Navrat na hlavni stranu

Sladke italske nicnedelani
Kdeze bylo, to sladke italske nicnedelani? Bylo na ostrove Ischia, ktery se nachazi zapadne od Neapole a kamaradi se tam s Neapolskym zalivem. V zadnem prazskem knihkupectvi vcetne tech specializovanych, nebylo mozne zakoupit pruvodce a tak jsem se tam rozjela bez neho. Do Neapole letadlem, pak trajektem slabe dve hodinky z pevniny na ostrov a pak dobre fungujici mistni autobusovou dopravou a uz jsem tam byla. Cekalo tam na me pekne paradni horko a nehodlalo po celou dobu meho tydenniho pobytu opustit teplomerovou cislici tricet osm a take ji neopustilo. Takhle se tam pry vedro uvelebuje jiz od zacatku cervna s naprostou pravidelnosti.
Prvni, co me mile prekvapilo, byla naprosto dokonale fungujici mistni autobusova doprava, nikdy bych neverila, ze je Ital schopen jezdit presne podle vyveseneho jizdniho radu. Druhe, co me take prekvapilo, ale zcela opacne, byla momentalni, jiz mnoho dni trvajici stavka popelaru, takze neodvezene odpadky byly vsude a byly jich ohromne haldy a nekde byly i zapalene. Pozdeji jsem se dozvedela, ze Italove pravidelne odvazeji denne nekolik vlaku s odpadky k likvidaci az kamsi k Lipsku a ze ve sve zemi neustale resi vlastni "skladkove" problemy, respektive vyber lokalit pro ne a to zcela neuspesne. A take jsem se dozvedela, ze Silvio Berlusconi mel "odpadkovy" problem ve svem volebnim programu. Ted uz mu jsou odpadky asi suma ­ fuk. V dobe, kdy jsem tam pobyvala, Italove viditelne neuspesne svuj odpadkovy system zase resili.
Ostrov Ischia je ostrov pohadkovy, vsude rostou kastany, akaty, duby, pinie, z vonavych bylinek divoce hlavne rozmaryn a oregano, myrta a muj zamilovany stredomorsky, krasne kvetouci ker oleandr. Hodne jsou videt kaktusy. Take mistni architektura ma stredomorsky charakter, je plna teras, balkonu, schodist, oblouku, vyklenku a domy hyri barvami bilou, slabe ruzovou a neapolsky zlutou. Ostrov je velice obydlen, vlastne je az prelidnen a presto jeste vedle obytnych domu je vsude dostatek zelene, namodralych olivovych haju, nazelenalych vinic, zlutych poli citroniku a pinie a pinie. Obrovske citronove plody rostou take ve vsech zdejsich soukromych zahradkach. Zahrady vetsinou nemaji ploty, ale uzasne pusobive zidky z naskladanych tufovych kamenu. Kdysi davno na Ischii ­ ale opravdu hodne davno, v 16. stoleti, se pocal stavet akvadukt, ktery mel sbirat vodu z hory Epomea, o ktere se jeste dal zminim. Stavba trvala celych sto roku a nakonec se nepovedla, nebot se akvadukt stavel z tufu a tenhle stavebni material do sebe tolik zadanou, tekouci vodu vpijel a take se vodou rychle rozpadal. Zbytky jsem videla pri prohlidce ostrova.


