Navrat na hlavni stranu

Vzpominka na Jaroslava Sabatu
Moje vzpominka na vyznamneho levicoveho politika dr. Jaroslava Sabatu je spojena s osobnim setkanim na utajene schuzce nekdy v onech predlistopadovych osmdesatych letech. Bylo to setkani zvlastni. Krom toho, ze uniklo pozornosti Statni bezpecnosti, predstavovalo vzacnou prilezitost setkat se se skutecnym politikem. A to primo reformnim komunistou, ktery na vlastni kuzi zazil oba vyhranene protipoly moci. V dobe Prazskeho jara totiz stanul coby tajemnik jihomoravskeho krajskeho vyboru komunisticke strany na pozici nejmocnejsiho muze teto casti Ceskoslovenske socialisticke republiky. A jako dusledny dubcekovec a disident a mluvci Charty 77 si coby politicky vezen prosel dlouholetou ocistou komunistickych kriminalu.
Jaroslav Sabata ani na nasi tehdejsi "spiklenecke" schuzce nezaprel svoje presvedceni o realnosti vybudovani spravedlive spolecnosti - socialismu s lidskou tvari. Projevil se jako velmi schopny recnik, diskuter, pripraveny kdykoliv obhajit svuj postoj jasnymi a promyslenymi argumenty. A zaroven pripraveny vyslechnout nazory druheho, oponenta a protivnika.
Tehdejsiho setkani v Jaromeri se nas zucastnilo hned nekolik. Krome Jaroslava Sabaty, ktery k nam vazil dlouhou cestu, za nej patri podekovani i Janu Hrudkovi, organizatorovi teto akce. Honza Hrudka, vyznacny vychodocesky disident, pozdejsi novinar a redaktor Mf Dnes, uz take neni mezi nami. Takze je to vlastne vzpominka na oba. Na dva statecne muze, kteri se nebali postavit nespravedlnosti, postavit minulemu rezimu. A takovi muzi tu budou, bez ohledu na politicke zrizeni, vzdycky chybet.
Miroslav Petr-Hradec Kralove

Navrat na hlavni stranu