Navrat na hlavni stranu

Povidka, ktera se jmenuje: D + G


Golias oloupen, veselme se!
(Husitska)


Po padu ve Valloire jsem se citil jak po klasickem k.o. A prece jsem se otrasl a pokracoval dal do Parize, se zlomenou celisti. Proc? Kvuli divakum, je treba bojovat o jmeno, vzdyt na me cekali, chteli me videt.
A pak take kvuli jezdcum meho druzstva v pelotonu.
(Cyklista Eddy Merckx)


Mestem se sirila fama: Prijede Golias. Byla to jedna z fam, ktere nekolikrat do roka probehly mestem. Jednou to meli byt Beatles, jindy Harlem Globetrotters nebo zas Manchester United. Famy se nekdy splnily, ale casteji nesplnily. O Filistinovi se vsude mluvilo, vecer ho dokonce ukazali v Televiznich novinach, ale komentator nerekl, zda prijede, ci nikoliv. Petr byl nesvuj. Prijede obr. Uz nekolik roku ma ve svem pokoji na stene fotografii obra.
Tehdy ho jeste nikdo neznal. Zatimco dnes se o nem hovori vsude.
Druhy den prinesl denik Mladi dneska Goliasovu fotografii spolu s Casiem Clayem. Oba se usmivali. Sportovni tydenik Tribuna prinesl reportaz o jeho startu ve Filadelfii. Golias byl vypiskan hned pri nastupu: "Nenavidime obra!" "Bijte Goliase!" hlasaly transparenty nad hlavami divaku. A Golias se bil. Pak byl obrazek, jak Golias drzi v desetiprste ruce talir a pomaha sve sympaticke blondate manzelce s nadobim.
Pak to prislo. CTK potvrdila, ze Golias opravdu prijede. Tyden pred zapasem zasedla ustredni sekce, aby projednala nominaci.
Vecer uz bylo jasne, ze proti Goliasovi nastoupi David. Mlady sympaticky a skromny sportovec. Nebylo dne, aby noviny neprinesly zpravu o chystanem maci. Petr kupoval vsechny noviny a tesil se na obra. Den zapasu se blizil. Strahovsky stadion byl vyprodan.
Golias priletel v predvecer zapasu. Na tiskove konferenci priznal, ze se na zapas pripravoval. Hodinu pred zacatkem koupil Petr pod rukou listek za trojnasobnou cenu. Zapas se odehraval pri umelem osvetleni a byl prenasen televizi na I. programu v primem prenosu a ze zaznamu vecer na II. programu. Vedle Petra sedel pan s tranzistorovym radiem.
Pri nastupu byl o 3 cm vyssi David vitan ohlusujicim potleskem.
Golias byl privitan spise potleskem symbolickym. Vymena vlajek, hymna a uz to zaclo. Golias se zakousl do soupere a lide na tribunach byli stejne nepricetni jako ve Filadelfii. David odpovedel uhybnym manevrem. Golias hned v prvem kole ukazal hodne ze sveho umeni, ale bylo na nem znat, ze je mu 38. Blizil se gong. V tom David vytahl prak a zatocil s nim. Obr se skacel k zemi. Obecenstvo silelo. "Dobre ti tak, gaunere," kricel solidni pan, ktery sedel za Petrem. Obr se pomalu zvedal ze zeme.
Najednou kdosi zvolal: "Vzdyt to neni obr!" A dav mu odpovedel: "David je obr!" "My jsme nejvetsi!" "Jsme nejsilnejsi!" "Jsme obri!" Chvile ticha pri hymne na pocest viteze a pak oslavy Petr sel smutne ze stadionu. Jeste vic nez obra mu bylo lito sebe sama. Neni uz o cem snit, a najednou mel obra jeste radsi nez pred tim. Byl to posledni bojovnik, ktery nikdy nevytahl zbran.
Spolehal jen na sve sily. A najednou se Petr otocil a zamiril zpatky.
Chvili postal pred stadionem. Obr se objevil u vychodu. Na cele mel naplast a bylo videt, ze je unaven. Petr k nemu pristoupil a podal mu ruku. Pak prijel taxik a obr nasedl. Petr mu pokyvnul rukou. Obr se horce usmal a odpovedel. Pak teprve Petr zamiril do mesta.
"At zije David!" "Jsme obri!" ozyvalo se z ulic. Petr minul skandujici davy. Najednou si uvedomil, ze jeho cesta na stadion mela smysl. Nekolik let uprostred prazdnoty obr pomahal Petrovi. Ted byl pokoren a byl to Petr, kdo pomohl obrovi prezit tenhle okamzik.
Oba pujdou dal svou cestou, oba byli porazeni a ztratili sve sny. Ale prave v tomto okamziku se v nich zrodila nova sila, ktera je povede svetem dal. A Petr vedel, ze si nesmi nechat tuto silu sam pro sebe. Musi se stat klaunem nebo dostihovym konem.
Jednou bude muset vejit do areny, aby ve svem vzdoru predal silu, kterou dnes od obra dostal. Obr nebude porazen. Nezvitezi kocovina lacinych vitezstvi.
(Pankrac, cerven 1977)
Z knihy Retez blaznu, ktera vysla v techto dnech v CR.
www.eman.evangnet.cz

 

Navrat na hlavni stranu