Ostrov je vulkanickeho puvodu a mnoho vyhaslych sopek zde k videni je. Asi ta nejkrasnejsi je skoro uprostred ostrova. Jmenuje se Monte Epomea a lze si k ni udelat docela dobry pesi vylet, ale i tak se musi pocitat s vyletem celodennim. Jen kdyby tak nepalilo to slunicko! Jinak ma ostrov vice nez sto ruzne silnych a na ruznych mistech vyverajicich pramenu s mnohdy velice horkou vodou ­ kazdopadne se v tehle vode daji uvarit i vajicka nebo brambory. Nesmi se to, ale lide se tim stejne bavi a zakaz nerespektuji. Take nejsou zadnou vyjimkou mista s piskem, horkym kolem devadesati stupnu, ale ta jsou vzdy oznacena a vubec se do nich nesmi. Na verejnych prostranstvich, v parcich a zahradach take nechybi u horkych pramenu varovani s oznacenim teplotnich stupnu. Krome horkych vodnich pramenu jsou na mnoha mistech i vyvery fumaroly, coz je horka para. Ostrov vodni vymozenosti plne vyuziva ve svych trech obrovskych lazenskych centrech a prakticky i k leceni ve zdejsich hotelovych komplexech. Take v nasem hotelu neco takoveho bylo v podobe zaskleneho velikeho zahradniho bazenu, neco na zpusob obrovske sauny. V tom desnem dennim vedru, tam dovnitr, do vedra jeste mnohem vetsiho, chodil jen jeden jediny hotelovy host a ja jsem vzdy cekala, ze uz nevyjde vubec ven, ale vysel vzdy a mival zcela nezdravou oparenou barvu. Ale urcite to delal pro sve zdravi!
Ostrov je hodne hornaty, plahocite se porad z kopce do kopce, z kopecka do kopecka a to vsude. Vyjimkou jsou plaze, ty jsou rovne a pak skoro vsechny strechy mistnich obytnych domu. Z rovnych strech vsichni po cely rok lapaji, cennou destovou vodu. V dobe meho pobytu nespadla na zadnou strechu ani jedna kapicka.
Ostrov ma sest administrativnich celku anebo chcete-li obci: Ischii, Casamicciolu, Lacco Ameno, Forio, Serraru a Barano. Vsechny se nachazeji rovnomerne usazene kolem dokola celeho ostrova a daji se projet autobusem mistni hromadne dopravy a cely ten okruh je kolem ctyriceti kilometru. Na severni casti ostrova vede silnice zcela pri mori, na ostatnich svetovych stranach je silnice trochu hloubeji zakousnuta do ostrovni pevniny, nejvice na jihu ostrova, kde jsou uz dost vysoka pohori. Tyden by vam mel stacit na to, abyste si ty obce v chvatu stacili prohlednout. Turisticky nejvyhledavanejsi je Forio, nachazejici se na zapadni strane ostrova, nejkrasnejsi plaze jsou v Casamicciola, coz je na severu. Ale kdyz si k tomu pridate i vylet na Vesuv a do Pompeji a to by se melo, tak uz s tydennim casem musite zachazet docela opatrne. A kdyz se jeste vypravite na ostrov Capri, tak se dostanete do casove tisne. Ale i tam byste meli zaplout uz kvuli te slavne pisni "To bylo tenkrat, na ostrove Capri. " a kvuli svudnym Sirenam. Vetsina jednodennich navstevniku, bohuzel, neopusti v Capri zdejsi namesti a tim se pripravi o prohlidku "Modre jeskyne" o ktere se historici domnivaji, ze slo kdysi o nymphaeum, jakysi prepychovy vodni budoar cisare Tiberia.
Mistni Italove tvrdi, ze nejlepsi kapucino si lze vypit v Serrare, coz je oblast na hornatem jihu a zde konkretne na vysokohorske vyhlidce Fontana - Belvedere. A ja to potvrzuji a jeste je zde uzasny zazitek, pozorovat jak v pomerne malem bistru pracuji dva Italove na priprave onoho dokonaleho kapucina takovou rychlosti, ze to ani nelze dostatecne vylicit. Oba jsou casove naprogramovani na prijizdejici vyletni autobusy a cestovni kancelare a tak to tam opravdu bezi jak o zavod a nestacite vubec soucasne vnimat rychlost toho prvniho, co otvira krabice s mlekem a toho druheho co do obrovskeho salku, kapucino pripravuje. A i navzdory tehle rychlosti je kapucino opravdu lahodne a neosizene a jeste vam ten druhy Ital stihne do peny udelat ornamentove srdce. Z Belvederu je navic krasne videt Monte Epomea se zelenavou a bilou barvou sve tufy. A vsude kolem je dost one vyverajici fumaroly a take mnozstvi uzavrenych tufovych jeskyni, ktere se pouzivaji jako vinne sklepy pro ulezeni a ulozeni vin. Kdysi davno se tufove jeskyne pouzivaly i pro bydleni, ale to uz se tady ukazuje jen jako naprosta kuriozita starych casu. More pod Serrarou, vlastni malicky poloostruvek St. Angelo ­ tohle misto urcite na Ischii patri k tem hodne luxusnim a za prohlidku a malou prochazku v krivolakych starych ulickach, to stoji. Kdysi davno to byvala jen obycejna rybarska vesnicka. Poloostruvek zde uzavira nadhernou plaz Maronti a slouzi i jako maly pristav.
