Navrat na hlavni stranu

62. vyroci vrazdy Milady Horakove -

popraviste veznice Pankrac v nedustojnem prostredi
Kamarad Jiri Kubik, udajne nejmladsi politicky vezen, se 27. 6. zucastnil vzpominkove akce k 62 vyroci smrti M. Horakove ve veznici Pankrac.
Kuriozni je, ze dostal slovo misto tajemnika uradu vlady, viz jeho komentar a projev. (M. Petr - Hradec Kralove)

Byl jsem 27. cervna na 62. vyroci justicni vrazdy Milady Horakove u popraviste ve veznici Pankrac. Na miste byvale komunisticke sibenice, coz byvala pouze stojici fosna se skobou a provazovou smyckou, stoji dnes stejne velky dreveny kriz s trnovou korunou. Cely pietni prostor se krci v koutku uzke ulicky. Navic ho nestastne zakryva odpudiva budova s nejakou rozvodnou. Jen tezko lze pochopit, ze za 22 let zdejsiho setkavani se s timto problemem nikdo nevyporadal a nepremistil rozvodnu o dvacet metru dal, kdyz se v ulicce za ni nachazi patrne NEJPAMATNEJSI MISTO OBETI nejhorsi doby temna v dejinach Ceskeho naroda...
Otazka k zamysleni pro Ministerstvo spravedlnosti (a Vezenskou sluzbu CR), ktere bylo vlastnikem sibenice a okoli v roce 1950 a ktere je vlastnikem nedustojneho pietniho mista i dnes v roce 2012.
Politici ale i obeti totalitni diktatury meli sve papiry a cetli z nich. Svetlou vyjimkou byl zajimavy projev mistopredsedy snemovny p. Zaoralka. Bez frazi a velmi vystizny. Tajemnik uradu vlady dostal slovo, avsak odmitl projev, protoze mu nikdo za vladu zadny nenapsal. Nemila nehoda.
Pozadal jsem tedy mluvciho veznice o prostor, ktery vlada nevyuzila a dostal jsem ho. Vlastne bez pripravy jsem popsal komunisticke muceni, ktere Gottwaldovi vrazi Milade Horakove pred smrti zpusobili, o cemz na te piete nikdo moc nemluvi a pritom to tam tolik patri. Nebot komuniste tehdy pachali nekomunistum bestialni skutky. A srovnal jsem pak i podobny osud zabiteho Pavla Wonky o 40 let pozdeji. Je zajimave, ze po akci se ozval clovek, ktery si pamatoval zcela nepravdivy, 19 let stary clanek z Lidovek o udajne spolupraci P. W. s StB a veril mu. Prestoze vsechny mozne lustrace a archivy tuto estebackou pomluvu sirenou i soudkyni Horvatovou z Trutnova, ktera za smrt Pavla Wonky nese odpovednost, uz davno vyvratily. Ale mrtvy se proti soudruhum uz nemuze branit, tak to musime udelat za nej asi my. Je to podle meho nazoru nase mravni povinnost, kdyz my ostatni z odporu a odboje jsme to besneni prezili.
Doufam, ze Pavel Wonka po vloni obdrzenem cestnem obcanstvi mesta Hradce Kralove dostane v rijnu i statni vyznamenani za prinos ke svobode a demokracii od prezidenta. Text improvizovaneho projevu.
Vazeni pritomni!
Budu mluvit z hlavy, proto prominte pripadne zadrhnuti. Milade Horakove zde na miste jeji justicni vrazdy z roku 1950 u jejiho popraviste dekujeme za jeji statecnost dnes i my nejmladsi clenove Konfederace politickych veznu. Jednoznacne si vazime jeji odvahy postavit se na odpor komunistickemu teroru. Ukazala vlastne budoucim generacim svetlo a nadeji. A pritom nemohla v te dobe vedet, jestli komunismus padne za 40 dni nebo za 40 let, jak se nakonec stalo. Kdyz jsem zde na Pankraci v. 80. letech sedel v cele cislo 10, mluvilo se tam o zdejsich procesech z 50. let. Ale nikdo jsme nevedeli, co je a co neni pravda. Az po listopadu 1989 jsme se dozvedeli vsechny ty hruzy a justicni vrazdy, co se tu staly.
K popraveni Milady Horakove patri jeste jedna velmi zavazna vec. A to je forma popravy. Toto byl totiz od komunistickych zlocincu pro ni pripraveny druhy neoficialni trest mimo samotny trest smrti napsany v rozsudku. Trest smrti mohl byt provaden trochu civilizovanym zpusobem jako v jinych zemich, kdyz uz byl uzakonen a kdyz uz musel byt vykonavan. A to obvykle dlouhou smyckou na provazu, ktery odsouzenemu nestastnikovi po propadnuti do propadliste ihned zlomi vaz a zpusobi umrti.
Komuniste si ale ve sve zvracenosti zaridili, aby odsouzeny pred umrtim od nich obdrzel jeste jejich soukromy trest kruteho a barbarskeho muceni pred smrti. Za to, ze si dovolil postavit se komunistum na odpor. Takze zamerne pouzivali u teto popravy i dalsich 241 poprav kratkou smycku, ktere nebozaka nezabila, ale nekonecne dlouhych 15-20 minut jej rdousila az jej v nelidskych bolestech a stale zaziva udusila. Kazda takto prozita minuta o pomalu odpocitavanych 60 vterinach musela nebozakovi ocekavajicimu naopak rychlou smrt pripadat jako nekonecne dlouhy rok. A po ni nasledovala dalsi a po ni dalsi a dalsi a dalsi nekonecne minuty teto morbidni sceny. Na toto hruzne divadlo se v techto mistech, kde nyni stojime, s cynismem divala cela komunisticka popravci komise po celou tu dobu, dokud nenastal konec. Dokud nestastna obet po dlouhem trapeni v mukach nezemrela.
I proto do budoucna musime a budeme vzdy nahlas svedcit novym generacim o hruzach komunismu, zvlaste jsou-li stejni komuniste stale v KSCM a v parlamentu. Vselijake hruzy objevujeme v archivech neustale. Proto jsme zalozili obcanske sdruzeni Vybor na odhalovani teroru KSC v lagrech a ve spolupraci s policejnim Uradem pro vysetrovani zlocinu komunismu je otevirame. Rudy teror trval prilis dlouho. Zabitou Miladou Horakovou to v 50. letech zacalo a az zabitym Pavlem Wonkou to po 40 letech v roce 1988 skoncilo. Poznal jsem Pavla Wonku na trestnich kobkach jeste pred jeho smrti a byl to stejne statecny clovek proti komunistum jako Milada Horakova. Proto musel bohuzel zemrit.
Dohledavame proto viniky, kteri dodnes ziji v poklidu v duchodu. A je tu jeste jedna otazka. Komunisticti funkcionari, soudci, estebaci a bachari pracujici na politickych obetech berou dnes za sve zlociny duchody 20-30 tisic. Jejich obeti asi polovinu. Co by se stalo, kdyby parlament tyto jejich vysluhy zrusil a dal jim v zajmu historicke spravedlnosti jenom zakladni minimum? I toto je dluh, ktery Milade Horakove a Pavlu Wonkovi jeste dluzime
Dekuji vam za pozornost."
Jiri Kubik-popraviste Pankracke veznice ­ pamatnik obeti komunismu
Praha 27. cervna 2012

Navrat na hlavni stranu