Navrat na hlavni stranu

Lesk ceskeho hokejoveho bronzu tentokrat zastinilo slovenske stribro
Nad Tatrou sa blyska!

Tim nemame na mysli jen uvodni slova slovenske statni hymny, presne tak to totiz vypadalo nad slovenskym hokejovym nebem. Pripomenme vsak, ze dejistem letosniho hokejoveho mistrovstvi sveta byly jak Helsinky, tak Stockholm, tedy vubec poprve se hralo ve dvou zemich soucasne a zaverecne boje se uskutecnily ve zname helsinske Hartwall Arene. V ni vsak dirigentem slovenskych hromu a blesku byl cesky dirigent a vysledkem teto dramaticke skladby cesky hokejovy kolaps.
Pohadkove vsak nezacala, protoze na uvod v Helsinkach, kde Slovaci na rozdil od Cechu absolvovali cely turnaj, prisly jejich prohry s Kanadou 2:3 a s Finskem 0:1. Sice jen tesne, ale zadny bodovy zisk po dvou zapasech... Moc dulezita vsak byla hned nasledujici tvrde vydrena vyhra nad USA 4:2, po niz se slovensti Janosici rozjeli. Vitezstvi s Kazachstanem 4:2, s Beloruskem 5:1, se Svycarskem 1:0 i s Francii 5:4 je posunula do ctvrtfinale, kde proti nim stala favorizovana Kanada. Jenze uz po jedenacti minutach zasluhou Kopeckeho a Satana sli do vedeni 2:0. Kdyz ale v zaveru druhe tretiny zamorsti hokejiste otocili skore na 3:2 v jejich prospech a byli uspesnejsi v naproste vetsine osobnich souboju, zdalo se, ze si slovensky celek bude balit kufry domu. Avsak kdyz se kymacel pod nejvetsim tlakem protivnika, prisly bleskurychle protiutoky zakoncene Bartovicem a Handzusem. Navic hrubym a nepochopitelnym faulem na Mikuse, za ktery dostal trest na pet minut plus do konce utkani, Slovakum jeste nahral ke konecnemu vitezstvi 4:3 neukazneny kanadsky kapitan Getzlaf.
Vujtkova odveta Hadamczikovi 
Prave ten den slavil petasedesate narozeniny Vladimir Vujtek a hlavou se mu honil cely zivot. Treba ze na mistrovstvi sveta 1997 prave v Helsinkach zrovna Kanadane krvelacnym zakrokem vyradili ze zaverecnych boju jeho syna, ktery tehdy byl v zivotni forme a vedl kanadske bodovani nejproduktivnejsich hracu. Nebo ze se v roce 2005 uchazel o funkci ceskeho reprezentacniho trenera a o jediny hlas volbu prohral s Aloisem Hadamczikem... A take uz se pripravoval na dalsi souboj s Hadamczikem, ovsem tentokrat v podobe semifinaloveho utkani Slovensko - Ceska republika, ktere pro obcany obou zemi predstavovalo vysoky naboj i ohromnou prestiz. A taktika? Co nejlepe zabezpecena obrana s rychlymi vypady.
Neuveritelna bilance Satana
Hrdinou tohoto predstaveni se stal utocnik, pred nimz se klani hokejova historie. Vzdyt Slovensko reprezentoval na ctyrech zimnich olympijskych hrach, deseti mistrovstvich sveta skupiny A a navic po jednom skupiny B i C!!! Ano, Miroslav Satan. Nejdrive z leve strany a temer z roku kluziste dokonale zaskocil ceskeho golmana Kovare. Kdyz potom Plekanec z buly vratil Frolikovi, ktery vyrovnal, Satan odpovedel ve slovenskem oslabeni a stejnym zpusobem pri hre pet proti peti zavrsil senzacni vyhru Slovenska nad Ceskou republikou 3:1 jeste Hudacek. Spokojeny sedmatricetilety Miroslav Satan se sveroval: "Jako bych omladl o deset let, tak jsem byl rychly..." A obrovity, 205 centimetru merici obrance Zdeno Chara, ktery se loni v barvach Bostonu Bruins stal vitezem Stanleyova poharu, dodaval: "To bylo reci, ze trpime ceskym komplexem. Moc si tenhle uspech uzivame a at si ho uziji take lidi v nasi zemi pod Tatrami."
Ceskoslovenska hokejova skola?
Velmi stastny trener Vujtek vysvetloval: "Podarilo se nam zmenit cely herni system. Je to neco jako byvala a stara skola ceskoslovenskeho hokeje. Hraci tomu uverili a proto se nam tolik darilo." Na obrovskem slovenskem uspechu uz nic nezmenila ani finalova prohra s Ruskem 2:6, v niz vsak pocatecni jiskru nadeje vykresal vedoucim golem hned po sestasedesati vterinach prave Chara, ktery se trefil ukazkovou bombou od modre cary. Pak uz ale souper predcil muzstvo Slovenska po vsech strankach, presto vsak oslavy stribrnych medaili nejen v Bratislave, ale i v dalsich slovenskych mestech propukly naplno. Mimochodem nejlepsim brankarem letosniho sampionatu byl vyhlasen az donedavna jeste dost neznamy Jan Laco, ktery posledni sezonu odchytal v ruske, presneji receno Kontinentalni hokejove lize, za Lev Poprad. A v tymu hvezd nemohl chybet ani obrance Zdeno Chara. On spolecne s Miroslavem Satanem a Michalem Handzusem jsou poslednimi tremi musketyry v letosnim stribrnem celku, kteri pred deseti lety ve Svedsku vybojovali pro Slovensko nezapomenutelny titul mistru sveta.
