Navrat na hlavni stranu

Po volbach uz vsichni vime, ze levici nespravime
Onehda jsme se v klubu Cicero dobabrali definici levicactvi a pravicactvi v 21. stoleti: Levicaci si mysli, ze vlada muze vyresit ekonomicke problemy a prevzit odpovednost za lidi. Pravicaci nechteji, aby byrokrati resili ekonomii namisto svobodneho trhu.
Tato definice mi pripada presna a vyzyvam sve levicove kamarady, kteri spolehaji na zasahy vlady coby reseni lidskych problemu, aby mi rekli priklad takove cinnosti, kterou by vlada delala lepe nez soukroma korporace.
Donedavna, tim minim asi pred 30 lety, bylo hlavni duvod prevzeti ekonomickych cinnosti do rukou byrokracie zavazny duvod, ze soukrome korporace stavkuji a tim by ohrozili fungovani nezbytnych cinnosti pro fungovani komunity. Za tech 30 let jsme protrpeli stavky ucitelu, universitnich profesoru, lekaru i pozarniku, mestske dopravy v Torontu i v Ottawe; stavkovala statni televize CBC, stavkovaly statni aerolinie i pravidelne postovni sluzba. Duvod pro statni ekonomii tedy pohasl uplne a sluzebniky naroda, jak se byrokrati samolibe nazyvaji - civil servants. Stavkuji a vydiraji nas vsechny stejne nemilosrdne a houzevnate jako ony vykoristovatelske soukrome korporace.
Muj houzevnaty partner a oponent v debate Levicactvi versus Pravicactvi dvakrat mesicne predklada navrh cinnosti, kterou vlada dela lepe nez privatni korporace - pocinaje lodni dopravou az k verejnopravni cili statni televizi.
Posledni ukazka tohoto pocinani mne zvlaste pobavila: Ales se ptal, zdali jsem dostal posledni vytisky Satellitu cislo 14 a 15, ktere byly expedovany po neslavne stavce postovni sluzby.
Nedostal jsem ani cislo 14 ni 15, emailoval jsem Alesovi a ten promptne odpovedel, ze expeduje cislo 16 a prida do balicku cisla 14 a 15.
Sel jsem na sudburskou postu, protoze pocitujeme ochablost postovni dodavky nejen ve veci dodavky tiskovin, ale i jinych ohlasenych postovnich dodavek (jako obchodnich seku).
Vyzadali jsme si s Evou audienci se sudburskym postmasterem a predlozili mu svou stiznost, ze posta nechodi.
Ten dobry muz, sluzebnik verejnosti - civil servant dobracky rekl: Proc nereknete odesilateli posty, aby odeslal tiskovinu doporucene a rekomando? Pak to zajiste dostanete! Eva se zhrozila nad timto napadem posilat Satellite doporucene a radeji jsem to Alesovi ani nerekl.
Ba ani bych to nezapsal, kdyby zrovna nestrasila stavka kanadskych aerolinii, kdyby postovni unie nezadala soudni rozhodnuti o svem pravu na stavky, atd.
Holenku, nic mi nerikejte o statni ekonomice, protoze to nefungovalo a nefunguje a nebude fungovat.
A zde je dalsi otazka pro levicaky, kteri mysli, ze vlada muze neco delat pro lidi: Vyjmenujte mi nejake vynalezy, ktere kdy byly vynalezeny pod statnim a byrokratickym dohledem za statni penize? Siri se jakesi protestovani proti kapitalismu a kapitalu na Wall Street a v dalsich mestech dnes i v Torontu; mladi lide srocujici se pred piliri kapitalismu a spilajici kapitalismu maji v rukou nastroje modernosti, kamery, a telefony a komunikacni a internetove hracky a uzivaji facebook, aby se srocovali a ptam se, ktery z techto nastroju modernosti nevynalezl kapitalismus respektive vynalezl milostivy byrokrat? A tak se znova ptam: Co kdy vymyslel byrokrat k prospechu lidi? Premysleji ti protestujici proti cemu vlastne protestuji?
Rosta Firla - Sudbury
***
Mily Rosto,
teoreticky vase definice z klubu Cicero je spravna. Jenze oba mame pres sedesat, coz nas prestoze jsme nebyli v Moskve, opravnuje, abychom mohli prezentovat sve rady, nazory a zkusenosti.
Kdyz Ceske slovo prestalo byt svobodne, stalo se z nej Svobodne slovo. Kdyz jedna cast Nemecka prestala byt demokraticka, stala se z ni Nemecka demokraticka republika. Kdyz to v Ceskoslovensku zacalo s federaci smrdet, najednou jsme meli CSFR. Zkratka, kdyz se neco prilis zduraznuje a podtrhuje, tak opak je pravdou.
Kdybych mel rici, cim se vyznacuji politicke smery, kterym ty rikas levice a pravice. Pak bych to definoval asi takto: Levice vytvari programy, ktere nefunguji. Pravice rusi programy, ktere funguji.
V tomto se nepokladam ani za levicaka ani za pravicaka, i kdyz dostavam obcas nalepku, ze jsem levicove potouchly. Mam radeji Capkovu Bilou nemoc nez Matku. Ale v te druhe hre je scena, kdy se dva bratri hadaji. Jeden (podle tveho levicak) chce vse menit, druhy chce, aby vse zustalo na svem miste. Oba se dovolavaji rozhodnuti Matky, ktera je rozsoudi: "Veci maji byt, tam kde je jim dobre."
