Navrat na hlavni stranu

V Modre zatoce blaznivych andelu
Tentokrat u prepazky letecke spolecnosti Air Transat stanul cely nas maly rodinny klan ... ctyri dospeli a dve deticky. V zavazadle urceneho do karga jsem mel tenisovou raketu a pozadal, aby bylo oznaceno FRAGILE, coz ta dobra duse v uniforme Air Transatu udelala v nekolikanasobnem provedeni.
"Ale nevim, nektere kufry jsou tezke," pripomnela mi moje obavy.
Kdyz jsme se usadili ke kave v jednom z obcerstvovacich mist, napadlo me osobne si overit, co jsem se telefonicky dozvedel o moznosti vzit si tenisovou raketu na palubu. Vratil jsem se k prepazce spolecnosti a bylo mi sdeleno: "Mozne to je, vzit si na palubu tu raketu, delsi o par centimetru nez dovoleno (69x51 cm), ale jen v pripade, ze to bude jedine zavazadlo, ktere si na palubu vezmete."
"Ale objem rakety je pouze zlomkem objemu daneho meznimi rozmery, ktere jsou mi znamy. Kdyz ji polozim do prostoru nad hlavou, nezabere vlastne prakticky zadne misto!" namitnul jsem. Dalsi diskuse ale nemela cenu. A tak jsem se pak jen v ohromeni u rentgenove kontroly, stejne jako na palube letadla, dival na zavazadla mnohdy presahujici udavane mezni rozmery, jak je cestujici vlaci ulickou a mnohdy s namahou pozvedaji do prostor nad sedadly.
Tolik tedy o zacatku vyletu. Dokonala lekce nelogicnosti. Ale uz jsem si za svuj celkem dlouhy zivot, musel zvyknout na ledacos.
V miste (originalniho nazvu Blue Bay Los Angeles Locos) jsme byli pred tremi roky, shledali jej zcela podle nasich naroku a zalib a vydali se tam tedy opet, posileni tentokrat nasim synem a nejnovejsim prirustkem do rodiny, vnuckou.
Pristali jsme jen s nekolikaminutovym zpozdenim v Manzanillu, museli nechat vystoupit cestujici do Puerto Vallarty, aby se podrobili pasovym formalitam a teprve po nich jsme vystoupili k pasove kontrole i my. Bez cekani se to neobeslo, ale po chvili, snad kvuli roztomilosti a prilisne energii vnoucka a hlavne necele dva roky stare vnucky, ocitli jsme se prednostne u pasoveho urednika. Byl to velmi mily a pohledny mladik. Nevim, zda si toho take vsimla moje zena. Nic mi o tom nerekla.
Cesta do vybraneho resortu z letiste v Manzanillu trva hodinu. Vyjeli jsme za rychleho stmivani a vetsinu cesty pak nas mikrobus uhanel za tmy, rizeny s absolutni suverenitou, takze bylo nemyslitelne, abych jeho ridici v cili nedal tuzer (o jeho vysi se vazeny ctenar muze jen dohadovat).
Uz ve Vancouveru jsem pozadal o pokoje na jiste strane objektu, kam jsme se pri posledni navsteve presunuli kvuli ramusu uprostred komplexu. Bylo nam ochotne vyhoveno a byli jsme radi, nemaje potuchy o blizoucke budoucnosti.
Ulozili jsme si veci a vysli, abychom jeste dostali krmi, ktera je soucasti onoho ujednani all-inclusive (vse, ceho jednomu libo, v cene je obsazeno). Ackoli uz bylo pozde, mohli jsme se jeste dokonale nasytit a ja pak se synem navstivit jeden z baru. Oproti minule navsteve na pulte stal seznam napoju k dostani (krome tech, ktere tam ten vecer uvedeny nebyly, ale k dostani samozrejme na pozadani byly), coz dava jednomu moznost vcelku dobre registrovaneho pruzkumu nabidky. (Mohu doporucit napoj Brandy Alexander).
