Navrat na hlavni stranu

Za Lumirem Salivarem
V patek 27. dubna zemrel nedaleko Barrie Lumir Salivar, poctivy a cestny clovek, ke kteremu osud byl zridka laskavy. Syn prazskeho nakladatele a bratr Zdeny Salivarove-Skvorecke, Lumir se brzy "seznamil s kamenim": v roce 1949 byl zatcen za odbojovou cinnost a byl v pristich deseti letech veznen v pracovnim tabore u Jachymova.
Po propusteni delal taxikare a po odchodu manzelu Skvoreckych do exilu spravoval v Praze jejich majetek a opatroval rukopisy pro jejich nakladatelstvi 68Publishers v Torontu. V roce 1976 se rozhodl emigrovat do Kanady, snad i v nadeji, ze se pro nej v nakladatelstvi najde misto. Bohuzel, nenaslo. Nasel si misto ve skladisti stavebni firmy, rozvazel stavebni artikly a dost se nudil. Pak pracoval pro pekarstvi. kde se nenudil, ale rozvazet chleba v kazdem pocasi nebyla zadna slast. Za nejaky cas se v pekarstvi uvolnilo misto vedouciho nocni smeny a Lumir pristich skoro 18 let dohlizel na nocni peceni chleba. A skoro se do toho zamiloval, asi tak jako Wolkeruv topic elektrarensky. 
Lumir byl komplikovany clovek, ktereho poznamenal nejen Jachymov, ale i zapal mozkovych blan a nehostinny cas, v nemz se jeho zivot odvijel. Ale jestlize jeho ctizadost byla vetsi, nez moznosti, ktere mu osud poskytl, Lumir se svym losem dovedl vyrovnat s podivuhodnou vznesenosti: zatimco si svuj chleb vezdejsi vydelaval vetsinou rukama (a touzil po intelektualnim vehlasu), svuj volny cas promenil v zlato dobrocinnosti: byl zakladajicim clenem Klubu 231 (Klub byvalych politickych veznu v exilu) a prvnim redaktorem jeho casopisu, K231, jehoz prvni cislo vyslo v roce 1985. Verne navstevoval predsedkyni Klubu, pani Edu Otovou a rada lidi je jeho dluzniky. Ale jeho charakter nejjasneji zazaril v praci pro 68Publishers,  nakladatelstvi, inkorporovane v roce 1972, ktere se tak slavne zaslouzilo o preziti ceske a slovenske literatury v dobach nejtezsich. Leta zadarmo pomahal s balenim knih a se vsim, co vyzadovalo pilne a sikovne ruce. Nesnasel se s kazdym, ale pro lidi, ktere mel rad, by snesl modre z nebe. 
Pani Zdene Salivarove-Skoverecke a cele Lumirove rodine vyslovujeme uprimnou soustrast.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu