Navrat na hlavni stranu

Pravidla pouzivana a zridka pouzivana
Reziser Dusan Hanak mi jednou rekl: "Nekdo nam krade dusi." Mozna bych to trochu parafrazoval: "Nekdo nam ukradl Olympijske hry!" Aspon jsem mel tento pocit, kdyz OH v Londyne zacinaly a televizni reklama stridala reklamu.
Na stejnem miste, tedy v Anglii natocili Ross Devenish a Abidin Dino film Goal! World Cup 1966, ktery prisel do kin o rok pozdeji v roce 1967 a v Ceskoslovensku pod nazvem Gol byl uveden jiz na jare tehoz roku. Literarni noviny, ktere se sportem nezabyvaji mu v hodnoceni renomovanych kritiku pridelily jedno z nejlepsich filmovych oceneni vubec. Z dnesniho pohledu, kdy jsme zkazeni sirokouhlymi obrazovkami barevnych televizoru, je film temer zapomenut. Pribehy Eusebia, Tilkowskeho, Uwe Sellera, triumf Madaru nad Brazilii a zraneni Peleho v utkani s Portugalskem znaji jiz jen pametnici. O jedine udalosti se vsak dodnes hovori je to 101. minuta finaloveho utkani, kdy Hurst vystrelil z dvaceti metru do brevna, od ktereho se mic odrazil na/za brankovou caru. Neni jeden spolehlivy dokument, ktery by rozhodl o tom, zda to byl gol nebo nebyl. Svycarsky rozhodci Dienst si take nebyl jisty a tak se sel poradit s pomeznim Rusem Bachramovem, ktery ukazal na stredovy kruh. Branka platila a Anglicane Hurstem ve zmatku v posledni minute prodlouzeni upravili na konecnych 4:2. Pribeh MS, stary 46 let, zachyceny ocima spravce stadionu, kteremu zbyl po finalovem zapasu pouze bordel v hledisti. To je dej filmu.
Pred OH v Mnichove byl v televizi film o poslednim zavodnikovi na mexicke olympiade. Jedna se o Africana pri maratonu, ktery s ovazanou nohou se blizi do cile zavodu. Je posledni, chytaji ho krece, je poslednim zavodnikem na teto olympiade, ale nevzda, dobehne do cile.
Casy se meni a jestlize film Gol byl uveden v prazskych kinech jen nekolik mesicu po svem vzniku. Film Videno osmi o Olympijskych hrach v Mnichove v roce 1972 na sebe nechal cekat nekolik let nez se objevil a byl nenapadne promitnul klubovym divakum v Ceskoslovensku.
Snad diky ironii osudu jsem ho videl v kriminale na Borech, kdyz byl nedostatek elektricke energie v lednu 1979, televize nevysilala a komuniste se bali nepokoju ve veznici a tak jim promitali i nekolik filmu denne. Proc byl tento film utajovan v dobe normalizace je zrejme jiz pri uvodnich titulcich, kdyz se mezi tvurci filmu objevi Milos Forman. Je zde take rusky prominentni reziser Jurij Ozerov a komunista nevedel, co s tim. Kdyz to nevadilo Rusum, tak to nakonec nejak proslo i k nam. A nakonec se dostal i do kriminalu a pro vezne to byl svatek.
Osm vyznamnych svetovych reziseru Milos Forman, Jurij Ozerov, Mai Zetterlingova, Arthur Penn, Michael Pfleghar, Kon Ichikawa, Claude Lelouch a John Schlesinger si melo vybrat jednu disciplinu, ktera je zaujala. S napetim jsem cekal na Formanuv Desetiboj a bylo to pro mne dost velke zklamani. Tocil jsem pred tim svuj vlastni film a objevoval jsem tehdy tajemstvi sestnactimilimetrove kamery. Objevoval jsou komiku zrychlenych ci zpomalenych zaberu, ci komicnost situace, kdyz se da k nekteremu zaberu hudba, ktera je urcena do zcela odlisne situace. Forman temito triky udelal z olympiady grotesku a pamatuji se jak prave tohle nekteri z mych znamych ocenovali. Mne se nejvic libil Arthur Penn, ktery pracoval pouze obrazem (bez komentare) a detailem dokazal vystihnout jednu z filmarsky nejnarocnejsich disciplin skok o tyci. Francouz Claude Lelouch, autor filmu Muz a zena, se soustredil na porazene a Jurij Ozerov neprekrocil svuj stin, kdyz zachytil soustredeni sportovcu pred zavodu. Zajimavy byl John Schlesinger, ktery se na olympiadu diva pohledem jednoho maratonskeho bezce. Ten jediny dokazal zachytit tragedii her, kdy zahynuli na mnichovskem letisti izraelsti sportovci. Anglicky maratonec, ktery ani nevyhraje ani neprohraje po atentatu poznamena: "Pro mne to znamena, ze se zavod pobezi o den pozdeji." Hodne jsme o tomto vyroku tehdy hovorili a ja jsem pro nej nalezl urcite pochopeni. Jiz tehdy rika: "Terorismus nesmi zacit urcovat nas zivot."
Jake pribehy tedy vybrat z letosni olympiady? Asi dva bronzove kanadske tykajici se pravidel, pravidel malo znamych, ktera ani sportovni komentatori vetsinou neznaji, natoz prosty divak.
Pribeh prvni s dobrym koncem a bronzovou medaili
Deset minut do konce semifinaloveho utkani Kanada-Spojene staty: Reprezentantky javoroveho listu vedou prekvapive 3:2. Brankar Erin McLeod zachytila mic, ctyri vteriny trva nez se zvedne ze zeme, a po osmi vterinach ho v panice vyhazuje do autu. Je vsak pozde norska rozhodci Christiana Pedersen piska neprimy trestny kop.