Nad resortem se klenula temna noc zdobena hvezdami a mesicem na jeho zapocate ceste k uplnku. Tanecni predstaveni (show) uz skoncilo a misto tonulo v klidu a miru.
Rano byl nad oceanem mlzny opar, po kratkem case se rozplynul a tu jsem si vzpomnel na internetovou predpoved pro ten nas cas tady, ktera souhlasila dokonale.
Resort bez okolnich vysokych hotelu z jedne i druhe strany tvori stavby tripatrove v mexickem stylu s tremi sty pokoji, kazdy s balkonem a vyhledem na Pacifik. Kdosi mi v prubehu pobytu sdelil, ze resort je spis letity nez mlady a ja velmi ocenoval jeho reseni. Nikde jsem zatim, za svych pobytu v Mexiku, nevidel kupr. bazeny tak dokonale resene, nejen pro dospele navstevniky (a z vody dostupnych napojovych stanic), ale pamatovano je tady i na deti, coz jsme opet tentokrat velmi ocenili. Krome brouzdaliste je tu jeste bazen s vetsi hloubkou, ale i jeho hladina saha decku tak po prsicka.
Znovu jsme podnikli vyjizdku lodici zatokou v dzungli, podarilo se nam spatrit dva male krokodyly a asi tri pekne zbarvene ptaky. Stromy lemujici lodni trasu ziji z nespocetnych korenu zapustenych do vody. Lodivod nemel vic nez jeden motor, ani padla pro posadku, coz tedy z hlediska selhani motoru bylo by v Kanade zcela nemozne. Nebyly nam vydany ani zachranne vesty. Zodpovedni asi vedeli, ze vylet je zcela bezpecny. (Mane jsem si pripomnel scenku s tenisovou raketou). A lodivod v jednu chvili, divaje se na nasi snachu, blondynu, rekl: "Nebyli jste tady uz jednou ... asi pred tremi roky?" Mel pravdu a jeho pamet mne docela fascinovala. Ja si ho taky pamatoval, jenze on je jeden a stale stejny u kormidla clunu, ale od te doby hostil v nem nespocet zajemcu o takovou projizdku!
Po cely den, na ruznych mistech v ruzny cas, je moznost nasytit se dokonalou krmi... a tu jsem v duchu nejednou ocenil ty schopnosti kucharu, kteri to vse den co den pripravuji ... (niceho takoveho se mi doma nedostavalo pred odletem a nebude se mi dostavat ani po pristani ve Vancouveru) stejne jako moznosti navstevnika nespocetnymi napoji dostat se bud do raze a nebo mirumilovneho stavu smireni se vsim, do stavu filosofickeho a to pak po presunuti se na plaz s blazenym pocitem lezet na slunci, vbehnout obcas do oceanu, osvezeny se vratit, nic nedelat, cist si knihu. (Vyplati se privezt si cetbu zajimavou pro toho, kdo se na cetbu dokaze soustredit na plazi nebo u bazenu v trvalem slunce svitu. Jinak literaturu krajne zabavneho charakteru, kuprikladu Haskova Svejka).
Ale, jak se zda, neni dokonaleho raje na zemi! Po par dnech pobytu stehovali jsme se opet, devastovani (tedy presne, moje zena vice nez moje malickost) skupinou Rusu a Madaru (pry zde v okoli cosi filmovali) a pronajali si v resortu moznost ramuseni davno po pulnoci. Do naseho pokoje nedaleko mista toho deni pronikala desiva hudba, tedy zvuky, pripominajici upornou delostrelbu ve zlych valecnych dobach. Intenzita neuveritelne vysoka. Sesel jsem do recepce, pohovoril s vojakem zde na ochranu resortu, ten jen kyval s pochopenim hlavou, ale nehnul se s mista, pak se zastupcem manazera konajicim nocni sluzbu; byl plny pochopeni, nabidnul nam prestehovani do klidnejsiho mista. Prijali jsme, ac bylo primo proti strojovne, ale co je hluk strojovny proti hluku jakehosi bum-bum-bum techno-paskvilu? (Predesleho vecera jsem na stejnem miste videl pohlednou divku, clenku te skupiny, velice krasna byla a inteligentniho vzhledu. Kdyz jsem se ale te hlucne noci, vypravil na misto deni, kde pri nasi minule navsteve k nicemu podobnemu nedoslo, ke svemu rozcarovani jsem ji uvidel v hlucnem spolecenstvi).
