesnazich, Kawasakiho ruze ci Nevinnost.Ne vsechny zminene filmy se v Torontu promitaly a dostaly se pak do distribuce. Pokud nechcete tedy promeskat prilezitost videt tento film, pokuste se ziskat listky, ktere jsou v predprodeji od 2. zari 2012.
Film Svata ctverice bude na festivalu promitan: v patek 7.9. ve 20:45, Cineplex Yonge and Dundas sal 2, v nedeli 9.9. v 9:45, Cineplex Yonge and Dundas sal 5 a v sobotu 15.9. v 16:30, Cineplex Yonge and Dundas sal 6.
Ales Brezina

Z filmu Kralovska afera

Navrat na hlavni stranu