Vsude, ve vsech uvedenych obcich uvidite dokonale keramicke vyrobky z mistni hliny a take znaceni domu je takto pojate. Co dum, to jiny, osobity napad ­ hodne se na tech kachlich objevuje motiv citronu. Citrony tady tim zivotem pronikaji opravdu vsude, urcite vic nez olivy. Take mistni likerova specialita, kterou je Limoncello, se vyrabi z citronu a s ledem, v tom horku, chutna znamenite. Pochoutkou je i Cremoncello, coz je kremova obdoba toho prvniho. Pozor, at Limoncello, tak Cremoncello, doporucuji pit stridme, hodne rychle a nenapadne stoupaji do hlavy. A kdyz, uz vam delam chute s temi likery, tak jeste dodavam, ze zdejsi vinice obohacuji jidelni stoly znamenitymi mistnimi viny.
Jidlo, ma charakter stredomorske kuchyne a tak si urcite prijdou na sve vsichni milovnici ryb a dalsich morskych plodu. Mistni typickou specialitou kazde restaurace je zde "Coniglio alla cacciata", coz je kralik na divoko a velke oblibe se vsude tesi salat "Caprese", nebo-li rajcatovy salat s mozzarelou a take, vsudypritomne pizzy, kterych neni mnoho druhu, ale jsou bezchybne dobre. Takze je uplne jedno, zda si objednate pizzu Napoletanu, nebo Margaritu. Sladkosti je zde tolik, ze rozhodovani, kterou si objednat se stava vic nez slozitym problemem. Typickym zdejsim moucnikem je "Baba" ­ nadychany piskot plneny slehackou, kremem anebo i citronovym likerem. Samozrejme, ze hned za Baba je dezert "Cannoli". Cannoli jsou trubicky z vinneho testa, plnene mirne prislazenym syrem riccotou a nemaji pry na jihu Italie obdoby. A zmrzliny? To je neco nepredstavitelne uzasneho, barevneho, sladce chladiveho, vonaveho, mnohdy jeste naplneneho cokoladovymi vlockami, mandlickami, orisky, ovocem, medem a u kramku to vedi a chteji vam vzdy udelat radost a tak vsichni zdejsi zmrzlinari vam kornout zmrzlinami nenaplni, ale preplni. Nezapomenout ­ zmrzlina je italsky "gelato"!
U popisu jidla si nemohu nechat jen tak pro sebe udalost, ke ktere doslo v hotelu ve Foriu, kdy vecer mela televize odvysilat fotbalove utkani z mistrovstvi Evropy, mezi Italii a Spanelskem. Vrchni cisnik ten den uz v poledne obesel v jidelne vsechny stoly a vsem vysvetlil, ze se vecere z teple, meni na studenou a hodina vecere se posouva dopredu, protoze se cely personal musi divat na fotbal. Kdyz jsme prisli na veceri, uz fotbal bezel a nikdo z hoteloveho personalu se nam nijak nevenoval. Hned od pocatku utkani meli totiz svych starosti dost a viditelne i jejich brankar Gigi Buffon. Kdyz uz v prvni puli, zacala Italie prohravat, sla jsem se k televizi take podivat. Cisnici se potili, chveli vzrusenim, popijeli pivo, kourili, hlasite brebentili a byli viditelne velmi nervozni. Kdyz v zaveru prohravala Italie rozdilem ctyr branek, klecel vrchni cisnik na zemi, mlatil celem o zem a vykrikoval "Madonna mia" a dalsi veci ­ uz to ale nepomohlo. Prohrali.
