Navrat na hlavni stranu

Koncert na pamatku Josefa Skvoreckeho
Dne 25. ledna 2012 se konal v Toronto Centre for the Arts koncert na pamatku Josefa Skvoreckeho. V mozartovskem veceru vystoupila Torontska filharmonie a po prestavce pripomnel cesky velvyslanec inzenyr Karel Zebrakovsky vyznam Josefa Skvoreckeho jako ceskeho spisovatele (foto z koncertu L. Soudek).
Dum, ve kterem Zdena a Josef Skvorecky desitky let zili (a Zdena dosud zije) a tvorili, se nachazi v jedne z nejpeknejsich torontskych ctvrti: ctvrti domu stredniho veku s pekne udrzovanymi zahradkami a tu a tam krasnym obrovitym stromem. Je to historicky dum a nejen proto, ze byl poutnim mistem pro novinare a prominentni navstevniky z Cech. Po leta bylo vydavatelskym a redakcnim centrem nakladatelstvi 68 Publishers na Davenport Rd., nejvyznamnejsi exilove nakladatelstvi (cimz nechci nijak umensovat zasluhy napriklad curysskeho nakladatelstvi Konfrontace, kde konec koncu vedle Solzenicyna vysel i Skvoreckeho Sedmiramenny svicen), zalozene v roce 1971. Jejich dum se vsak nachazi v Cabbagetownu, v nemz Zdena o Josefa nekolik let pecovala a z nehoz dr. Skvorecky byl po Vanocich prevezen do nemocnice, kde za nekolik malo dni v rannich hodinach 3. ledna 2012 zemrel.


Zaznam o jeho literarni cinnosti v Canadian Who's Who patri mezi nejdelsi v cele knize. Jsou v nem uvedeny vsechny Skvoreckeho knihy, mezi nimi: Zbabelci, Legenda Emo"ke, Tankovy prapor, Mirakl, Prima sezona, Pribeh inzenyra lidskych dusi, Dvorak in Love, detektivni romany o poruciku Boruvkovi, i pribehy vrazd, ktere Zdena a Josef napsali spolu, pocinaje Brief Encounter with Murder (Kratke stretnuti s vrazdou) v roce 1999. Vetsina byla prelozena do anglictiny i jinych jazyku. Josef Skvorecky byl pocten mnoha cenami: Guggenheim Fellow, Neustadt International Prize for Literature, Governor General's Award (za Inzenyra lidskych dusi), Order of Canada, Rad bileho lva a hrst cestnych doktoratu.
Skvorecky zacal svoji torontskou akademickou karieru jako hostujici docent anglicke literatury na Torontske Univerzite v roce 1968. V roce 1972 byl jmenovan mimoradnym profesorem anglicke literatury a mimoradnym profesorem v Drama Centre a v roce 1975 profesorem. Zucastnil se akci Centra pro evropska, ruska a eurasijska studia, napriklad Seminare o Ceskoslovensku. Take oba, Zdena i Josef, meli blizko k Novemu divadlu: Zdena byla zakladajici clenkou Noveho divadla v roce 1970 (nemylim-li se, zahrala si v Jiraskove Lucerne, kterou Nove divadlo zahajilo cinnost) a Josef pro divadlo napsal hru Buh do domu.
Naposled jsme jim tleskali 29. kvetna minuleho roku v divadle Mysteriously Yours (tehdy se divadlo jmenovalo Limelight Dinner Theatre ­ kde zanechal vyraznou stopu na ceskem i anglickem divadle Adolf Toman). Vecer 29. kvetna byl ­ vedle rozlouceni s generalnim konzulem CR Richardem Krpacem ­ holdem Josefu Skvoreckemu. Videli jsme film Rytmus v patach podle pribehu Josefa Skvoreckeho Mala prazska mata hara, ktery vydala v dubnu 2003 Literarni akademie (Soukroma skola Josefa Skvoreckeho) jako prvni svazek edice Josefa Skvoreckeho. Pribeh lici osudy skupiny mladych lidi po komunistickem puci. Vsichni skoncili spatne s vyjimkou Dannyho Smirickeho (alter ego Josefa Skvoreckeho), ktereho si komunisticky funkcionar, ktery o zatykani rozhodoval, nechaval v zaloze. Film konci bolavou i vznesenou vetou zestarleho Dannyho Smirickeho: "Nikdy jsem si neodpustil, ze jsem to prezil." Zdena a Josef Skvorecky prisli umyslne pozde a byli na balkon vpasovani zvlastnim vchodem. Kdyz se chystali k odchodu, Richard Krpac oznamil jejich pritomnost a sal zabouril potleskem, ktery jeste vzrostl, kdyz dr. Skvorecky smekl klobouk (ktery jeste nedavno kryl bujnou kstici) a odchazel, opiraje se o pojizdny vozik, velkolepy (byl hluboce verici katolik) pokornym prijetim sveho lidskeho udelu.
V poslednich mesicich sveho zivota se tesil nadeji, ze se najde dost financnich prostredku, aby mohlo byt zfilmovano jeho snad nejzavaznejsi dilo, Zbabelci.
Smrt Josefa Skvoreckeho byla zaznamenana svetovymi medii, zvlast torontskym tiskem a take vecerem v Toronto Centre for the Arts.
Josef Cermak
Atktualizovano redakci Satellite a Internetovym serverem CzechFolks.com Plus

Velvyslanec Karel Zebrakovsky

Navrat na hlavni stranu