Navrat na hlavni stranu

Zemrel malir Jozef Gabanek
V Britske Kolumbii, ve vancouverske nemocnici St. Joseph zemrel 22. listopadu 2011 ve veku 88 let Jozef Gabanek. Milovany manzel Antonie Lanikove-Gabankove, otec Marie a Jana a dedecek Kamily a Tomase. Doposud ziji v Seattlu jeho bratri Jan a Karol, zatimco sestra Hedvika a bratri Peter a Pavol jiz zemreli.
Jozef byl talentovany umelec, ktery namaloval radu vynikajicich portretu (vcetne Vladimira Krajiny a guvernera pro Britskou Kolumbii Jacka Nicholsona) a zachytil poezii prirody v mnozstvi kreseb a obrazu, ktere jsou soucasti kanadskych a mezinarodnich umeleckych sbirek.
Narodil se v Budapesti 23. dubna 1923, vyrustal na Slovensku. Po druhe svetove valce studoval na prazske AVU, kde potkal rovnez talentovanou malirku Antonii Lanikovou, ktera se stala jeho manzelkou. Spolecne pracovali a vystavovali jako profesionalni umelci v Ceskoslovensku, Kanade a Spojenych statech.
Jozef rovnez miloval studium cizich jazyku, kteremu se venoval do konce zivota. V mladi byl veznen ceskoslovenskym komunistickym rezimem za odpirani vojenske sluzby. Jeho odvaha, pasivni rezistence a krestanska vira byly inspiraci vsem, kdo ho znali.
Bude postradan rodinou a mnoha prateli.

Vzpominka na Jozefa Gabanka se bude konat v sobotu 17. prosince 2011 ve 14:00 v St. Columba Presbyterian Church, 2196 44th Ave East, Vancouver BC, V5P 1N2
mg

Navrat na hlavni stranu