Na Ischii je mnoho krasnych kostelu, skoro ve vsech jsou drevene modely lodi, coz pry melo zajistovat tem, co vyplouvali na more, stastny navrat domu. Ve Foriu je takhle vyzdobeny take mnohy z kostelu, navic je zde nadherny kostelicek Soccorzo, ktery mnozi znaji z americkeho filmu Neboztici preji lasce. Kostelik je tak blizko vetknut k mori, ze navozuje dojem jakehosi majaku. Terasa kosteliku je zhotovena z keramicke mozaiky znazornujici Kristuv zivot a ta nebyla jeste, na rozdil od kosteliku, po rekonstrukci. Ale i tak byla dostatecne puvabna.
Na Ischii jsou take zajimave a velmi honosne hrbitovy. Vubec to tam nepusobi nejakym truchlenim a smutkem, naopak, pripadate si tam jak v nejake uzasne odpocinkove rozkvetle zahrade. Navic, pozorovat vykony cerne odenych, vetchych starenek, rychle splhajicich po mnohametrovych, pojizdnych schudcich s kytkou v ruce a mnohdy i s lahvi vody, aby mohly prizdobit nekterou ze schranek v horni casti prevysokych kolumbarii, je neco nevidaneho! Nahore se pusti schudku a zbozne se dlouho modli a krizuji. Pri pohledu na ne, me obchazela hruza z jejich mozneho padu ­ starenky byly zcela v pohode. Vsechny mrstne pak slezou dolu a hned se venuji vzajemnemu, dukladnemu a hlasitemu italskemu popovidani.
A neodpoustime si vylet do Pompeji a ke krateru Vesuvu. Nebudu uvadet zadne podrobnosti te strasne katastrofy, kdy Vesuv zcela znicil svym sopecnym vybuchem nejenom mesto Pompeje, ale i mesta dalsi. Jen pripominam, ze se tak stalo na svatek boha Vulkana, cili boha ohne, 24. srpna roku 79 naseho letopoctu. Urcita cast Pompeji je zvidavemu svetu zpristupnena. A je to hodne zajimave. Jen mne tam trochu vadilo, ze prakticky vsechny nalezene a odkryte predmety denni spotreby vcetne predmetu ozdobnych, ktere hodne o tehdejsim zivote mohou vypovidat, tam nikde vubec nejsou a jsou ulozene kdesi v muzeu.
Muzete zde navstivit davne lazne s oddelenym prostorem pro muze a zeny, s vyklenky na odlozeni satu a tremi bazeny, trziste a namesti, ktere tehdy predstavovalo v Pompejich ctvrt tech nejbohatsich, zijicich ve vybranych palacich. Domy byly poschodove, sluzebnictvo zilo v patrech hornich. Z prizemi byly vstupy do zahrad a atrii. Jsou jiz k videni i puvodni hlavni silnice, ktere byly uz tehdy staveny s neuveritelnou technickou promyslenosti, schopne provozu konskych povozu. Kolem silnic jsou chodniky a na nich nizke patniky, ktere byvaly pokryte mnozstvim malickych zrcatek, ve kterych se odrazel svit mesice, a diky tomu byvaly chodniky v noci takto oznacene a trochu i osvicene Je k videni vodovodni system s kasnami, kde kdysi tekla pramenita voda. Na nekolika malo domech se zachovaly zbytky puvodnich ozdob a na jinych jakasi hesla k tehdy pripravovanym volbam, urazky urcene jednotlivym kandidatum a obscenni kresby. Nejvetsi a nejpodrobnejsi popis se v Pompejich venoval existenci nevestincu a pripoustim, ze to bylo hodne zajimave. Je k prohlednuti i obrovska palestra, coz bylo misto slouzici ke sportovnim hram a take Teatro Grande pro pet tisic divaku, vcetne gladiatorskych kasaren. Dokonalost tehdejsich sluzeb je predvadena v dome s velikou pradelnou kde se pralo a cistilo pradlo za uplatu. A v dobrem stavu je take dum, patrici kdysi mastickarce, cili neco jako dnesni lekarna a kosmetika dohromady.
