Navrat na hlavni stranu

Je to novy styl, misto knihy film
Na dovolene se cetly knihy; noviny tiskly letni cteni pro ctenare; kdekdo dovolenkoval s knihou na cestu i na plaz. Jako navykovy ctenar jsem byl parkrat zadan o knihu na dovolenou a sam jsem vzdy hledal cteni na leto.
Lec casy se meni skokem a neprekvapilo me, kdyz mi Zdenek prinesl maly disk, 70 gigabajtu, ne o moc vetsi nez tabaterka, a pozadal, abych mu tam stahl nejake filmy na dovolenou ze sve sbirky. "Co by to melo byt?" rekl jsem vahave, a Zdenek mne ujistil, ze nemam ve sbirce zadny povl a veri, ze vyberu k divani neco, co nebude nuda.
Zdenek bere na dovolenou notebook, musi byt v dosahu internetu a chce taky prirucni kino.
Kniha na dovolenou je takovy tradicni a zavedny obycej. Kniha ma tisiciletou tradici a tistene knihy jsou kolem nas pul tisicileti od Gutenberga, ale film, to je dvacate stoleti; a prenest kino jako komunalni sal s promitackou a davem divaku do soukromi domova zacala televize pred pulstoletim, video zaznam pred ctvrtstoletim a pres DVD se stal jakykoliv film dostupny na internetu kazdemu zajemci. Znam par lidi, kteri nemohou prijit digitalizaci a internetu na chut, ale jejich odpor je stejne vsetecny jako byl odpor sedlaku vuci zeleznici a zavrhovani automobilu ve prospech koni.
Pani Firlova, ktera je nas rodinny pirat a odbornik na digitalni veci, ulozila na maly disk 30 filmu a dve webove stranky, ktere nabizeji nespocet filmu ke koukani.
Zdenek si vzal tu vecicku, podekoval rozvitou vetou a rekl, ze zijeme ve fantasticke dobe, kdy clovek muze nosit zlaty fond ceskeho filmu v kapse.
Ctenar knih se cely zivot ucil vybirat z tisicu knih ty, ktere mu vyhovuji, pusobi radost a splnuji ocekavani; s kinematografii je to stejne. Rocne se vyrobi na svete okolo 2000 filmu, ze kterych devet desetin jsou zapomnenihodne, stovka je dobra k shlednuti a tucet neupadne v zapomneni za deset let, a za dvacet se stanou klasicke anebo evergreeny.
Vybirat z mnozstvi filmu skvosty neni lehka vec a Zdenek mi v teto veci kapku pochlebuje, ze jsem mu za ty leta, co spolu mluvime o kinematografii zatim nepodstrcil nejakou blbovinu, coz mi zcasti lichoti, ale hlavne zavazuje, abych si daval pozor.
Pani Firlova mi v teto veci - vyberu filmu - duveruje absolutne, a dokud nereknu tohle ci tamto MUSIS videt, necha si filmy ode me vypravet, protoze radeji cte nez kouka, a ja jsem se casem preonacil z cteni na koukani.
S etablovanymi kritiky mam dlouhodoby spor, protoze tri z nejlepsich filmu vsech dob, ktere jsou Kriznik Potemkin, Zlodej kol a Obcan Kane, jsem nedokazal dokoukat do konce; ale svuj amaterismus nepopiram a vkus nenadnasim, akorat mam sve hodnoceni, ze film musi byt zabavny, musi rozsirovat obzor vedeni a musi velebit zivot jako dar od boha ci od prirody a ze zivot stoji zato zit az do konce; tim nemam na mysli oslintany happy end, ani usili o stesti, ale kontinuitu zivota a prenos genu z generace na generaci; o to prece nejvic jde mladym i seniorum.
Zde se divak u starych filmu vystavuje riziku narceni z nostalgie; slovo nostalgie ma konverzacni vyznam probouzeni zaslych casu, misto toho, aby to by znak dobre pameti.