Jen Plekanec vycnival
Cesky hokej stal v Helsinkach "jen" o jeden medailovy stupinek nize, ale prave v tech uvozovkach tkvi, jak se krasnou cestinou rika jadro pudla. Ale vezmeme to postupne. Kdyz sampionat zacinal, experti muzstvu Ceske republiky prilis nadeji nedavali. Snad az na Plekance z Montrealu Canadiens zadne vyznamnejsi eso z kanadsko-americke ligy NHL ve svych radach nemelo. Predevsim chybeli oba vynikajici brankari z poslednich dvou mistrovstvich sveta. Vokoun, ktery vychytal ceske zlato v Kölnu 2010 (mimochodem predtim i ve Vidni 2005) a Pavelec bronz v Bratislave 2011. K tymu nepripojil ani veteran a nejvetsi legenda ceskeho hokeje Jaromir Jagr, jehoz celek Philadelphia Flyers vypadl z boju o Stanleyuv pohar. Navic Cesi nedisponovali zadnym z obrancu hrajicich NHL...
Eratuv prilet pomohl
A ani vykony ve dvou dulezitych stretnutich skupiny ve Stockholmu, vetsimu optimismu nenasvedcovaly. Se Svedskem prohrali 1:4 a s Ruskem 0:2. Pritom trener Alois Hadamczik musel resit klicovou otazku stavajicich brankaru. Zatimco pred zahajenim turnaje byl papirovou jednickou Stepanek z Petrohradu, tuhle duveru ponekud necekane dostal ceskobudejovicky Kovar a nutno zduraznit, ze ji svymi spolehlivymi zakroky potvrzoval. Posilou se po ctyrech utkanich stal utocnik Nashvillu Predators Erat a hra Hadamczikovych sverencu sla ocividne nahoru. Zbyvajici vysledky ve skupine, jak sly postupne? S Danskem 2:0, Norskem 4:3, Lotysskem 3:1, Italii 6:0 a Nemeckem 8:1. Herni projev sice nebyl tak kreativni jako pred rokem pri sampionatu v Bratislave, za to postupne nabiral presny system i disciplinovanost.
Tvrdy uder Michalka
Ale i tak do ctvrtfinale, ktere jeste videlo stockholmske publikum, Cesi nastupovali proti Svedum v roli outsideru. Avsak jejich forma v tomto stretnuti mezi osmi nejlepsimi, o nemz se tvrdi, ze je nejdulezitejsi z celeho mistrovstvi, kulminovala. Zaskocili domaci Tre Kronor, jejichz barvy hajilo sestnact hokejistu z NHL, skvelym napadanim, ale zaroven aktivitou a nepriznivy stav 0:1 goly Nedveda, Novotneho i Erata zmenili na 3:1! Svedum se podarilo srovnat na 3:3 a kdyz uz slavna Globe Arena cekala prodlouzeni, v rohu hriste se puku po svedske chybe zmocnil Milan Michalek a devetadvacet sekund pred zaverecnym klaksonem poslal pomerem 4:3 Cechy do semifinale, v coz veril malokdo...
Svedove konecne na kolenou
O to necekanejsiho, ze v predchozich sesti letech organizovany svedsky val, zejmena ve strednim pasmu, v nejvyznamnejsich soutezich zastavil ceskou snahu petkrat. V semifinale zimnich olympijskych her 2006 v Turinu, ve finale mistrovstvi sveta 2006 v Rize, ve ctvrtfinale mistrovstvi sveta 2008 v Quebecu, ve ctvrtfinale mistrovstvi sveta 2009 v Bernu i v semifinale mistrovstvi sveta 2011 v Bratislave. Zatimco v Bernu u toho jako reprezentacni kouc byl Vladimir Ruzicka, ve zbyvajicich ctyrech si to odskakal Alois Hadamczik, ktery tentokrat konecne citil satisfakci: "Uz jsem Svedu mel plne zuby a to, ze se nam je podarilo vyradit, nam ted otevira lakavou cestu. V ceskem tabore opravdu panovalo presvedceni, ze pro semifinale, k nemuz se tym ze Stockholmu presouval do Helsinek, jsou Slovaci nejprijatelnejsim souperem, jaky muze byt. A je treba poznamenat, ze neslo o zadne prehnane sebevedomi, nybrz o pragmaticke hodnoceni momentalni situace.
Mel chytat Stepanek?
