Navrat na hlavni stranu

Nemyslete, ze je snadne, kdyz na nekoho penze spadne
Nechci psat sociologii, ale penziste jsou velice zajimava skupina ve spolecnosti, a pribyva jich jako hub po desti - ted uz mezi ne patrim, i kdyz se ve firme pachtim jako drive. Nekteri zesediveli a ztichli, jini se obratili ke starym dobrym casum a nejsou ve svem kvileni k utiseni, ale Jerry se rozhodl chvalit pritomnost, velebit pokrok a libovat si nahlas; kafe a svacinka s nim v restauraci se vzdy obrati v legraci.
Vcera jsme si dali spicha v Olympii, restauraci stare a lpici na tradici; sotva jsem usedli ke stolu, loudal se k nam cisnik, Jerry shrnul ubrus a optal se cisnika: "Je ten stul dubovy?"
Cisnik strnul uzasem, ja taky, a vykoktal, ze nevi. "Tak jdi a zjisti mi to!" prikazal cisnikovi Jerry, otevrel jidelni listek a zamumlal ke mne, ze velice rad ji na dubovem stole, protoze dub je uslechtily strom...
Vratil se cisnik z utrob restaurace a rekl Jerrymu: "Nikoliv, pane, stul neni dubovy, ale je udelany z javoru."
Hm, zabrucel Jerry a vyslovil objednavku, co chceme, a cisnik odesel, a Jerry pravil: "Javor je obstojny material, nenavidim plastikove stoly, ale dubovy mne vzdy potesi. Zdalipak vis, ze bez dubu by nebyla objevena Amerika? Nevedel jsem, a Jerry mi udelal prednasku jak duby byly klicove pro stavbu velikych plachetnic, jak se rezaly prkna a klizila kostra lodi a natloukalo plankovani a zasazovaly stozary do duboveho osazeni, pricemz maloval nacrtky na ubrousky a delal dub zajimavejsi nez cokoliv na svete.
Cisnik prinesl jidlo, popral nam dobrou chut a Jerry pokracoval o dubu, tedy jestli vim, ze je dub k jidlu. Ani to jsem nevedel, a Jerry zapocal vyklad jak se dubove zaludy susi a loupaji a duzina mele a maci ve vode, aby ztratila trpkou chut a slibil, ze mi jednou udela z dubove mouky palacinky; rekl pancakes, ale to je totez, a znovu opakoval, ze miluje duby, drevo i potraviny, ktere se drive jedly protoze zaludy jsou vydatne, tucne a chutne.
Nevim jak Jerry posuzuje tema za vycerpane, a nikdy za vycerpavajici posluchace, ale znenahla se optal co je noveho v srdci Evropy, on tak nazyva mou rodnou zem.
Nez jsem rozkousal sousto a polkl, Jerry pokracoval: "Mne je ten narod na krizovatce vsech evropskych cest moc sympaticky a byl jsem rad, ze premier Necas, vyslovoval to jmeno Nekaz prechytracil hlasovani o neduvere vlade; je to razny politik a zajiste priklad pro ty poseroutky vudce v zemich kolem Stredozemniho more, kteri privedou sve zeme k bankrotu. Moc dobry chlap, ten Nekaz, toho obdivuji.
Chtel jsem cosi vsunout o nepokoji penzistu, ale do Jerryho chvalozpevu se tezko zasunuje a Jerry pravil: "Ta navsteva Bibiho s celym houfem ministru v Praze byla jako facka vsem antisemitum ve Francii; asi napisu tomu vasemu Nekazovi, ze je v te zasrane Evrope majak pokroku, kdyz fandi Zidum a drzi s nima holport, protoze Zidi jsou chytri a Cesi jsou koumaci, a to je vyborny team na mnoho pristich let, souhlasis?"
A nez jsem mohl aspon prikyvnout, Jerry opakoval: "Toho vaseho Nekaze mam rad a tvuj rodny narod taky a moc."
Cisnik uklidil talirky z javoroveho stolu a prinesl kafe.
Jak u sedesatniku byva zvykem po par douscich jsem rekl, ze jdu na zachod ulit vodu, a Jerry rekl, ze taky; stali jsme u pisoaru a Jerry velebil odlevani vody z tela a nazyval tento ukon slovy kvetnatymi, primo muzne nabozensky rekl, ze takovy cisty porcelan je zazrak lidskeho umu, ze to provadime v teple a vzpomnel Zvonokosky skandal s domeckem k takovemu ucelu u Macaratova hostince.
"A mame velikou vyhodu," rekl cestou ke stolum, "ze nemusime ven a vubec je kultura vymesovani vymozenosti.'
Mlcel jsem, coz znamena mezi nami, ze souhlasim doslova a Jerry se vsede optal: "Vzpominas jaka to byla otrava vymesovat venku?"
Vzpominam, rekl jsem, a Jerry pravil, ze vynalez splachovaciho zachodu a kanalizace je asi nejvetsi prispevek ke zdravi a delsimu zivotu na konci 19. a v prubehu 20. stoleti, a ze nezna nikoho, kdo by kanalizaci a rozvod pitne vody chvalil...
Cisnik nam dolil kafe do hrnku, a rekl jsem, ze lide nechvali vymozenosti civilizace dokud je neztrati, a pak nostalgicky vzpominaji. co meli a uz nemaji, coz Jerryho popichlo aby rekl: "Copak jsou lide tak omezeni, ze nevnimaji co maji a jak se maji dobre, kdyz maji pokoj a klid a blahobyt?"
Kdybych nesedel s Jerrym, povzdychl bych, ale Jerry vzdychani nesnasi, okamzite by se optal: "Proc vzdycham?" tak jsem nevzdychl, ale rekl, ze nevim, ze v zapominani na chvalu je nejspis priznak starnuti a demence.
Jerrymu zacinkal telefon v kapse, podival se na hodinky a rekl, ze ma schuzku na radnici kvuli stavebnimu povoleni. Jerry chce rozsirit budovu, kde ma byznys a slibil, ze mi nekdy ukaze plany, abych videl jak rozsiruje podnik.
Sel jsem domu a liboval jsem si, jak je dobre mit kamarada jako je Jerry. Eva mi doma rekla, ze Jerry telefonoval, a chvalil, ze ma kamarada jako jsem ja; coz mi pripada idealni.
Rosta Firla - Sudbury
***
Mily Rosto,
dnes jsem se dival na zpravy v CT24 a bylo tam, jak byl premier Necas ve Vatikanu a pri tom dal svatemu otci stredovekou pamatnou knihu. Benedikt XVI. mu dal zas na oplatku plnici pero. Zrejme i neomylna hlava katolicke cirkve si spletla premiera Nekaze s prezidentem Klausem, ktery je svetoznamym sberatelem per.
Zdravim
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu