Navrat na hlavni stranu

Problematika e-podatelny MZV


Vazena pani Brazdova,
omlouvam se, ze obtezuji a za delku povidani. Tato problematika nema nic spolecneho s problemem zruseni honorarniho konsulatu ve Winnipegu. Tam porad jeste cekame se zatajenym dechem. V nedeli budeme mit krajanskou clenskou schuzi a ja nevim, jak co vysvetlit. Roztrpceni mezi krajany je znacne a plynouci cas, (kdy se nikdo z vlasti nenamaha nam rict, o co vlastne komu jde), roztrpceni jen stupnuje.  
Novy problem vznikl mou kritikou pristupu MZV ke komunikacim se sirokou verejnosti. Nemohu nereagovat, i kdyz je mi jasne, ze na veci asi moc nezmenim. Odpoved MZV na mou kritiku jakoby vysvetluje, jak e-mailovy system pracuje "podle zakona". A kde jsem chybil a proc jsem si tedy nezaslouzil v obou pripadech zadne odpovedi. Bohuzel nevysvetluje, proc je taky zakon potreba a v tom je podstata problemu. Pro srovnani prikladam odkazy, jak komunikuje se sirokou verejnosti Ministerstvo Zahranici Kanady. Takze, prosim o predani odpovedne osobe.
Nemam jine cesty nez opet zadat Vas, protoze (jak zjistuji, zcela typicky), odpovedny pan Bohuslav Simek sice napsal dlouhe "Vyjadreni podatelny", ale opomenul tam napsat svoji e-mail, takze je stale nedostupne anonymni. Na to nejsme v Kanade zvykli. Myslim, ze by jste tuhle praxi meli kolektivne prehodnotit.  
Opet zcela typicky, jeho "vyjadreni" je lekce pro e-mailove laiky, co ani trochu neresi skutecnost, ze radovi obcane komunikovat s MZV nemohou bez znalosti prime adresy nektereho zamestnance.  Bohuslav Simek naplnil celou stranku vysvetlovanim zakladnich technickych terminu. Proc to psal, chapu pramalo, protoze jsou to vseobecne definice, co kybernetici znaji, a prosti uzivatele emailu normalne (pokud nechteji poslat e-mail MZV?) znat nemusi.
Vypada to, ze pan Simek psal jen aby se dalo rict, ze odpovedel, a ze system je v nejlepsim poradku. Bohuzel, poslal irelevantni plane popisovani obrazovky, ktere ja nejsem ochotny prijmout.  Odpovidal na muj e-mail, ve kterem jsem se odvazil prohlasit za znalce e-mailovych systemu a dal jsem najevo, ze mam dobrou predstavu, jak cely emailovy system MZV pracuje. On ignoroval muj dotaz, proc podatelna zahazuje i zcela na pohled legitimni e-maily, a "odpovedel" objasnovanim, jak pracuje elektronicka podatelna, co je jejim ucelem, a na co je kryptografie. (!?)
Co bohuzel pan Simek NENAPSAL je vyjadreni, proc moje pocatecni zkusenosti s e-mailovanim MZV musely byt tak negativni jak byly. A proc najednou tedy e-mailovani funguje i bez "elektronickeho podpisu odpovidajici ceske legislative", ktery se on zda porad (podle mne zcela nesmyslne) vyzadovat.
Jsem presvedceny, ze my dva spolu e-mailujeme jen proto, ze jsem ziskal prime e-mailove adresy Vasich nadrizenych a vlastne tak obesel "podatelnu". Bohuzel, prime adresy se na podatelne ziskat nedaji, kdyz ta rozhodne, ze elektronicky podpis neni na seznamu akreditovanych poskytovatelu. Ten seznam samozrejme na strankach MZV uverejneny neni, takze filtr je dokonaly ­ kdyz se to hodi. Moje registrace u spolecnosti Verisign, ktera by snad akreditovana byt mohla, stoji $300/rok. To MZV mysli vazne, ze to mam zaplatit, abych mozna dostal odpoved na otazku, kam poslat zadost o vysvetleni prapodivneho jednani konsularni sekce? Tohle byla podstata meho problemu s podatelnou a v dopise Bohuslava Simka o tom neni ani slovo.
Prosim, srovnejte "podatelnu" Kanadskeho MZV na http://www.international.gc.ca/about-a_propos/contact_us-contactez_nous.aspx?view=d.  Nejenze na podatelne neni potreba zadneho "uredne overeneho podpisu", ale muzete se zeptat jakoukoliv otazku na jednoduchem formulari https://www.international.gc.ca/about-a_propos/form_contact-formulaire_contacter.aspx?view=d  a, kdyz znate jmeno, (nebo aspon cast) vyhledat prime telefonni cislo, email, nazev oddeleni a adresu budovy pracoviste kterehokoliv zamestnance cele federalni vlady na http://sage-geds.tpsgc-pwgsc.gc.ca/cgi-bin/direct500/eng/TE?FN=index.htm.
Vzhledem k mym zkusenostem elektronickeho kontaktu s kanadskou vladou jsem byl rozcarovan, ze se mi nepodarilo emailem ziskat kontakt na hledaneho pracovnika MZV a e-mail zustal bez odpovedi. Oduvodnovat vyzadovani elektronickych podpisu pod zaminkou nepopiratelnosti autorstvi vyhruznych dopisu je absurdni.
Ten zakon je lehce prirovnatelny k zakonu, ktery ustanovuje, ze kazdy lupic se pred prepadenim banky musi prvne prokazat policejnim overenim identity. Zakon jaksi ignoruje skutecnost, ze lupic si nasadi masku, aby nebyl rozeznan na bezpecnostnich kamerach, a na vratneho zamava pistoli. Ovsem podle zakona se kazdy zakaznik banky musi prokazat predepsanym overenim identity, protoze se nevi, jestli nahodou neni lupic. Kde a jak to overeni identity ziskat, aby bylo uznane jako platne, neni popsano. Kdyz se overeni vratnemu nelibi, zakaznik do banky jednoduse neni vpusten. Bez vysvetleni. Muze se jen dohadovat, ze jeho policejni overeni neni na seznamu akreditovanych policejnich stanic a zkusit jinou
Abych opakoval hlavni bod meho minuleho e-mailu:
Text webove stranky je pri nejlepsim nestastne pretechnizovany a odrazuje od e-mailovani; pri nejhorsim je to zamerne (velmi pohodlne) filtrovani nepohodlnych komunikaci.  Bohuslav Simek nazorne predvedl, ze se jedna o oboje - za ucelem filtrovani.
S pozdravem,