V cem tedy byl problem? "Dopustili jsme se tri velkych individualnich chyb," zduraznil trener Hadamczik a nasledne je rozebral. O co tedy slo? Uvodni a velmi dulezity Satanuv gol pustil Kovar z neuveritelne ostreho uhlu. Druhy slovensky uder po ceskem vyrovnani a navic pri vlastni presilovce prisel po spatne Plekancove rozehravce, kdyz Satan ujel na ceskou branku zcela sam. Kapitan ceskeho tymu Tomas Plekanec k tomu chlapsky priznal: "Moje chyba rozhodla zapas!" Treti slovenskou branku pridal znovu po brejku Hudacek a stejne jako predtim Satan klickou do bekhendu. Hadamczik se v teto souvislosti nechal slyset: "Pred utkanim jsem premyslel o tom, ze bych do branky mel postavit Stepanka, ale bohuzel jsem to neudelal..." Podle naseho nazoru Kovar pri prvnim golu chyboval, ovsem za dalsi dva vinu nenese. Vzdyt padly po samostatnych najezdech, byt jako pres kopirak a navic v predchozich utkanich Kovar ceske muzstvo podrzel. Reprezentacni kouc rovnez upozornil: "Ve druhe tretine jsme hrali pouze na jednu branku, ale pritom se nam podarilo skorovat jen jednou." Dalsi neprijemnosti bylo, ze uz v 9. minute se po zakroku Hudacka zranil Erat a ceska utocna sila tim hodne ochabla.
Medaile trikrat po sobe!
V poslednim duelu o treti misto Cesi po presnych trefach Pruchy, Novotneho a Krejciho zdolali Finy 3:2. Je tedy bronzova medaile utechou nebo uspechem? O tom, jak moc se finale zdalo byt blizko, uz rec. Lec skutecnost, ze po predlonskem zlatu z Kölnu a lonskem stribru z Bratislavy je Ceska republika jedinou zemi, ktera ma ze vsech trech poslednich sampionatu medaili, urcite znackou predstavuje vysoke kvality. Jak porovnava treti mista z Bratislavy a Helsinek jeden z nejzkusenejsich ceskych utocniku Petr Prucha? "Toho letosniho si cenim urcite vic. Pred rokem nam v podstate vsechno vychazelo, zatimco ted jsme do toho museli dat mnohem vic bojovnosti a driny." Za zminku stoji i velky pribeh uz ctyricetileteho Petra Nedveda, ktery tvrdi: "Je to krasny pocit mit medaili na svem prvnim a zrejme i poslednim mistrovstvi sveta, ktere jsem odehral. V jeho sbirce se vsak trpyti i stribrna medaile ze zimnich olympijskych her, kterou vsak vybojoval uz pred osmnacti lety na zimnich olympijskych hrach 1994 v Lillehammeru, kde ale jako obcan Kanady reprezentoval zemi javorovych listu...
Proc to Rusum fungovalo?
Nic naplat, Rusove letos byli pravymi a zaslouzenymi sampiony. Mimochodem jako jedini dokazali porazit oba tymy poradajicich zemi a navic zcela presvedcive, ve Stockholmu Svedsko 7:3 a v Helsinkach Finsko 6:2. Prave v tomto semifinalovem stretnuti proti Finum v helsinske Hartwall Arene, ktere skoncila na vlas stejnym vysledkem jako o den pozdeji finale se Slovaky, predvedli brilantni hokej plny rychlosti a strojove kombinace jako kdysi v nejslavnejsich dobach sborna Sovetskeho svazu, kterou co by hrac zazil soucasny trener Zinatulja Biljaletdinov. Pritom nejvice zarilo trio superhvezd NHL - Jevgenij Malkin z Pittsburghu Penguins, ktery se s jedenacti goly stal nejlepsim strelcem sampionatu, Alexandr Oveckin z Washingtonu Capitals a Pavel Dacjuk z Detroitu Red Wings. Oveckin nevahal priletet ze zamori a posilit sve spoluhrace na posledni tri zapasy a vsechny soucastky povestne rude masiny do sebe vyborne zapadly. Byt zasveceni tvrdili, ze to takhle mohlo fungovat pouze proto, ze rivalove Malkin s Oveckinem nenastupovali ve stejne utocne rade... A na zaver jeste jeden pozoruhodny fakt. Ani tentokrat se z prvenstvi neradovalo domaci muzstvo, byt Finove obhajovali lonsky titul z Bratislavy. Je to neuveritelne, ale naposledy se to podarilo uz pred sestadvaceti lety Sovetskemu svazu na svetovem sampionatu 1986 v Moskve...
Zaverecne vysledky - ctvrtfinale: Slovensko - Kanada 4:3, Rusko - Norsko 5:2, Finsko - USA 3:2, Ceska republika - Svedsko 4:3.
Semifinale: Rusko - Finsko 6:2, Slovensko - Ceska republika 3:1.
O 3. misto: Ceska republika - Finsko 3:2.
Finale: Rusko - Slovensko 6:2.
JAROSLAV KIRCHNER, Helsinky

Navrat na hlavni stranu