Navrat na hlavni stranu

Je pravda co Tyrs pravi, ze ve sportu je zdravi?
Kdyz mluvime o sportu, prvni mi prijde na mysl krev a mliko, jak se kdysi rikalo cloveku oplyvajicimu zdravim a energii; a nejsem schopen ci ochoten tento svuj dojem o sportu revidovat.
Predevcirem proskocila tiskem zprava, ze vedouci lekar anglicke olympijske vypravy Ian McCurdie nakazal svym olympionikum, aby si s nikym nepodavali ruku a tim snizili nebezpeci prenosu infekce a onemocneni.
Vymenit pradavny projev pratelstvi ve sportu - podani ruky - za pomyslnou iluzi prevence mi pripadlo zhola blaznive.
Lidske telo je nadoba plna bakterii; odbornici spocitali, ze pocet bakterii v lidskem tele je 14 trilionu (anebo to jsou kvadriliony?), ktere jsou k lidske existenci nezbytne. Na vahu to dela 2 kila bakterii a bakterie jsou vsude.
Muj oblibeny popularizator selskeho rozumu, Bill Bryson, v kteresi knize napsal, ze je katalogizovano pet milionu druhu bakterii a mikroorganismu, pricemz to je ctvrtina z 20 milionu mikroorganismu, ktere nas obklopuji; s vetsinou zijeme v klidu a pohode; jen nektere jsou potvory a zlobi nas, a nici organismus.
Ale takovych je zlomecek z celkoveho poctu mikroorganismu, protoze efektivni mikroorganismus sveho nositele nezabije, ale zapoji se do procesu zivota.
Kdosi spocital, ze na sedatku zachodu je 15 miliard bakterii, a ze sedatko je jedno z nejcistsich mist, protoze se nejcasteji cisti; na rozdil od postele, ktera se tak casto necisti a kde ziji triliony mikroorganismu. V polstari, ktery se uziva pet let, je pul kila mikroorganismu, a prece dale spime a nedelame si s tim zadnou starost.
Pri kazdem splachnuti zachodu, se vypusti do prostoru trilion bakterii, napsal vyzkumnik, ale nenavrhl, abychom se vzdali splachovaciho zachodu, a nesplachovali vubec.
Nejspinavejsi plocha v normalni domacnosti je drez; zije v nem kvadrilion bakterii; a hadr na omyvani nadobi obsahuje triliony bakterii.
Pisi tato kolosalni cisla podobna kosmickym vzdalenostem jen proto, ze snizit prenos bakterii za cenu odmitnuti podavani ruky je blbovina kosmickeho druhu a neuveritelna hrubost ve sportu.
Jedinym kychnutim kychajici vypudi okolo trilionu bakterii do prostoru a slusni lide si prikryvaji usta. Odplivnutim na chodnik se rozprskne miliarda bakterii, a prece lide kychaji a plivaji a nikdo jim neudeli pokutu.
Jeden z nejspinavejsich ukonu v lidske existenci je polibek, obeti, sexualni akt, a neslysel jsem, ze by anglicky lekar tuto cinnost sportovcum zakazal.
V pozoruhodne knize Kmen Andromeda z roku 1969, Michael Crichton detailne popisuje petistupnovou sterilizaci vyzkumniku v sterilnim prostredi; uvizlo mi to v pameti, jak nesmirne komplikovane je vytvorit prostredi bez bakterii.
Ve skvostnem filmu Letec je popsan zivot miliardare Howarda Hughese, ktery mel manii po absolutni cistote; pres veskere usili zit ve sterilnim prostredi Howard umrel v sedmdesati letech v totalni izolaci a opusteny...
Zminena kniha vubec nezestarla a film stoji za shlednuti.
Uz ted pocituji k anglickym olympionikum litost a pramaly obdiv. A budeme bedlive sledovat, jestli se budou pratelit s jinymi olympioniky v Londyne 2012.
Ross Firla - Sudbury

 

Navrat na hlavni stranu