Navrat na hlavni stranu

Dvoji obcanstvi
V nedavnem clanku pana Petra Adlera v Neviditelnem psu (LN) kritizuje pocinani kanadskych krajanu a spolku. Jde az na hranici urazky s vyrazem "Chamtivost, nebo jenom pata kolona? Osobne mam dojem, ze skutecny vyznam pan Adler zrejme nezna. Pata kolona: Je pro oznaceni politicke skupiny tajne pusobici proti svemu statu a pro ideologii ci politiku protivnika.(Wiki.) Pripomenu jen, ze takova cinnost je v kazde zemi trestna. On vsak s klidem chce toto oznaceni nalepit na krajany.
Dalsi vec kde se zrejme silne seknul, je ze se postavil proti dvojimu obcanstvi Cechu a Slovaku v Kanade. Ve spojitosti s obcanstvim v e-mailu mi napsal vyrok snazite se sedet na dvou zidlich. Vyraz "sedet na dvou zidlich" je pouha fraze ktera se hlavne pouziva, kdyz dotycny chce prosazovat sve presvedceni, ale argumenty, duvody na dolozeni nema.
"Obcanstvi predne znamena prislusnost ke skupine (puvodne prislusnost k mestu - citizen), dnes se jedna obvykle o prislusnost ke statu", spojena pravy ktere obcana chrani a vetsinou mu prinasi vyhody. Vyhody ktere vyuzivaji i deti krajanu narozene v Kanade. Berou si druhe, ceske obcanstvi, cim si otevrou celou Evropskou unii, kde radi ziskavaji zkusenosti, nebo tam pracuji.
Nevim zda pana P. Adlera vyburcovala prave tato skutecnost, ze nekdo ma s dvojim obcanstvim vice vyhod nez s jednim. Nechci rozvadet co se obycejne u lidi za takovym motivem skryva.
Argument, ze "nelze byt dvema statum loajalni" nejenze je diskutabilni, ale vylozene nespravny! Je to jen nedostatek znalosti pana Adlera.
Obcanstvi Evropske unie - automaticky udelovane obcanu clenske zeme EU. Tim ve 27 zemich lide maji dvoji obcanstvi, ktere zajiste pan Adler potazmo take kategoricky poklada za nespravne. Loajalita, muze existovat jen k jednomu statu, vyplyva z jeho clanku! Nevysvetlil vsak proc by krajane v Kanade nezvladli loajalnost ke dvou statum, kdyz od Evropanu (vcetne Cechu) se vyzaduje loajalnost k 27 zemim unie.
Samotna loajalita- vernost (ochota) je neco vnitrniho a nikoliv neco co se da stanovit podpisem na papire. Z tohoto obycejneho duvodu krajane s dvojim obcanstvim mohou byt vernejsi k obema zemim, nez kdyz nekdo omezuje svoji vernost jen na uzky okruh a eventualne ma averzi k ostatnim.
Pomohlo prvni republice, ze Konrad Henlein mel ceskoslovenske obcanstvi? Na jeho priklade je jasne videt, ze papir - potvrzeni je potreba jen pro urady, ale samotne obcanstvi nezmeni presvedceni konat v prislusnych spolecnostech dobro, ci zlo.
Pravdepodobne se nemylim, kdyz napisu, ze mozna je vice neloajalnich lidi s jednim obcanstvim v Cesku, nez s dvojim mezi emigranty v Kanade.
Pouci nas historie. Jaka byla loajalita obcanu k republice pri volbach v roce 1935, kdyz potvrzeni ­ obcanstvi "tak dulezite" vedlo Henleina a jeho stranu SdP k vitezstvi v CSR. Obdrzeli nejvice hlasu (s 15,2% se Konrad mohl stat predsedou vlady).
Bohuzel "loajalnost" v CR se ukazuje vselijaka i dnes. Spise na to by se melo poukazovat. (Zrejme je snadnejsi dloubnout do vlastnich, jsou blize.)
V CR skupiny - az 80 stran a hnuti, ochotni tak pracovat sami pro sebe se prihlasuji k volbam. Neni pak divu ze i prezident Vaclav Havel pri jeho navsteve ve Winnipegu, prohlasil, "Pral bych si, aby nasi obcane doma byli takovi jaci jste vy krajane v Kanade"! Zajiste nemel na mysli potvrzeni prislusnosti dvema statum, ale slusnost a loajalnost ke Kanade i ke stare vlasti, jak to sam poznal!
Vilem A. Kun, Winnipeg

Navrat na hlavni stranu