A nyni odbocim k tomuto pravidlu, ktere proslo svym vyvojem. V sedesatych letech bylo jeste zvykem, ze brankar mohl mic drzet neomezene dlouho, ale smel udelat pouze tri kroky bez udereni mice o zem. Toto pravidlo se pozdeji zmenilo na pravidlo, kdy brankar musel bud vykopavat primo z mista, kde mic zachytil nebo ho dopravit nohou na hranici pokutoveho uzemi. V druhe polovine devadesatych let prislo pravidlo, ze brankar musi do sesti vterin rozehrat mic, pokud ho ma pod kontrolou. Toto pravidlo se vsak brzy prestalo pouzivat a vim pouze o jednom pripade, kdy za poslednich snad deset let bylo pouzito. Bezna doba drzeni mice brankarem je kolem dvanacti vterin. Nejsou vyjimky osmnact az dvacet vterin. Neni mi jasne, proc existuje pravidlo, ktere se nedodrzuje nebo proc nebyla stanovena doba tak, aby ji bylo mozne splnit. Jiz fakt, ze kanadska brankarka rozehrala mic "naslepo" svedci o tom, ze nechtela zdrzovat. Nasledoval tedy neprimy kop. Druha kuriozita: Neprimy kop je zahravan z hloubi pokutoveho uzemi. V tom miste mohla stat kanadska brankarka, tak zhruba po peti vterinach. Treti kuriozita: Mic po trestnem kopu zasahne Marie-Eve Naultovou do hrudi a pak sjede na ruku. V tomto pripade se jednalo o nastrelenou ruku. Presto norska rozhodci piska pokutovy kop, ackoliv pred tim podobny prestupek Americanky Megan Rapinoeove neodpiskala. Ctvrta kuriozita: V druhem prodlouzeni jsou nastaveny dalsi tri minuty, ackoliv je zretelne, ze kanadske hracky se potykaji se zraneni. (V prodlouzeni se nastavuje vetsinou jedna az dve minuty). V 123. minute Alex Morganova dava viteznou branku Americanek.
A zde je dalsi otazka. Jestlize pravidla povoluji tri stridani behem 90 minut. Proc nejsou povolena ctyri stridani za 120 minut, cili ctvrte stridani v prodlouzeni. Castokrat se stane, ze muzstvo musi hrat v oslabeni kvuli zraneni o deseti hracich. Tentokrat se prenese tato nevyhoda na dalsich 30 minut do prodlouzeni. Souhra techto okolnosti nakonec vedla k tomu, ze Kanadanky hraly "pouze" o bronz s Francii. Tentokrat vsak vyhraly diky brance Diany Mathesonove z 92. minuty 1:0 a nakonec si medaile prece jen privezly. Bronzove medaile, ktere mely cenu zlata a autorka tri semifinalovych branek Christine Sinclairova nesla pri zaverecnem ceremonialu kanadskou vlajku. Kdovi, jestli kdyby Kanadanky postoupily do finale a prohraly s Japonkami (jako na zacatku turnaje 1:2), jestli by byly tak slavne.
Pribeh druhy: s cestnym koncem, ale bez bronzove medaile
Usain Bolt ve stafete 4x100 metru probiha cilem v novem svetovem rekordu a v case 36:84, druzi jsou Americane. V tu chvili nevenuje temer nikdo pozornost tretimu mistu a na svetelne tabuli se objevi jasne Canada. Vsechny tri vitezne tymy oslavuji a najednou se objevi v tvari bezcu zdeseni. Kanada je diskvalifikovana. Patrioticka BBC, narozdil od diskvalifikace britske stafety den pred tim neposkytuje zprvu opakovany zaznam a kdyz se objevi, je jasne, ze kanadske predavky jsou v poradku. Reporteri se dotazuji zdesenych bezcu, ale ti rovnez nevedi az do okamziku nez se reporter zeptal bezce na tretim useku Jared Connaughtona.
Ten vysvetlil: "Ano byla to moje chyba. Kdyz jsem se podival na obrazovku videl jsem, ze jsem slapl na caru, coz je neodpustitelne. Jsem smutny kvuli ostatnim bezcum v nasem tymu. A je smutne, ze se to stalo prave timto zpusobem." Zbytecne byly protesty kanadske delegace, ze timto nevedomym prestupkem nikoho neposkodil ani neziskal pro tym nejakou vyhodu.
V dobe, kdy nejen ve sportu, ucel sveti prostredky, kdy doping pronikl do sportu, kdy se zridka kdy stane, ze hrac prizna tecovany mic, kdy se neustale zdokonaluje technika, aby pristihla podvadejici hrace a zavodniky. V teto dobe je cestne priznani k neumyslne chybe snad jednim z nejsvetlejsim momentem olympiady a presto se nabizi otazka, neslo by i zde zaridit neco jako zlutou kartu a pokud by se pouze jednou zavodnik dotkl cary byl by napomenut, pokud podruhe stafeta by dostala cervenou kartu a byla diskvalifikovana. Jestlize by vsak branil jinemu bezci pak by nasledovala diskvalifikace okamzite. Vzdyt proti prestupku kanadskeho zavodnika ani v poradi ctvrti zavodnici Trinidadu a Tobago neprotestovali a spise jakoby se Kanadanum omlouvali za to, ze jim sebrali medaili.
Bohuzel neexistuje zaznam, jestli mic ve finale MS v roce 1966 presel caru nebo ne. Ale bohuzel existuje zaznam, ze Jared Connaughton na caru slapl. Oboji se stalo v Londyne. Mezi obema udalostmi ubehlo 46 let. Obe cary meri asi osm centimetru a pravidla se nekdy pouzivaji striktne a jindy jen zridka.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu