Navrat na hlavni stranu

Kurt Neubauer a Pirate Swing Band ve svycarskem Montreux
Umelecky duch hudebniho skladatele Franze Schuberta, jehoz rodice pochazeji ze Severozapadniho Slezska, je silne zakorenen v kraji pod Pradedem. Mozna "prave proto"a naprosto nevedomky si toto misto zamiloval take nedavno zesnuly pianista kanadskeho puvodu Antonin Kubalek.

Malokdo vsak vi, ze tam, kde "lisky davaji dobrou noc" je Zakladni umelecka skola, jez produkuje radu skvelych mladych interpretu, kteri se dovedou prosadit i na mezinarodni scene. Mnozi z nas vsak o nich nemaji ani tuseni a to je obrovska skoda, nerku-li primo ostuda.
Jesenicky rodak a trombonista Kurt Neubauer ucinkoval na prestiznim koncerte k oslavam ctyricateho vyroci zalozeni legendarni skupiny Queen. Do svycarskeho Montreux prijeli take manzele Slovackovi. O mladem muzikantovi z kraje pod Pradedem by se dalo rici,. ze prestoze se netrpyti, je v  pravde zlatem ryzim. O cem premysli a sni? Napovi nam rozhovor, ktery poskytl Viole Kralove, nasi korespondence.
Kurte, tvoji rodice jsou nadsenymi milovniky hudby. Stoji prave jejich postoje za tvymi dnesnimi vysledky?
Urcite ano, hlavne ze zacatku. Co si pamatuji, do Zakladni umelecke skoly me prihlasili, uz kdyz jsem chodil do skolky. Tehdy to byla zobcova fletna a klavir. (poznamka redakce ­ pomyslnou medaili za zasluhy by mela obdrzet Kurtova maminka, ktera Zakladni umeleckou skolu v Jeseniku "navstevuje" nepretrzite po dobu 34 let. Nejprve doprovazela sve deti a nyni jiz sve vnuky).
Jsi vynikajici trombonista. Vedel jsi, ze to bude prave tento nastroj, jenz te naprosto ovladne a ty jeho?
Behem mych muzikantskych zacatku jsem to urcite nepocitoval moc intenzivne. Muziku mi nejvice priblizil pan Frantisek Mech (ucitel jesenicke ZUS). Temer hned me angazoval v dechovem orchestru a ruznych komornich souborech. Umoznil mi zucastnit se turne s Young Musician International Symphony Orchestra do Slovinska, Chorvatska a Italie. On muze za to, ze jsem se prihlasil ke studiu na pardubicke konzervatori. Po uspesnem slozeni talentove zkousky, jsem se musel rozhodnout. Dlouho jsem nevahal a sel jsem do toho naplno.
Jak bys hodnotil pristup tveho pedagoga, ktery te vedl prvnimi krucky na jesenicke Zakladni umelecke skole?
S odstupem nejspis kladne, ale zadne zacatky nejsou lehke.
Prvni zarijovy vikend jsi se Kurte, predstavil s pardubickou kapelou Pirate Swing Band ve svycarskem Montreux. Divaci vasi kapelu a konkretne tebe zahledli v zaberu TV Nova, ktery prinesla ve vysilani Televiznich novin dne 5. zari. Dluzno dodat, ze za tuto prilezitost muze video z prvniho vystoupeni "pardubickych piratu" na strese Vychodoceskeho divadla Pardubice v kvetnu lonskeho roku. Na internetu si ho poslechl dlouholety pritel a tajemnik Freddyho Mercuryho Peter Freestone. Jaka byla jeho reakce?
Pan Freestone za nami prijel do Pardubic, kde si poslechl koncert u prilezitosti zakonceni IFAS (Mezinarodni festival akademickych sboru). Stejne jako velke mezinarodni publikum, byl nadsen aranzma legendarni skladby Bohemian Rhapsody. Zeptal se, jestli bychom byli schopni zahrat hodinovy koncert slozeny vyhradne z repertoaru skupiny Queen. A to byla vyzva, ktere se chopil hlavne nas klavirista a aranzer vsech skladeb ­ pan Radek Skerik. Z hodiny se nakonec stal 80 minut dlouhy blok, ktery zaznel na Freddie Mercury Memorial Day, neboli oslavach ctyricateho vyroci svetozname skupiny Queen. Timto koncertem si take cely svet pripomnel patnact let, ktere uplynuly od Mercuryho smrti a jeho nedozite sedesate pate narozeniny.
