Navrat na hlavni stranu

Ceske tenistky dobyly v Moskve Pohar federace
Narod aplauduje Kvitove

Cesky narod po delsim case opet oslavuje sve sportovce. Tentokrat tenistky, protoze se jim podaril husarsky kousek. A nejvice z nich jednadvacetiletou Petru Kvitovou. Vzdyt letos senzacne vyhrala Wimbledon a nedavno stejne prekvapive Turnaj mistryn v Istanbulu, aniz by byla porazena v jedinem z peti zapasu a v nich ztratila pouhe dva sety! Proto se v zenskem svetovem zebricku vysplhala az na treti pricku a ted vyrazne pomohla tymu Ceske republiky, aby poprve v historii ziskal Pohar federace. Tedy Fed Cup, ktery se hraje od roku 1963 a je povazovan za mistrovstvi sveta reprezentacnich druzstev zen. 
Dejistem finaloveho stretnuti byl Olympijsky komplex v Moskve a souperem ceskeho tymu Rusky, ktere za poslednich osm let tuto soutez vyhraly ctyrikrat a to 2004, 2005, 2007 a 2008. I tentokrat byly domaci hracky favoritkami, trebaze jim chybely dve spickove tenistky. Wimbledonska vitezka z roku 2004 a letosni finalistka Wimbledonu Maria Sarapovova stejne jako momentalne sedma hracka svetove klasifikace Vera Zvonarevova. Cesky handicapem zase bylo, ze Kvitova z Istanbulu do Moskvy priletela nachlazena a teprve po utkani prozradila: "Nejenze me bolela hlava i v krku, dokonce jsem mela zvysenou teplotu. Ale to jsem novinarum nechtela rikat, protoze by to bylo netakticke..."
Presto se v Moskve stala strujkyni ceskeho triumfu. Nejdrive zdolala hladce Kirilenkovou a pak si ve trisetove bitve plne zvratu poradila s Kuznecovovou. I kdyz ve tretim setu uz prohravala 0:3! Avsak stejne jako nekolikrat v posledni dobe ohromnou bojovnosti i uderovou razanci dokazala stretnuti otocit ve svuj prospech. A sverovala se: "Kuznecovova si po druhem setu, ktery jsem vyhrala, vzala prestavku na toaletu. Byla nezvykle dlouha a me to mozna trochu rozhodilo. Ale vedela jsem, ze bojuji za svou zemi a musela jsem ze sebe vyzdimat posledni zbytky sil, ktere po tak narocne sezone jeste ve mne zustaly! Ted uz konecne ze me vsechno spadlo a snad budu moci oslavit, co jsem dokazala a take si trochu odpocinout." Za pozornost stoji, ze Kvitova v hale neprohrala poslednich jednadvacet zapasu. Takze vyznavaci karet by mohli zvolat klasicke rceni: "Voko bere!" 
I presto byla v Moskve cesta k vitezstvi hodne klikata. Hlavne proto, ze druha hracka tymu Lucie Safarova neziskala jediny bod. Po matnych vykonech rozdilem tridy podlehla jak Kuznecovove, tak Pavljucenkove a sypala si na hlavu popel: "Moc me mrzi, ze jsem nasemu druzstvu neprispela zadnym bodem. Moje soucasna forma neni tak dobra, abych mohla porazit hracky z prvni svetove dvacitky." Jeji vysledky byly o to necekanejsi, ze dva tydny predtim se na turnaji WTA v Moskve a prave ve stejne hale probojovala do semifinale.
Za nerozhodneho stavu 2:2 tedy viteze letosniho rocniku Fed Cupu musela urcit ctyrhra. V ni cesky nehrajici kapitan Petr Pala poslal na dvorec Kvetu Peschkeovou s Lucii Hradeckou, jejichz nominace do druzstva puvodne nebyla ceskymi medii prijata s jednohlasnym souhlasem. Duvodem bylo, ze predchozi fedcupove body v deblu obstaravaly Barbora Zahlavova-Strycova s Ivetou Benesovou. Souperkami ceskych reprezentantek byly Kirilenkova s Vesninovou, ktere se take v uvodnim setu po prohranem podani Hradecke dostaly do vedeni 4:2. Ovsem v teto chvili prisel klicovy obrat a Cesky az do konce stretnuti Ruskam povolily uz jen ctyri gamy! Milym prekvapenim byl predevsim nebojacny zpusob hry Hradecke, kterou svymi velkymi zkusenostmi doplnila aktualne druha nejlepsi svetova deblistka Peschkeova.
A tak se mohlo, jak ostatne prohlasila Petra Kvitova, zacit slavit prvni vitezstvi Ceske republiky ve Fed Cupu. V minulosti jich Ceskoslovensko vybojovalo pet, posledni vsak v roce 1988 v Melbourne, kde ve finale zdolalo shodou okolnosti Sovetsky svaz 2:1. Mimochodem celku Slovensko se po rozdeleni spolecneho statu tuto trofej podarilo ovladnout v roce 2002. O tom, jaky ohlas letosni prvenstvi ceskych tenistek vzbudilo, svedci rovnez to, ze gratulace jim zaslali prezident republiky Vaclav Klaus i predseda vlady Petr Necas. A neni pochyb o tom, ze se Petra Kvitova za nekolik tydnu stane nejlepsim sportovcem Ceske republiky za rok 2011 a vitezny fedcupovy tym nejlepsim kolektivem.
Vysledky: Rusko - Ceska republika 2:3 (Kirilenkova - Kvitova 2:6, 2:6, Kuznecovova - Safarova 6:2, 6:3, Kuznecovova - Kvitova 6:4, 2:6, 3:6, Pavljucenkova - Safarova 6:2, 6:4, Kirilenkova, Vesninova - Peschkeova, Hradecka 4:6, 2:6)
Pro Satellite
JAROSLAV KIRCHNER, Moskva

Navrat na hlavni stranu