Navrat na hlavni stranu

Tam, kde neni draho
Ruku na srdce, o kterych mistech na teto planete muzete bez zavahani tvrdit, ze tam neni draho? A kdyz uz to vyslovite, najde se dozajista nekdo, kdo vam bude tvrdit opak. Ale verte nebo ne, existuje jedno takove jedinecne misto, o kterem se v tomto punktu shodnou vsichni.
Vydame se za nim do Jizerskych hor, zvlastniho to pohori sousediciho se samotnym Krakonosovym kralovstvim. Presto si tito horsti sourozenci nejsou zrovna podobni. Zatimco Krkonosim dominuje centralni hreben vetvici se do hrebenu vedlejsich s hlubokymi udolimi po stranach, Jizerky tvori plocha hornatina s vyskou okolo deviti set metru nad morem. A z ni vystupuji jen takove oble kopecky. Ten nejvyssi v ceske casti hor je Smrk s kotou 1124 m n. m. Dnes se tu jiz opet tyci rozhledna jako za casu predvalecnych.
Teren je tu tedy primo idealni pro jednu konkretni zimni kratochvili, a sice pro takzvane bezkovani. Pod timto terminem se skryva jak sportovni disciplina behu na lyzich, tak i zimni turistika. Jeho akterum tu nehrozi laviny, jsou vsak casto vystaveni silnym studenym vetrum, kterym pranic nebrani v jejich rozpinavosti. V zimne se zdejsi centralni cast hor promeni v jeden obri stadion s bezeckymi rondy, tangentami a radialami se strojove upravovanymi lyzarskymi stopami pro klasickou i bruslarskou techniku. A v tech stopach se specialne kmitavymi pohyby posunuji dopredu, nekdy take, selze-li synchronizace, smerem dolu, stovky pestrobarevnych komickych postavicek. Machaji hulkami, vykopavaji stihla, v predu zaoblena prkenka a hlasite pritom funi. Syrovy mrazivy luft jim pronika do plic, udajne posiluji sve zdravi s cilem byt krasnejsi, zdravejsi a dozit se delsiho veku. Mozna i nesmrtelnosti. A take vyuzit nastradany volny cas, pobavit se.


A jelikoz bezkovani je cinnost individualni a clovek jest tvor spolecensky, dlouho v tom svem individualismu nevydrzi. Snaha komunikovat ve stope jej vsak nemuze uspokojit, a tak se vselijak druzi a na urcitych mistech i shlukuje. A i z tohoto spolecenskeho duvodu vita na trase obcerstvovaci stanice zvane zimni kiosky, kterych se tu nachazi hned nekolik. Funguji pres den jen par hodin s nabidkou teplych napoju, piva a susenek. Oblibeny je samozrejme osvedceny grog, ale take svarene vino a horky punc. Rozjareni a spokojeni bezkari pak vyrazi dal na dalsi kolecko nadhernou horskou prirodou, pripadne k dalsimu kiosku, a tak dale porad dokola. Mezitim vyfoti par obrazku svych pratel na pozadi pohadkove zimni scenerie, aby se doma, v zelenych nizinach, v pohodlnych kreslech vytopenych obyvaku mohli nalezite pysnit a predvadet.
A urcite pritom nezapomenou na jeden extra kiosek jakoby z jineho sveta. Najdete ho mezi Jizerkou a Smedavou na zacatku cesty zvane Promenadni. Odtud i jeho nazev Promenada. Najdete ho i podle povesti, jez ho provazi. Jen o nem lze totiz na sto procent tvrdit, ze tu neni draho. Jen tady totiz plati, ze ceny si urcuje sam zakaznik. A to je ta rarita, ktera neznale zaskoci, mnohe pobavi, ale lecktere take usvedci ze spotrebitelske negramotnosti. To kdyz nedokazi urcit cenu jednoducheho produktu, ktery kupuji. Mohou byt sice na chvili rozcarovani vlastni neznalosti a poctarskou neschopnosti, ale stezovat si na neprimerenou cenu rozhodne nemohou. A napovedet jim muze, treba narazkou, ze je jsou z prilis lacineho kraje, jen jiny zakaznik. Inu, stale se jen potvrzuje, ze setkani s nejakou novou svobodou nas snadno dokaze rozhodit, a pro nekoho muze byt i dosti neprijemne. Nuti nas totiz k rozhodovani, nuti nas prijmout odpovednost.
Den se zatim nachylil, stiny ztmavly, a to spolu s vsudypritomnou bilou vytvari zvlastni serotmu, ktera vse okolo zestejnuje, stopy se ocim ztraci, terenni vlny zplosti a zavate stromy jsou jako duchove vystupujici necekane blizko, nekdy az do cesty. Vsak take posledni vyznavaci bezecke kratochvile se jiz vytratili, kiosky osirely, ten tam je hlahol a smich okolo nich. Obsluha posbirala odhozene kelimky, a tak jen poslapany snih a ocurana zakouti svedci o cirkusu, ktery tu jeste pred par hodinami panoval. Ale to plati jen do nejblizsiho snezeni, ktere vsechny tyto stopy civilizacniho radeni milosrdne zakryje. A vse je pak zase panensky ciste a nevinne.
-©- m. petr foto: autor
leden 2012

Navrat na hlavni stranu