Zakladatelem Pirate Bing bandu je zpevak Jiri Sevcik, ktery je od roku 2003 solistou Big Bandu Felixe Slovacka, jenz vase vystoupeni v Montreux hodnotil velmi pozitivne. Muzes popsat, jak jsi se stal jednim z "piratu"?
Par kamaradu me oslovilo, jestli bych se nechtel podilet na zalozeni jakesi netradicni swingove kapely. Pirate Swing Band totiz neni plnohodnotny Big Band ­ je nas jen ctrnact, a to je porad dvakrat tolik, nez ve standardni jazzove formaci. Uz od prvniho koncertu na strese je to kapela, ktera dela kompletne vsechno jinak. A to nas bavi.
Vase svycarske vystoupeni bylo avizovano jako "Zlaty hreb vecera". Co to pro tebe znamenalo, podle me po teto prilezitosti nastane velky zlom v tve dosavadni umelecke draze?
Pro celou kapelu to byla obrovska vyzva a po roce tvrde prace se uspech, myslim, dostavil. Zlom v tom zatim nevidim. Venuji se hlavne studiu, interpretacnim soutezim a solove hre.
Jesenicti milovnici hudby kapelu Pirate Swing Band slyseli v Priessnitzovych lecebnych laznich a.s. koncem srpna, a to na jednom z promenadnich koncertu. Jaky jsi ty osobne mel z toho pocit?
Bylo to pro nas jedno z poslednich vystoupeni pred ucinkovanim v Montreux. Ze zacatku byla citit lehka nervozita, jestli nas mistni publikum prijme. Obavy se po prvni skladbe ukazaly jako zbytecne a krasne letni pocasi, malebne prostredi lazni s vyhledem na mistni hory a super publikum se ukazalo jako idealni kombinace, takze pocit je dobry.
Pocatkem kvetna jsi se v jesenicke Kapli predstavil se solovym programem a tvym hostem byla hobojistka Iveta Trojanova, ktera krome skvele interpretace predvedla takrka nemozne tanecni kreace s tak tezkym nastrojem, jakym hoboj bezesporu je. Mate nejake spolecne plany do budoucna?
Radi si spolu zase zahrajeme, ale konkretni plany nemame.
Co si Kurte myslis o nazoru, ze kazdy uspesny absolvent Zakladni umelecke skoly v Jeseniku by mel mit automaticky pravo na svuj koncert, ktery je soucasti studia vyssich stupnu umeleckych skol? Prece jenom, at uz budes tady ci na druhem konci sveta, vzdy bude s tebou misto, kde jsi cerpal sve prvni zkusenosti.
Jsem rad, ze ta moznost a "pravo" tu je. Pokud vim, tak se sem vsichni radi vraci.
Kurte, vim, ze jsi take podnikatel a to, jak jsem se doslechla, velmi uspesny. Co je treba k tomu, aby mlady clovek dosahl uspechu? Myslis, ze staci jenom chtit?
Mozna se najde nekdo, komu staci jen chtit. Jen neverim, ze je uspesny. Dulezite je v uspech verit a neco pro nej udelat, obzvlast pokud se poustite do neceho s nejistym vysledkem, coz muzika bezesporu je.
Zaverem dodejme, ze o Kurtu Neubauerovi brzy opet uslysime. Jako jesenicky rodak nezapomina na sve mesto, kteremu dela velkou radost, cehoz bychom si meli vazit.
(Kurt Neubauer absolvoval Statni konzervator v Pardubicich. V soucasne dobe je posluchacem magisterskeho studia na Janackove akademii muzickych umeni v Brne. Venuje se solove hre a priprave na interpretacni souteze.
Jeho nejvetsim uspechem, ktereho dosahl prave tento rok, je titul absolutniho viteze VIII. Mezinarodni interpretacni souteze zestovych nastroju Brno 2011).
Ptala se Viola Kralova - Satellite

Navrat na hlavni stranu