Posledni vecer pred odletem. Z pohodlneho lehatka se divam do nekonecna temne oblohy, na kterou vysly hvezdy v doprovodu mesice, temnymi skvrnami zpodobneleho do jakehosi stryce s kulatou hlavou, hlediciho na maticku zemi. Za par hodin nas letoun vynese do dvanacti kilometru a docela nic se tim nezkrati jeji vzdalenost od toho usmevaveho stryce v uplnku.
Pripomnel jsem si nedavnou statistiku kdesi uvedenou: v dusledku nekolika mordum turistu v Mexiku a za poslednich snad pet let 47,000 mrtvolam vseho druhu gangy zabitych, pry 68 procent nasincu, turistu z Kanady a USA, zrevidovalo sve zamery vydat se do Mexika. Snad doslo k te dvoji letosni zastavce naseho letounu prave z tohoto duvodu. Nebot letecke spolecnosti maji jediny zajem ... naplnit sva letadla. A tak se nase zpatecni cesta konala se zpozdenim startu a se zastavkou v Puerto Vallarte, ac nakonec ve Vancouveru jsme, diky snad povetrnosti ci vykonnym motorum letounu, byli ve stejny cas, jaky jsme meli na letence.
Znacne po pulnoci, ale hlavne v uklidneni, ze dum nebyl vykraden, kocka spokojena diky opatrovani pritelkyni, posta ulozena v pripravenem kosiku, horka voda opet tekla, kdyz jsem otevrel hlavni privod, ulehaje do postele me napadlo, jake asi zahy budou nasledky nedokonale ochrany sve kuze nekolika kremy, ktere s sebou zena vzala. Pokud budou nasledky neprijemne, uz jsem slysel, jak rekne: "Kdyby ses radsi mazal kremem nez tema drinkama, po nichz ses pak polozil na slunce jako pasa a na svou kuzi nijak nedbal!"
Nekdy se vyplati zapomenout na prikori, ktera manzelka po radu let, tu malo, tu vice, svemu manzelovi zpusobuje. Jindy ale, v navalu optimismu, takovy letity manzel ocekaval by vice s ochotou prosazovanou peci a ochranu sve pokozky na mexickem slunci svou milou choti. V dostupnych castech tela se o to vzdy muze postarat sam. Na tech nedostupnych, jako jsou zada, nikoli.
Ted vzpominam na ten, zel kratky, pobyt v Modre zatoce blaznivych andelu a to povetsinou v noci, kdy nemohu spat, nebot cosi se prihodilo prave na mych, nedostatecne proti sile slunce chranenych zadech.
Ale i tak, toto misto mohu vrele doporucit tem, kteri si ve svem odpocinku a rekreaci nelibuji v betonovych monstrech ze vsech stran obklopenych hotelu, ale v klidu dlouhatanske plaze, skveleho jidla a nespoctu napoju pokud libo, dvakrat za tyden jakostnimu povecereni v luxusni restauraci na kopci, z niz naskyta se nadherny pohled na resort a zatoku Blue Bay. Pro ten pohled ale je treba dostavit se pred setmenim ...
Zajimalo by me, proc v tom nazvu mista naleza se zminka o blaznech...
Vladimir Cicha - Vancouver

 

Navrat na hlavni stranu