Navrat na hlavni stranu

Kdekdo chce byt z domu venku, kam jedou na dovolenku?
Skokem se blizi konec skolniho roku a tim prazdniny detem a doba vyberu mista dovolenky rodicum.
Neni na zavadu precist, co rekl James po navratu ze Spanelska: "Ta zeme se uplne zkazila a pobyt tam je otrava," a dodal, ze "v porovnani s Holandskem je Spanelsko slunna dira."
James je v nasi firme programatorem petadvacet let a lita do Amsterodamu a Madridu desaty rok, kazdy rok; mame tam klienty na programatorske prace zajistene lukrativnim kontraktem na udrzbu softwaru. Pani Firlova coby financni dohlizitel a markytanka firmy zaroven prosadila, ze nasi programatori cestuji na dalkove pracovni cesty s manzelkami a byl to jeji napad osladit programovani dovolenou v zahranici; a funguje to bajecne. Chci jen ujasnit, ze James o Spanelsku i Holandsku neco vi, jako pracovnik i turista, a jeho slova bereme vazne.
Navic k vynikajicimu programovani je James uvazlivy clovek a filozof; nehodnoti cizi zeme podle lesku, ale podle kultury zivota, kterou se pokusim sepsat:
1. Odhazuji chodci po ulici odpadky na zem anebo sbiraji a hazeji do odpadkoveho kose, co turisti odhodili?
2. Chovaji se ucastnici male nehody jako zbesilci a proklinaji se do sedmeho kolena anebo si vymeni informace pro pojistovnu a pokracuji v zivote?
3. Je troubeni aut a proklinani jinych ridicu neustavajici kulisou provozu na silnici?
4. Plni se restaurace rozsoupnutymi hosty kolem devate hodiny vecer anebo se vyprazdnuji, protoze lide jdou rano do prace a musi spat?
5. Jsou v hotelu vystrazne cedule NEPIJTE VODU Z KOHOUTKU, aby si clovek neposkodil jatra?
6. Plati lide za zbozi to, co je napsano na cenovce anebo se tahaji o cenu a smlouvaji cenovy kompromis?
7. Nabizi prodejce kupci vyhodnou cenu za hotove s odectem prodejni dane a tim osizeni statni pokladny?
8. Jsou stavebni mista a rekonstrukce jasne oznaceny, anebo je chodec v nebezpeci, ze spadne do vykopu?
9. Zapne taxikar po nastoupeni zakaznika do vozu taxametr, anebo vezme neznaleho turistu na objizdku mestem za nehoraznou cenu?
10. Jsou verejne zachody ciste, pokud jsou oznacene a dostupne vubec?
11. Vypada prodejce jidla na ulici duveryhodne anebo na prvni pohled se clovek obava takovemu podat ruku, natoz od neho prijmout pozivatinu?
12. Citi se clovek na verejne ulici, namesti a v parku jako v dzungli, kde za tmy vyleza diva zver a havet a slusni lide zalezaji do svych sluji ze strachu pred obtezovanim, ublizenim a oloupenim?
Shrnuto v jedne vete: Je mesto ci misto civilizovane a kulturni, anebo clovek musi byt ve strehu a v pohotovosti?
A James, ktery pobyval v Amsterodamu a v Madridu za poslednich deset let desetkrat a vzdy prinejmensim 10 dni, prohlasil, ze v Amsterodamu se citil jako v civilizaci a v Madridu nikoliv.
Rekl, ze rozdil mezi kulturou zivota mezi temito dvema velkomesty je tak sokujici, ze se na pristi povinnou cestu do Madridu netesi vubec.
Je nabiledni, ze dovolenku chce clovek travit v pohode a mozna seznam nevedeckych, ale lidskych hodnoceni destinace muze byt obezretnejsim cestovatelum uzitecny.
Pred casem mi kamarad Jarda z Ostravy napsal o naucne ceste po Prednim Vychode a shrnul zazitky takto: Prvni vecer v Istanbulu jsme cosi divneho pojedli ci napili se vody v hotelovem pokoji a vsichni ctyri jsme dostali rychlovku; co Ti mam rikat - kam jsme prijeli, tam jsme hledali zachod, a da se rict, ze jsme posrali Troju, Helespont i Efesus. Hlavne si pamatuji ty strasne turecke zachody...
Odepsal jsem Jardovi starou, lec chytrou anekdotu: Potkaji se Kohn s Roubickem a Kohn vyzvida: "Kam pojedou na dovolenku?" Roubicek rozvazne odpovi: "Minuly rok jsme nejeli na Malorku a tento rok nepojedeme na Rhodos."
Tak i my budeme leto prozivat na jezere Ramsey.
Ross Firla - Sudbury
***---
Neslychana vec
Minule pondeli jsem se pidil, jak dopravit sve nove vydane knihy do Toronta. Sehnal jsem spediterskou firmu. Dojel tam, ze budu chtit 90 knih (3 baliky po 30) poslat normalni postou a dvacet letecky. Dojeli jsme s pritelem do mista odkud se to posila a oni se vubec nemeli k tomu to poslat. Porad mleli neco o tom, ze to musi byt kubicky metr a ze mi to bude stat lodi 10 000 Kc. Abych to radeji poslal letecky. Volal jsem tedy ze sveho mobilu do jejich kancelare na letisti. Tam take nebyli schopni sdelit presnou cenu. Byli jsme nastvani az na pudu. Ve spicce pres celou Prahu a meli otevreno jen do pul ctvrte. Kdyz jsme jeli kolem Ceske posty v Malesicich, mel jsem zoufaly napad. Zeptat se kolik by ty tri baliky staly postou. Honza sice nechtel, protoze ztratime cas, ale ja rekl, ze za zkousku nic nedame. Kupodivu tam skoro nikdo nebyl. Pani byla velice ochotna a rekla, ze za jeden balik je to 1090 Kc. Zeptal jsem se, jak dlouho to tam normalni postou pujde a ona odpovedela, ze sest tydnu. Rekl jsem si, ze tech dvacet vezmu jako prirucni zavazadlo, to ze bude levnejsi a poslal jsem je. Dala mi cislo, jak kontrolovat zasilku. Kdyz jsem se na to podival koncem minuleho tydne, dovedel jsem se, ze zasilka opustila ceske uzemi.
A ted to hlavni: Ve stredu jsem mel e-mail od sousedky, ze dosly tri baliky do Toronta a jsou ulozene na poste, protoze u nas nikdo nebyl doma! Ted se musim jen bat, aby mne neuletelo letadlo a ja je stacil vyzvednout!
To jen takova ukazka pro Rostu Firlu, ktery tvrdi ze vzdy soukroma firma je lepsi nez statni. Skoro jsem mu uveril.
Ales Brezina - Praha

Navrat na hlavni stranu