Navrat na hlavni stranu

Real Estate poradna
Koupe kondominia

Dnes, vic nez kdy jindy, lide v Toronte a okoli kupuji kondominia, ktere jsou vetsinou zakoupenymi byty anebo radovymi domky.
Co je to kondominium? Je to vlastnictvi bytove jednotky a spoluvlastnictvi spolecnych a venkovnich prostoru a staveb, kde se spoluvlastnik deli o naklady s ostatnimi spoluvlastniky.
Proc je lide kupuji?
Podle mne jsou zde dva hlavni duvody. Casto je to levnejsi ziskani bydleni, zvlast v castech mesta, kde stavebni pozemek je velmi drahy. To se tyka hlavne centra mesta a jinych oblibenych mist. Za druhe je to zpusob zivota. Mnozi nemaji cas nebo silu se starat o vlastni dum, o jeho opravu a modernizovani, jini se citi v dome osameli a tak radeji zvoli bydleni v byte, kde maji vetsi moznost se schazet s lidmi. Take se nemusi starat o udrzbu a opravu domu a spolecnych prostorach. O to se vetsinou stara spravce, ktery je zamestnancem spolecnosti.
Casto dostavam otazku, co je lepsi koupit, jeste nepostavene kondo podle navrhu stavebni spolecnosti anebo uz existujici bytovou jednotku. Vyhoda koupe jeste nepostaveneho konda je, obzvlaste v posledni dobe, ze od okamziku, kdy ho clovek koupil do doby prevzeti muze stoupnout jeho cena. Navic kupujici si muze zvolit zpusob dokonceni a urcit drobne zmeny oproti puvodnimu planu. Jednou velkou nevyhodou je, ze casto stavba neni dokoncena vcas a smlouva je stavitelem napsana tak, ze muze dokonceni posunovat. Je pravda, ze kdyz stavba neni dokoncena v urcitych situacich kupujici muze pozadovat penize zpatky, ale to se nestava moc casto, protoze by ztratil zisk, ktery muze ziskat pozdejsim prodejem. Znam lidi, co rok a pul bydleli ve sklepe v podnajmu, protoze prodali dum a nemeli kam jit. Za dva, tri ctyri roky se muze hodne zmenit, velikost rodiny, zamestnani, financni situace a zmena zivotniho stylu a v hodne pripadech ve smlouve je odstavec zakazujici prodej bytove jednotky do te doby, nez bude budova registrovana jako kondominium a kupujici se stane majitelem.
Doba mezi postavenim domu a registrovanim bytove jednotky muze trvat 3-6 mesicu, nekdy i dele Mezi tim kupujici stale neni vlastnikem, i kdyz muze v byte bydlet interim occupancy; a tak stale nemuze byt prodat a nemuze ziskat hypoteku, ale plati najemne tak zvanou phantom mortgage. U existujici bytove jednotky je to jednodussi, protoze kupujici vidi co kupuje. Vse je uz dostaveno, muze si prohlednout spolecne mistnosti, bazen, telocvicnu, satny, garaz, vchod, parkovani pro hosty, skladovaci prostory vyhled z bytu, posoudit hluk z ulice, velikost, umisteni mistnosti atd. To vse je daleko snadnejsi si zkontrolovat u hotoveho bytu. Dulezite take je, ze se stane hned vlastnikem a tak kdyz se zmeni jeho financni nebo rodinna situace, tak muze byt okamzite prodat. A za tu dobu co bydlel ve svem, cena take sla nahoru.
Pri kazde koupi jednotky by se mel udelat conditional offer, ktery by byl prezkouman pravnikem status certificate. Pri tom se da zjistit nejen financni situace spolecnosti, ale i podminky mimo jine moznost chovani domacich zvirat, doba pouzivani knihovny, spolecenskych mistnosti, bazenu a telocvicny, jake je mozno pouzit zaclony a zaluzie, zda je mozne mit gril na balkone, moznost pronajmu a jina omezeni, ktera vetsine kupcum nevadi, ale pro nekoho jsou dulezita. To je jen nekolik bodu o ktere jsem se chtel s vami podelit. Bydleni v kondominiu ma vyhody, ktere vic a vic lidi ocenuje.
V pripade, ze chcete prodat nebo koupit nove nebo existujici kondo a nebo domek s duverou se obratte na mne.
Rosti Brankovsky
Royal LePage.
Tel.: 416/443-0300

Navrat na hlavni stranu