Joe Dobrovolny,
president CCBA,
Winnipeg


***
Vazeny pane Dobrovolny,
jak jsem prislibila, predala jsem kolegovi zodpovednemu za funkcnost e-mailove schranky "e-podatelny" Vase pripominky.
V priloze tohoto e-mailu si dovoluji preposlat jeho stanovisko, z nehoz vyplyva (jestli jsem tedy spravne pochopila), ze ke generovani automaticke odpovedi systemem e-podatelny dochazi pouze, je-li zprava odesilatele opatrena "zarucenym" elektronickym podpisem odpovidajicim ceske legislative a vydavanym akreditovanym poskytovatelem certifikacnich sluzeb, coz bohuzel Vas e-mail nebyl.
Doufam, ze v brzke dobe se Vam od kolegu z konzularni sekce dostane take odpovedi ve veci ukonceni pusobeni p. Randy ve funkci honorarniho konzula CR ve Winnipegu.
S pozdravem


Jana BRAZDOVA
tajemnice
namestka ministra
Ministerstvo zahranicnich veci Ceske republiky
Loretanske namesti 5
118 00 Praha 1 - Hradcany
Tel.: 011 42 02 24 18 27 41
011 42 02 24 18 29 71
Fax: 011 42 02 24 18 20 46

Navrat na hlavni stranu