Navrat na hlavni stranu

Z vystavy

Maria Gabankova - Memento Mori

Venovano pamatce Jozefa Gabanka, Vaclava Havla a Josefa Skvoreckeho
Letosni vystava (od 4. do 26. unora 2012) Marie Gabankove v torontske galerii Loop (jiz je Maria jednim ze zakladajicich clenu) je do urcite miry tematicky pokracovanim jeji lonske kvetnove vystavy Podobenstvi tela v Hradci Kralove pod zastitou kanadske velvyslankyne v Ceske republice, Valerie Raymond.
Marie vystavu sdili s Libby Hague, torontskou umelkyni, promovanou absolventkou fine arts programme na Concordia University v Montrealu, mezi jejiz samostatne vystavy patri Sympathetic Connections v minulem roce v Art Gallery of Ontario a v roce 2010 vystava s kouzelnym nazvem We were young and still believed in heaven (Byli jsme mladi a jeste verili v nebe) v Gallerie Circuaire v Montrealu.
Gabankova je nepochybne jednou z nejplodnejsich, nejnapaditejsich a nejuspesnejsich kanadskych malirek (uci kresbu, malbu a portretovani na Ontario College of Art and Design University a zaseda v porotach, je zvana na diskuse a panely): jeji bibliografie uvadi zaznamy na CBC, v Novem zaberu, Toronto Star, Canadian Art, Sketch, Hamilton Spectator, Pravo, Satellite, Canadian Art Review, Lidove noviny, Novy domov, Star Phoenix (Saskatoon), Christian Week, The Catholic Register (Montreal), Finale Daily (Plzensky filmovy festival)...
Na teto vystave (venovane pamatce Vaclava Havla, Josefa Skvoreckeho a Mariina otce, vancouverskeho malire Jozefa Gabanka) Maria vystavuje 11 obrazu. Vetsina jich byla inspirovana sochami Matyase Brauna (1684-1738), ktery po studiich v Salcburku cestoval po Italii, odkoukal leccos od Gian Lorenza Berniniho ci Michelangela Buonarrotiho, a v roce 1710 zalozil v Praze vlastni, vyborne prosperujici dilnu s sesti tovarysi (bohate slovo). Svet - jak se zda - nezacal byt rozhnevany dnem naseho narozeni. V Cechach nasel mecenase v hrabeti Frantisku Sporkovi, pro ktereho vytvoril pred spitalem v Kuksu 24 soch Ctnosti a Neresti a plastiky v prilehlem prirodnim arealu zvanem Betlem. A do tech skulptur se Maria Gabankova zakoukala a loni v kvetnu a cervnu s nimi stravila nekolik dnu. Po navratu do Toronta podle nich vytvorila malirske variace, ktere jsou doplnene dvojici obrazu Flowers of Mystic Rebirth (Kvetiny mystickeho znovuzrozeni),
Obrazy z vychodoceskeho Kuksu pocinaji malbou Memento Mori - Contemplation (Pamatuj na smrt ­ rozjimani); primo salaji zivocisnou energii, ktera nekterym z ucastniku zahajeni vystavy vyrazila dech a pro jine potvrdila jejich presvedceni, ze mezi portretisty ma Maria Gabankova malo rovnych (jeji obrazy najdete v soukromych i verejnych sbirkach v Kanade, USA, Jizni Koreji a v Evrope). Maria sama vidi obrazy zenskych postav, mlcicich nebo jecicich, oscilovat mezi zarmutkem a nadeji, zivotem a smrti. Jejich vnitrni tajemstvi a napeti vykresavaji zablesk nadeje, svetlo, ktere rozptyluje tmu. Noha smejici se zenske skulptury, ktera vitezne stoji na lidske lebce je symbolem vitezstvi nad smrti.
Jedenacty obraz na vystave Memento Mori, Spolecny vyslech, je inspirovany videozaznamem rozhovoru Vaclava Havla s (dnesnim) kardinalem Dominikem Dukou, ktery byl odvysilan 1. ledna 2012 v Ceske televizi. Oba vzpominaji na okamziky, kdy mohli spolu hovorit pod zaminkou, ze hraji ve vezeni v osmdesatych letech sachy. Na ztvarneni svalu jejich tvari a hlavne na zachyceni vyrazu v jejich ocich si Gabankova vyhrala. Zcela jasne se tito muzi nesoustredovali na svoji hru. Ani se nezda, ze by jejich hovor byl zvlast pratelsky. Havel se snazi Duku o necem presvedcit. Duka se diva stranou a vyraz na jeho tvari i v ocich - alespon mne se to tak zdalo - vyjadruje neco mezi lhostejnosti a nastvanim. Asi se mylim. Znamenity obraz. (Autorka k tomu rika, ze nechtela do obrazu, kdy dva muzi vzpominaji na spolecny pobyt ve vezeni, vnaset usmev, i kdyz ten se take behem rozhovoru objevil; pozn. red.). Pozoruhodna vystava.
Josef Cermak

Obrazky z vystavy

10. Czechmate - Joint Interrogation
(Vaclav Havel & Dominik Duka) Oil sticks 80x72

Detail

 

1. Flowers of Mystic Rebirth I
Acrylic & oil 20x16

 

3. Memento Mori II - Contemplation
Oils 39X31

 

 

4. Kuks Variation I -Victory over Death
Acrylic & oil 81x36

 


5. Kuks Variation II - Wisdom
Oil sticks & oils 82x36

 



6. Foreboding
Oils 49x32

 


Detail

 

Detail 2

 

7. Lament
Oil sticks & oils 79x36



8. Memento Mori I - Immortality
Oil sticks & oils 76x36

 

11. Kuks Variation III - Rock of Ages
Oil sticks & oils 40X32

 

Navrat na hlavni stranu