Navrat na hlavni stranu

Komuniste chteli statek, tak rodinu z Kromerizska pozavirali do ustavu
Zlin-mfd/Ludek Navara - 6. brezna 2012-Soudy se zabyvaji dalsim z otresnym pripadu komunisticke zvule z 50. let. O rehabilitaci usiluji clenove rodiny Pecnikovych, ktere komuniste nasilim odvlekli ze statku v Chrastanech u Hulina na Kromerizsku. Matka skoncila v blazinci, dedecek ve starobinci a dcery v detskem domove. Soudy zatim rehabilitovaly jen prvni dva cleny rodiny.
Komuniste v 50. letech za jedinou noc znicili rodinu z Kromerizska, soudy nyni rozhoduji o rehabilitaci obeti.
V noci na 9. prosince 1951 prestala rodina Pecnikova temer existovat. Do jejich domu tu noc vnikli ozbrojenci a vsechny odvlekli pryc: maminku do blazince, dedecka do starobince a dve deti do detskeho domova. Otce uz v te dobe nemely - zahynul v koncentracnim tabore za nemecke okupace.
Takto tvrde komunisticky rezim zasahoval proti sedlacke rodine, protoze potreboval jeji statek pro vznikajici druzstvo. A vse se odehralo bez soudu. Dedecek ve starobinci za ctyri dny zemrel.
Vyjimecne brutalni pripad je neobvykly i dnes. Ovsem necim jinym: zatimco tisice politickych veznu odsouzenych do vezeni se uz davno domohly rehabilitaci, v tomto pripade je to problem. Nikdo totiz nebyl oficialne odsouzen a nikdo vlastne ani neskoncil ve vezeni. Byli sice vsichni zavreni, ale jinde - v lecebne ci socialnich ustavech.
"S takovymto pripadem jsem se dosud nesetkal," rika advokat Lubomir Müller, ktery se na podobne soudni pre specializuje. A take zastupuje obe dcery, ktere tehdy skoncily na tri roky v detskem domove a dnes se domahaji rehabilitace pro sebe a sve blizke.
"Byt podobne rozhodnuti zrejme v tuzemsku dosud nepadlo, mame za to, ze vsechny okolnosti umoznuji posoudit tento pripad jako hodny rehabilitace," rekl soudce Karel Rasin. Jenze to mluvil jen o jednom clenovi rodiny - o dedeckovi Vaclavu Pecnikovi. Ten byl v pondeli posmrtne rehabilitovan. Stejne tak matka Marie za dva roky stravene v psychiatricke lecebne.
Rehabilitace v pripade maminky umoznuje potomkum ziskat odskodneni, ale v pripade dedecka je to jen rozhodnuti bez praktickeho dopadu. "Jedna se o akt spravedlnosti," rika advokat.
Soud ovsem prozatim nerehabilitoval obe dcery. Dnes dvaasedmdesatiletou Irenu a o rok mladsi Marii. Protoze advokat Müller se na miste odvolal, bude o tom rozhodovat krajsky soud.
Pribeh rodiny Pecnikovych je otresny i na tehdejsi pomery. Komuniste si rodinu vybrali zrejme proto, ze v dome nebyl hospodar, a tak bylo snadne je v noci prepadnout.
Dvanactileta Irena a jedenactileta Marie drzely klic zevnitr, kdyz se ozbrojenci pokouseli paklicem otevrit dvere. Pak ovsem skupina neznamych muzu rozbila okno, vnikla do domu a vsechny obyvatele odvezla. "Ja chci umrit doma," kricel dedecek, kdyz jej odnaseli.
Prepad sice setril Urad pro dokumentaci a vysetrovani zlocinu komunismu, ale nikdo potrestan nebyl. Neni ani jasne, kdo komando vyslal. Pribeh Pecnikovych zpracoval do sve knihy Cena facky zlinsky spisovatel Josef Holcman.
Zaslal Lubomir Müller

Navrat na hlavni stranu