Navrat na hlavni stranu

Vlada smogu
Ano, uz je to tak, ceska kotlina se cele dny dusi pod poklickou setrvale nizke oblacnosti a inverze, jak to vystizne vyjadruje smes kuchynskych a meteorologickych pojmu. Ale ani cista meteorologie nasince nepotesi, nebot ten je prostrednictvim medii poucen, ze zmineny jev zpusobuje neprizniva povetrnostni situaci, ba presneji, zhorsene rozptylove podminky. A basta! Jde tady o takove jemne, eufemisticke vysvetleni, neco jako ze hromadnou dopravni nehodu zpusobila mlha ci namraza. Ve skutecnosti se jedna o prachsprostou vymluvu, o klamani sama sebe. Jako by tu clovek zustaval jen pasivni prihlizejici. Ale jsme v tom opravdu zcela nevinne?
To podstatne napovi samotne slovo smog, vyraz zrozeny ze smoke a fog, tedy koure a mlhy. Jazykove je zde rovnomerne rozdelena role zlych prirodnich sil a omluvitelneho antropologickeho prispevku. No, a kdyz uz tak menime obory, odskocme si od lingvistiky k pravu. Zde nas nemile zaskoci krute zjisteni, ze teprve pri vzniku echt smogove situace je nastolena skutecna spravedlnost, nebot to co vyprodukujeme, rozumejme, to co vypustime do ovzdusi, to si taky po zasluze vydychame. Je tak nastolen stav, kdy clovek nese plne dusledky sveho pocinani. A jak videt, vubec se mu to nezamlouva. Spravedlnost mu zkratka nevoni, spravedlnost ho dusi. V tomto pripade doslova.
Zustanme jeste v rezortu spravedlnosti, totiz u otazky, zda je verdikt o kolektivni vine cloveka opravneny. Jinak receno, musime se ptat, zustaneme-li pro zjednoduseni v kategorii jednotlivcu, zda-li nejsou mezi nami taci, kteri produkuji tech skodlivych emisi do ovzdusi vice, a taci, kteri mene.
Pro ilustraci vzpomenu svoji cerstvou zkusenost, kdy jsem na sidlisti oslovil ciziho pana strednich let s dymajici cigaretou na rtech. Nebylo to ode mne zrovna slusne. Popochazel totiz okolo sveho nastartovaneho auticka zjevne ponoren do svych myslenek, a tak jsem ho mozna vytrhl i z nejakeho duleziteho soustredeni.
"Pane tipnete to. Mame tu prece smog."
Pan se ukazal jako inteligentni clovek. Ihned pochopil o co mi jde. Vyfoukl labuznicky kour, aby bez zavahani a bezelstne odpovedel: "Zahrivam motor."
Tohle lakonicke oznameni nesdelovalo pochopitelne zadnou novou vecnou skutecnost, presto mi napovedelo, ze dotycny povazuje proces zahrivani motoru za tak dulezity, ze ho ani v case vypjate smogove situace nemini rusit.
Inu, pravda pravdouci, kazdy mame sve priority. Avsak existuji i takove spolecne. To pak radnice mest zadaji ridice, aby omezili jizdy autem, ba dokonce aby je vubec nechali odpocivat. Jsou to ovsem zadosti zjevne mirne, bojacne. Koneckoncu ridici predstavuji preci jen dulezite a haklive volice, a pak i sami konsele prinalezi do preferovaneho motoristickeho klubu. A rovnez neni zvlastni vyjimkou, ze vyzvy k motoristicke askezi maji presne opacny efekt ­ rada spoluobcanu seslapne plyn sveho vehiclu prave proto, aby nemuseli behem premistovani napriklad chuzi ci hromadnou dopravou inhalovat nezdravy vzduch.
Smogova situace tak prozrazuje na danou spolecnost mnohem vice, nez bychom cekali. Je to vlastne takovy sociologicky test. A tak se nam potvrzuje, ze jsme velmi svobodomyslna pospolitost. Jsme rovnez velmi tolerantni spolecnost. Tolerantni i k vlastnimu sebeposkozovani. Vzdyt vdechovani oxidu siry a dusiku a poletaveho prachu s obsahem tezkych kovu a toxickych organickych latek nema jen prechodne dusledky v podobe zdanlive banalniho podrazdeni sliznice, kasle a slzeni, ale celkove oslabuje organismus a snizuje jeho imunitu. K onemocneni prudusek a plic tu jiz neni daleko a souvislost nastradanych toxinu v tele s nadorovymi onemocnenimi je take dobre znama.
A jak je to s tou smogovou svobodou? Prvni jsou na rade nemocni, stari a ti nejmladsi. Posleze dojde i na ostatni. Doporuceni zdravotnich a spravnich uradu typu nevetrejte, nesportujte, omezte pohyb ve venkovnim prostredi, slysime ted denne.
Falesna svoboda nekterych a slabosska tolerance vetsiny vsak umoznuje prikladat pod tu nasi poklicku i tuny smogu, ktery by pod ni byt vubec nemusely. Ale mozna ze cekame jeste na jednu, posledni vyzvu odpovednych organu. Na vyzvu: "Nedychejte! Skodi to zdravi."
Avsak uplne nejdrive musime prestat klamat sami sebe a svadet prusvih zvany smog na prirodu. Bez naseho pricineni by totiz neexistoval.
z vychodnich Cech
-m.petr- ©
listopad 2011

Navrat na hlavni stranu