Zdenek se tomu smal, a rekl, ze donedavna jela s ctenarem na dovolenou kniha, protoze je skladna, vejde se do kufru i do kapsy; ted se vejde pocitac do kapsy a on, Zdenek, to rekl nahlas, dava prednost zabave filmove; ale musi to byt film dobry!
Zarucil jsem Zdenkovi, ze z tech triceti ho urcite dvacet nadmiru pobavi, a on prikyvnul a odjel na dovolenou do chaty na brehu Huronskeho jezera.
Po navratu se optam, kolik filmu shledl a ktery se mu libil, ale to az v zari.
***
Tropicke horko v Sudbury pokracuje a sedeli jsme s Jerrym uvnitr kavarny Books&Beans, ne na terase; sedel jsem zady k televizi zavesene u stropu, Jerry naproti a besedovali jsme o kampani na presidenta a co Obama pokazil - a nebude zvolen; to je ted nase oblibene tema.
Nahle Jerry prerusil vetu a pokynul mi, abych se otocil k televizi a kouknul, jak Tom Cruise oslavuje 50. narozeniny.
"Nepodivam," rekl jsem. Tom Cruise mne nezajima jako herec ani jako clovek.
"Nerikej," vylekal se Jerry, "vzdyt je to nejvetsi soucasny hollywoodsky herec a dostava deset milionu za film."
"Promin, ale oblibene herce si vybiram sam," rekl jsem presvedcive, "a v moji sbirce filmovych skvostu nemam s Tomem Cruisem ani jeden film."
"Ale mas," rekl Jerry hadavym tonem, a ja kontroval, ze nemam.
"Urcite mas ve sve sbirce oscarovy film Rainman z roku 1988!"
"Mam," pripustil jsem nachytan, "ale ne kvuli Cruisovi, ale kvuli Dustinu Hoffmanovi. Film dostal ctyri Oscary a Dustin za nejlepsi herecky vykon, lec Tom Cruise nikoliv; Cruise nikdy neziskal Oscara," rekl jsem, abych ukoncil diskusi.
"Dustinuv posledni velky film a Cruisuv prvni," Jerry se drzel tematu, jeho poznamka byla spravna a cekal jsem, co rekne dal.
"Ktere Hoffmanovy filmy mas ve sbirce filmu?" optal se Jerry a bylo videt, ze ho to zajima a tak jsem ho nebrzdil.
"Pet," rekl jsem, "pet skvostu Hoffmanovych postav za 20 let kosmicke herecke kariery: prvni byl Pulnocni kovboj (1969), kde s Jonem Voightem hrali dva ztracence ve velkomeste; druhy byl Motylek (1973), ve kterem se Steve McQueenem vylicili zoufalstvi francouzske veznice v Guyane. A treti je Marathon Man (1976), na stare tema zlocin a trest. Ctvrty je Kramer(ova) versus Kramer (z roku 1979) o manzelstvi s Meryl Streep a srdcervouci tahanici o synka...
"A paty?", povzbudil mne Jerry.
"Prece Rainman (z roku 1988), exoticky pacient Hoffman s Cruisem v roli dravce.
Jerry kyvnul hlavou, rekl, ze jsme v uplne nazorove shode na Hoffmanovy filmy, a dodal, ze Hoffman je o vic jak dvacet roku starsi nez Tom Cruise.
"Presne o 25 let je Hoffman starsi nez Cruise," rekl, jsem, "a v srpnu bude Dustin oslavovat 75. narozeniny a ja ti koupim obed."
"Ja ti koupim obed," rekl Jerry, "kdyz jsi mi Hoffmana tak obsirne pripomnel, udelej mi DVD a ja platim obed."
Vysli jsme ven z klimatizovane kavarny pod zhave slunce a Jerry rekl, ze mu je pekelne horko.
"Ale ne tak horko jako je Obamovi pred volbami."
"Myslis si, ze Obama jede dolu z kopce do propasti?"
"Stoprocentne," rekl jsem pevne a sli jsme domu kazdy svym smerem.
Rosta Firla - Sudbury

Navrat na hlavni stranu