Navrat na hlavni stranu

Zakazat nebo nezakazat?
Ve sve zprave v Satellitu z 19. cervence 2012 o nedavne torontske navsteve delegace senatu CR v cele s predsedou stale komise pro krajany zijici v zahranici, Tomasem Grulichem, vydavatel Ales Brezina komentoval mimo jine i Grulichovu poznamku o zadosti o zruseni KSC, kterou vlada podporuje, ale pravne je to nepruchodne: Dovolim si zde komentar, ze jsem nepritelem jakychkoliv politickych zakazu, protoze ty mohou fungovat pouze docasne. Spise mi vadi vytvareni nostalgie po starych dobrych casech komunisticke serialy a jejich promitani v televizi. S tim celkem souhlasim, ackoliv ve dvou pripadech (nacismus a komunismus) s nadlidskym sebezaprenim. Spis z duvodu praktickych nez jinych.
Pochopil jsem teprve nedavno (po precteni nekolika stranek Zrychleneho tepu dejin, fascinujiciho zaznamu jednani Vaclava Havla s tehdejsim komunistickym ministerskym predsedou Ladislavem Adamcem (jednani se, vedle Havla, zucastnili Petr Pitthart, Jiri Krizan a autor knihy, Vladimir Hanzel), jak naivni byly nase predstavy o 'padu' komunismu v CSR. Havel se v jednani - schuze se konala 5. prosince 1989, tedy jiz po padu komunismu v cele Evrope (s vyjimkou Rumunska) - a pote co na Narodni tride byli komunistickou policii zmlaceni protikomunisticti studenti - snazil Adamce presvedcit, aby prekonstruoval vladu a zustal jejim predsedou: "My jsme se domnivali, ze vladu budete prekonstruovat vy..." a kdyz Adamec rezolutne odmitl, nabidl mu prezidentstvi: "... ja mam pocit, ze reseni s tim, ze vy byste byl prezidentem a Sacher predsedou vlady..." Jak jsme mohli ocekavat zakaz komunisticke strany?
A jak bychom mohli ocekavat (leda virou v justicni zazraky) zruseni komunisticke strany dnes, kdy vetsina kandidatu na prezidentsky urad v nastavajicich volbach byla prechodne jejimi cleny?
Bylo by nespravedlive nevzit v uvahu dva faktory:
1. komunismus v prosinci 1989 ztratil neco z brutalniho primitivismu komunismu konce ctyricatych a zacatkem padesatych let (jak ho znala vetsina pounorovych uprchliku).
2. Velika cast naroda vstoupila ­ at uz z jakychkoliv duvodu - do komunisticke strany. Oba faktory politicti vudci museli vzit v uvahu. Ale ani jeden z nich se mi nejevi jako presvedcivy mravni argument proti zakazu komunisticke strany. Daleko presvedcivejsi argument pro jeji zakaz nabidl senator Grulich. Na otazku v cem vidi hlavni problem ceskeho politickeho zivota, odpovedel, ze nemame na co navazovat - komunisticky rezim pretrhal vsechny spoje s minulosti, znicil stredni vrstvu, ktera se musi znovu vytvaret.
A smim-li dodat: likvidoval vesnici a (na rozdil od kapitalistickeho komunismu cinskeho ­ chudak Marx) smrtelne oslabil zivotaschopnost cs. prumyslu a ­a to je jeho nejvetsi zlocin, privodil smrt (na popravistich, v Jachymove a jinde) stovek nejcennejsich lidi a desetitisice jich vystval ze zeme...
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu