Navrat na hlavni stranu

Husinec ­ 270 let tuzeb a slz
Husinec, kolik tonu je pro ceskeho ctenare spojeno s timto jmenem. Nejen u nas, ale i v zahranici se nachazi stejnojmenna obec. Od jejiho vzniku a az do doby po druhe svetove valce, kdy byla opet prejmenovana, v ni zili cesti evangelici.
V letech 1741-42, za prvni slezske valky z vychodnich Cech do Pruskeho Slezska odeslo cca 2000 osob. Casti z nich se po nesmirne tezkych zacatcich s vyznamnou podporou souvercu ze Svycarska a Nizozemi podarilo zakoupit pozemky u mestecka Strzelin. Na nich, pod navrsim, ktere nazvali Zizkov si postavili zcela novou obec, jiz dali nazev Husinec.
Tento novy domov potom pro nove osadniky a jejich potomky pres 200 let neznamenal jen dum, dvur, zahrady a pole. Vztahoval se tez na nove vznikle rodinne vztahy a na sousedy. Cesi do znacne miry zustavali uzavreni vuci svemu okoli, udrzovali sve zvyky a ceskou rec.
Ceske pisne a v kostele pouzivane knihy jim pomahaly v udrzovani tradic. S obzvlastni peclivosti dbali na dodrzovani privilegii, ktera jim udelil kral Bedrich Veliky.
Tak si obyvatele Husince, jak to jen bylo mozne, uchovavali svou nezavislost na statni a cirkevni pruske vrchnosti. Pri tom je vedli a podporovali jejich kazatele a farari.
V 50. a 60.letech minuleho stoleti byl vsak jiz zpeceten konec ceskych dejin v obcich kolem Strzelina. Zpocatku jeste existovala ceska skola a laicti kazatele, kteri udrzovali bohosluzby, pozdeji pak prisli polsti farari reformovane cirkve Polska.
Ceske koreny lze dnes nalezt jen u nekolika rodin. Zustaly jen ponicene hrbitovy s nekolika zbyvajicimi nahrobky, jakoz i stary cesky reformovany kostel, ktery byl v roce 1982 predan polskemu sboru a jenz po restaurovani a renovaci nyni slouzi jako katolicky chram.
Zajem o Husinec v Prusku lze v Cechach vystopovat jiz od poloviny 19.stoleti.
Az dosud vsak o nem nebyla k dispozici publikace, ktera by shrnovala velmi pusobive dejiny jeho ceskych obyvatel.
Teprve az nyni v Nemecku vysla obsazna, graficky opravdu slicna, nemecky psana kniha s nazvem Doma v Husinci s podtitulem 270 let tuzeb a slz od B. Radeckeho.
Rozsah teto strucne recenze ani neumoznuje popsat jejich zhruba 500 stran s mnoha zajimavymi fotografiemi a reprodukcemi rady dobovych dokumentu. Jiste se vsak jedna o dulezite bohemikum, z nehoz lze jasne vdechnout lasku jeho autora k rodnemu mistu. Vzdyt jiz cesky kral Jan Lucembursky pravil, ze slunce rodne zeme je nejsladsi. Stejny duch vyzaruje i z teto knihy. Mezi nejdulezitejsi jmena, ktera prochazi touto publikaci jsou Komensky, nebo velmi zajimava a az tajuplna postava farare Blanickeho, ktery pritom byl nositelem velmi slavneho ceskeho erbu, farare Josefa z Tardy a dalsich osobnosti.
Cela kniha je plna prekvapivych zajimavosti az evropske dusaznosti. Jeji vydani tak dustojne zaplnilo dosud neznama mista dejin ceske nabozenske emigrace od poloviny 18.stoleti a az temer po nasi dobu.
Pavel Jelinek - Praha

Navrat na hlavni stranu