Nemam rad, kdyz volby vyhraje s velkou prevahou tzv. levice ani pravice. Kazda vetsinova vlada udela spoustu lumparen. Proto jsem rad, ze budeme mit v Ontariu mensinovou vladu. Co se tyka federalni vlady, nikdo pred volbami tolik nezvanil o ekonomii jako prave konzervativni Harper. A podivej, jak si rozumeli Harper s McGuinty v otazce treba HST.
Nechci se zastavat torontske mestske dopravy, ale pokud pises o stavce, byly zde spis urcite naznaky stavky, ale mestska doprava nejezdila jeden nebo dva dny. V dnesnich novinach (Toronto Star - 25. 10. 2011) je Union warns long York transit Strike. A co se dovidame, ze se jedna o tri privatni spolecnosti.
Nemuzeme srovnavat kanadske aerolinie s nejakou soukromou spolecnosti, protoze, pak bychom mohli jezdit na Yukon s psim sprezenim. Zadna soukroma spolecnost by tam neletala, protoze by na to nevydelala a lidi by to nezaplatili.
Moje tri argumenty byly: Byly lepsi pro nas CSA pred privatizaci nebo po ni. Pred privatizaci jsme meli spojeni Toronto-Praha a CSA vydelavali. Po ni toto spojeni neni a prodelavaji. Je lepsi CT2, kterou chtela ODS privatizovat nez vsechny ostatni televizni soukrome stanice, ktere urazeji lidskou inteligenci? Jak to, ze totez plati i o BBC, DW ci TVO? Jmenuj jednu soukromou televizni stanici, ktera by za neco stala (nepocitam sportovni a vzdelavaci stanice). Ceska namorni doprava vydelavala miliardu korun rocne. Po privatizaci je to opet nula.
Proc statni posta v Ceskoslovensku fungovala a v Kanade nefunguje, vysvetluji neschopnym vedenim. Podal jsem na tel. cisle 1-800-267-7651 stiznost, kterou zaregistrovali pod cislem 101 670 183. Mnoho si od toho neslibuji, ale dovolal jsem se a doufam, ze se sluzba aspon na nejakou dobu zlepsi. Dam ale dva priklady, ktere jsou podobne jako vejce vejci ze soukromeho sektoru. Asi pred tremi roky praskla zde v ulici roura. Zamestnanci City of Toronto nam rozkopali zahradu a chodnik. To celkem probehlo normalne. Skodu, kterou mesto zpusobilo, zaplatilo. Jenze pak kontraktovalo soukromou spolecnost, ktera slibila, ze do osmnacti (!) mesicu vse uvede do puvodniho stavu. Ubehlo osmnact mesicu a nic se nestalo. Kdykoliv jsme tam zavolali ozval se pouze zaznamnik, tak to trvalo dalsich nekolik mesicu. Zasli jsme tedy za svym radnim a stacilo, kdyz zavolal ze sveho telefonu a zvysenym hlasem rekl par vet, spolecnost se dostavila a dala to do poradku. Druhy priklad je primo z nasich novin. Pred federalnimi volbami, pouzila ci zneuzila federalni vlada inzerce k volebni kampani. Na strane 7 byl inzerat TAX CUTS. Inzerat byl zadan pres soukromou spolecnost. Nemyslim si, ze by soukroma agentura, ktera inzerci objednala, nedostala za tuto kampan penize, ale nam nezaplatila a kdykoliv tam zavolam ozve se opet zaznamnik, ze mi zavolaji zpet.
A mohu pokracovat: Ve skole, kde uci ma manzelka byla kontraktovana soukroma spolecnost, ktera ma pripravit tridy pred vyucovanim, nejak to nefunguje. Pred tim to delali studenti za nepatrny poplatek (cili byli placeni statem) a fungovalo to.
Je pravdou, ze v Torontu stavkovali pred casem popelari, ale od te doby odvoz odpadku fungoval. Vcera prosadil starosta Ford privatizaci. Uvidime, pokud se toho dozijeme, jak to bude fungovat za tri roky.
Od te doby, co jsem prisel do Kanady slysim, ze Svedsko je pred statnim bankrotem. Vetsina statistik ukazuje, ze na tom Skandinavie neni zas tak spatne. Rada programu v teto zemi funguje a funguje dobre. Kriminalita je napriklad sedmkrat mensi nez ve Spojenych statech.
Pokud se tedy vratim k tomu rozdeleni na levici a pravici, tak levice, chce neceho dosahnout socialnimi programy, vzdelavanim a investici do kultury, zatimco pravice problemy spolecnosti resi represi, jak o tom svedci plan konzervativni vlady na rozsireni kriminalu, ackoliv zlocinnost v Kanade klesa.
K otazce patentu a vynalezu Vetsina z nich se uskutecnila v soukromych spolecnostech, ale diky statnim grantum. A protesty jsou hlavne proto, ze my dane platime, ale velke korporace je neplati a pokud maji financni problemy vlady bez ohledu na to, zda jsou pravicove nebo levicove je z toho vysekaji.
S pozdravem
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu