Navrat na hlavni stranu

Mlynsky den a jine prazske kratochvile
Minule jsme se podivali do Plzne na festival Finale. Dnes tedy zustaneme v Praze. Vlastne skoro v Praze, protoze obec Chotec jiz uzemne spada pod okres Praha-zapad a v cisle 23 se nachazi Mlyn u Veselych. Vyrustal v nem muj spoluzak Zdenek Vesely a domu jezdil trolejbusem, ktery koncil v Jinonicich, pak z konecne slapaval pesky az do mlyna. Nevedeli jsme, ze se jedna o historickou pamatku a tehdy to snad ani netusil samotny Zdenek. Ve mlyne se uz davno nemlelo a Zdenek chodil se mnou na prumyslovku.


Mlyn se jmenoval puvodne Mechurovsky, protoze prvni zminky o nem patri do doby pobelohorske, do roku 1666, kdy najemcem mlynu se stal Matous Mechura. V roce 1776 vsak mlyn koupil Vaclav I. Vesely s manzelkou Frantiskou, rozenou Neumanovou za 2250 zlatych. Behem prvni svetove valky vede mlyn Marie Vesela, protoze jeji manzel Rudolf je nezvestny a vraci se az 20. cervna 1920 jako rusky legionar a prislusnik 5. streleckeho Prazskeho pluku TGM. V tricatych letech je postavena pekarna, ktera pece pro okoli. Behem okupace Rudolf Vesely pomaha lidem z okoli a v roce 1942 je vodni kolo nahrazeno Francisovou turbinou. Od roku 1943 ma mlyn sve vlastni osvetleni. V roce 1951 je vsak mlyn vyloucen z mleti a dochazi k ukonceni jeho cinnosti. V roce 1975 dochazi k demolici pekarny. Po roce 1989 dochazi k obnove mlyna a v symbolickem datu 17. listopadu 1992 po vice nez 40 letech mlyn opet namlel mouku pro pekarske ucely.


V dnesni dobe vsak nelze konkurovat velkym megapodniku, ale Zdenek je fanda a mlyn udrzuje stale v provozu. Peclive rekonstruoval vnitrek mlyna. Vsechny remeny jsou radne napnute. Kola se otaceji a delaji radost navstevnikum. Jedine, co vsak je funkcni je turbina, ktera dodava elektrinu do rozvodne site. CEZ ma vsak podminku: bud budete dodavat vsechno nebo nic. A tak mlyn dodava CEZu levnou elektrinu a pro sve potreby kupuje ponekud drazsi.


Nejvetsi atrakci vsak byl Mlynsky den. Kdyz jsme prijizdeli s kamaradem Richardem a ptali jsme se na cestu, aniz bychom vyslovili otazku, lide rovnou ukazovali smerem ke mlynu, a kdyz jsme po uzke ceste k mlynu dojeli, nebylo, kde zaparkovat. Trceli jsme jednim kolem nad potokem. Bylo to na stesti kolo zadni a Renault ma, jak znamo, nahon na kola predni, takze Richard, ac mu ze skolnich let rikame Bridil, se otocil a vyjel, podobne jako by to dokazal legendarni Gilles Villeneuve, ktery jednou behem zavodu urazil kolo, ale dojel do depa o trech kolech.
Ve mlyne byla skutecne pohoda. Chleba, placky, ale i gulasek a pivinko. Nebyt vysokeho napeti, ktere vede nad mlynem, jsem mel pocit, ze jsem se ocitl v minulem stoleti. Pouze jedna vec ve mlyne chybi, jsou to hraci automaty, ktere byly soucasti mlynu. Kdyz si sedlak nechal mlit mouku, poslouchal zatim prijemne melodie a mlynar mel nejakou tu zlatku navic.
Vydal jsem se po cervene znacce do Radotina. Po hodine cesty jsem dorazil k asfaltce a protoze mestsky autobus jezdi v sobotu kazde dve hodiny, dosel jsem skoro az na nadrazi. Pro navstevniky je mozna opacna cesta - vydat se z Radotina do Mlyna u Veselych v Chotci. Neda se zabloudit.
***
Medialne se ocekavalo, ze hlavnim hitem ve sdelovacich prostredcich bude Mistrovstvi sveta v hokeji. Tentokrat vsak CT 24 (zpravodajsky kanal) zastinila CT 4 (sport). Postaral se o to nestastnik David Rath, ktereho chytli v Rudne u Prahy, jak prebiral uplatek sedmi milionu korun v hotovosti v krabici od vina. Pry myslel, ze tam ma i tu flasku. Bohuzel nemel. Socialni demokracie se ho chudaka zrekla, ale on se nechce zrici poslaneckeho mandatu. Trochu propletenec. Poslanci ho nechteji do snemovny. Zly jazykove tvrdi, ze by se poslanecka snemovna mohla prestehovat do kriminalu, jak ukazuje ilustracni fotografie.


***
Zaskocil jsem take do Michle, kde jsem pred odchodem do exilu bydlel. Pravda, soudce Stoces - a nutno rici, ze to byl nestranik - rozhodl, ze tento byt mne nepatri, protoze jsem nebyl z tehdejsiho Ceskoslovenska deportovan. Jeste nekolik let po soudnim procesu byla na zvonku moje jmenovka. Nyni je tam na zvoncich MESTSKA CAST. Ac radni proklamovali, ze vse se deje transparentnim zpusobem, nikdy tento transparentni postup nebyl k dohledani na internetu. Nevidim vse v teto prazske ctvrti cerne; par metru od vchodu do meho domu byla restaurace, ktera slibovala, ze kazde seste pivo je zadarmo.


***
Pred casem jsem dostal fotografie z muslimskych demonstraci v Londyne. Neco se mi na nich nezdalo, poslal jsem je na expertizu. Vysledkem bylo, ze je to podvrh. Od te doby tyto fotografie dostavam pravidelne. Vzdy odpovim, ze se jedna o falzifikat. Pak prisla jakasi uvaha od Milana Lasicy. Tuto uvahu Lasica nenapsal a kdyz jsem dostal Lasicovu kritiku Havla, bylo mi jasne, ze se jedna o dalsi podvod. Autorem byl nekdo z nacionalistickych kruhu na Slovensku.
Jenze, abych nezapomnel na svou rodnou hroudu, dostal jsem take zpravu o tom, ze pokladnik nove romske strany zmizel i s penezi. Nedostal jsem to jednou, ale nekolikrat s odkazem na Parlamentni listy. Zjistilo se vsak, ze autorem clanku byl jakysi Vaclav Prokupek. Cely pribeh si podvodnik vymyslel a navic je podezrely z vydirani starenky v Rokycanech. Ceske televizi se ho podarilo nalezt, on vsak tvrdi, ze nekdo zneuzil jeho jmena.
Zvlastni telemark se udal i v breclavskem pripadu, kdy meli tri Romove ze Slovenska brutalne zbit patnactileteho chlapce. Ve meste se demonstrovalo proti Romum (!?), noviny o pripadu referovaly na prvnich strankach, televize nezustala pozadu. Pozdeji chlapec tvrdil, ze to nebyli tri Romove, ale pouze jeden. Tento tyden se vsak zjistilo, ze to nebyl Rom jeden, ale ze chlapec spadl ze zabradli.
Inu, nejen v Praze, ale v celych Cechach i na Morave je o zabavu postarano.
Ales Brezina - Praha

Navrat na hlavni stranu