Prohlidky v Pompejich jsou rozdelene podle casove narocnosti a je jich opravdu hodne na vybranou. Jen kdyby tam tak nepalilo to slunicko! Pompeje jsou vsak obrovske, ze stejne budete radi, kdyz zvladnete alespon tu zakladni prohlidku. Pruvodcovska sluzba je zde prisne vybirana a vsichni z nich, si musi pravidelne pro Pompeje obnovovat licenci na zaklade odbornych zkousek. A i kdyz viditelne archeologicke prace v Pompejich stale pokracuji, neubranila jsem se pocitu, ze jejich rychlost je vice nez pomala a kdyz jsem o tom pohovorila s pruvodkyni, bylo mi vysvetleno, ze hlavni problem je v tom, komu jednotlive prace zadavat a zajem o tyhle zakazky, ze je obrovsky. Ze by take korupce?
A vlastni Vesuv? Tvari se zcela mirumilovne, pritom je to nejnebezpecnejsi sopka na pevnine Evropy. Je pry nepretrzite monitorovana v nekolika specialne vybavenych laboratorich. Italska snaha vytvorit jakysi fungujici evakuacni plan pro obyvatele dnesnich asi dvanacti obci rozmistenych na upati sopky zatim stale neni dovedena k uspesnemu konci. Take vydani zakazu, stavet na upati hory, se nesetkalo s uposlechnutim, takze pry neni ani dobre zmapovana zdejsi zastavba a nevi se, kolik lidi tady presne zije. Italska vlada dokonce nabidla jakesi financni odstupne tem, kteri se z oblasti odstehuji, tato cesta je pry zatim nepatrne uspesna. Uvedene informace jsou od doprovodne, odborne pracovnice a vypadaly dost verohodne. Jeste nam tyhle informace dopravala, kdyz jsme stoupali smerem ke krateru ­ mne to pripadalo, ze nas docela paradne strasi a ze se mozna uz zpet nevratime. A intenzivne jsem vzpominala na Plinia, ktery tam take sel, ale uz nedosel.
Ted ale jeste neco velmi zajimaveho. Po zatim poslednich sopecnych erupcich Vesuvu, v roce 1944, se zdejsi krajina znovu pokryla vulkanickym popelem a lavou. Lava postupne ztuhla do jakychsi sirokych pruhu, na kterych roky nevzesla vubec zadna vegetace. Pruhy jsou jeste dnes dobre znatelne. Priroda si casem pomohla sama. Kde tekla lava, vyrostly nepredstavitelne krasne zlute kvetouci, mohutne kere. Kvetou jeden vedle druheho a vytvareji skoro neproniknutelny zelenozluty porost ­ nadhera. Ten ker se jmenuje Ginestra a u nas take kvete, rikame mu hezky cesky Krusinka Ovsem on asi opravdu pro svoji mohutnost a krasu potrebuje ztuhlou lavu a tak ten nas je hodne slaboucky. Italove dokonce mezi svymi kalendarnimi svatky maji zarazeny den Ginestry.
Na rozdil od jinych mych povidani jsem v tomhle italskem, nezvolila nejake slozite letopocty a historii, ale hlavne takove obycejne osobni postrehy a italske drby, ktere odpovidaly tydennimu pobytu v tom sladkem nicnedelani. Krome napsaneho jsem tam jeste zvladla prohlidku fascinujiciho termalniho parku Poseidonovych zahrad, nejstarsi casti Foria se zbytky starovekych straznich vezi, vylet do Ischie Porto, velkolepy Aragonsky hrad, upadnout a rozbit si koleno na neapolske pristavni kocici dlazbe a take se mi nepodarilo potkat se, se Sofii Lorenovou v pristavnim meste Pozzuoli, ktere oznacuje za sve nejmilejsi mesto ­ priste.
Krome tech dvou poslednich veci, to bylo cele interessante, bello a fantastico a urcite, to chce nekdy zase zopakovat.
Jana Fafejtova - Praha

Navrat na hlavni stranu